Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Holnaptól lezárhatják a rakpartot

Emelkedik a Tisza, és az előrejelzés szerint elképzelhető, hogy a szegedi alsó rakpartot vasárnaptól le kell zárni. A tetőzés a jövő hét közepétől várható, s több napig is elhúzódhat. Nemcsak vizet hoz az áradás, hanem uszadékot is.
Már csak három lépcső van ki a vízből a szegedi rakparton. Fotó: Gyenes Kálmán
Folyamatosan árad a Tisza, szerencsére lassuló ütemben. A tetőzés a Tisza és a mellékfolyók felső szakaszán már megvolt, a víz mindenütt apad, s számottevő utánpótlás a következő napokban sem várható – tudtuk meg Tripolszky Imrétől, az Atikövizig központi védelemvezető-helyettesétől. A Hármas-Körös Szarvasnál bár megközelítheti az árvízvédelmi fokozati szintet – a hatszáz centit –, de nem éri el; tetőzés holnaptól, vasárnaptól várható. A Maros Makónál tegnap este tetőzésközelben volt, 295 centi körüli vízállással.

A Tisza árad, de nem veszélyesen. Fotó: Gyenes Kálmán
A Maros az alacsonyabban lévő helyeken kiléphet a hullámtérre. Az Alsó-Tiszán az áradás üteme kissé mérséklődött, Szegednél azonban – a Maros árhulláma miatt – változatlan. A szegedi alsó rakpartot vasárnaptól erősen megközelítheti a vízállás, és várható, hogy a rakpartot le is kell zárni. A folyó a jövő hét közepén vagy végén tetőzik, akár több napig is elhúzódóan. Csongrádnál 570 centi lesz a legmagasabb vízállás, Mindszentnél 610 centi körüli, Szegednél 580 centi; plusz-mínusz húsz-harminc centi eltérés mindenütt lehetséges. Árvízvédelmi fokozatot sehol nem kell elrendelni.

Nemcsak vizet hoz az áradás, hanem uszadékot is: Tiszalöknél a közelmúltban megszüntették a duzzasztást, s a gát alatt összegyűlt uszadéktömeg útnak indult lefelé, s a következő napokban az Alsó-Tiszán is megjelenhet. Ez a vízi eszközök, kompok számára veszélyt jelenthet, ha nem figyelnek rá. És mit hozhat a jövő? A Tisza vízgyűjtő területén az ilyenkor szokásos átlag-hómennyiségnek csak fele halmozódott föl, a Maros, illetve a Körösök vízgyűjtőjén még kevesebb – mindez reményt kelthet, hogy nem alakul ki a múlt évihez hasonló áradás.


Belvízvédelmi helyzet

A főcsatornákban megemelkedett a vízszint, de az áradás miatt a vizet gravitációs úton már nem, csak szivattyúzással lehet bejuttatni a folyóba. Több szivattyútelep első fokú belvízvédelmi készültség mellett üzemel, így a tápéi, a deszki és a Mindszent II. szivattyútelep is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiss-Rigó László perre ment

A bíróság első fokú döntése szerint az egyházi vezetők közszereplők. A szeged-csanádi megyés püspök… Tovább olvasom