Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Holnaptól már föllélegezhetünk

A légszennyező anyagok közül a kipufogógázokból és a tüzelési füstből származó úgynevezett PM-10 mennyisége haladja meg az egészségügyi határértéket Szegeden. Holnap azonban jön az északnyugati szél, és elsöpri a város fölül a szennyezést.
Szegeden a különböző légszennyező anyagok közül a kipufogógázokból és a tüzelési füstből adódó szálló por, az úgynevezett PM-10 haladja meg – amióta szélcsöndes, párás az idő – az egészségügyi határértéket: mintegy 110 mikrogramm köbméterenként, egy-egy napra vonatkoztatva. – Ez alig több, mint duplája az engedélyezettnek, s az előző napokban is ennyi volt – tájékoztat Motika Gábor, az Alsó-Tisza-vidéki Környezet-, Természet- és Vízügyi Felügyelőség munkatársa. A Levegő Munkacsoport munkatársa által korábban megadott, ennél magasabb mennyiségről azt mondja: egyes, kiugróan szennyezett órákra vonatkozhatott. Az adatokat egyébként a Kossuth Lajos sugárút 89. alatt elhelyezett mérőműszer rögzíti. Ez a város egyik legforgalmasabb területe – ennél máshol csak jobb lehet a helyzet.

A PM-10 nem veszélytelen: rendkívül apró, tíz mikrométernél kisebb részecskék alkotják, könnyen belélegezhető. Ugyanakkor sokféle káros – például rákkeltő – egyéb anyag is meg tud kötődni a felületükön.
Mikor kell a hatóságnak tájékoztatnia a lakosságot a légszennyezettségről, vagy akár riasztani? Az úgynevezett PM-10-re külön nem külön vonatkozik jogszabály, ha azonban a PM-10- és a kén-dioxid-tartalom együttesen – és hosszabb időn át – meghaladja a köbméterenkénti 500 mikrogrammot, akkor föl kell hívni a figyelmet: lehetőleg senki ne szellőztessen, gyermekek, idősek ne járjanak az utcán; ha a 600 mikrogrammot is meghaladja, akkor jön a riasztás. A most mért egészségügyi határérték-túllépés ettől nagyon messze van; kén-dioxid egyébként a szegedi levegőből alig mutatható ki. A PM-10-en kívül még a nitrogén-dioxid, nitrogén-monoxid, illetve a kettő összegének mennyisége szokott gondokat okozni Szegeden.

Szerdától egyébként fellélegezhetünk – tudtuk meg az Országos Meteorológiai Intézet szegedi központjában. A borongós, ködös szélcsöndet előbb délnyugati, majd erős északnyugati szél váltja föl, s elsöpri a szennyezést a város fölül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet-e a bolognai rendszerbe átbukni?

A most első éves egyetemi hallgató nagyon nehéz helyzetbe kerül, ha tanulmányai folytatására egy… Tovább olvasom