Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Holnaptól normális lesz a nyár

Ma folytatódik a kánikula, de holnaptól csökken a hőmérséklet, normális lesz a nyár. Szegeden szerencsére nem történt több baleset, sem rosszullét az átlagosnál. A másfél hetes kánikulában körülbelül háromszor annyi a szegedi fürdők forgalma, mint átlagos nyári napokon.
Telt ház a vízben. A medencében elviselhető a hőség. Fotó: Schmidt Andrea
Több mint egy hete nagyon meleg van, talán ezért éreztük tegnap már-már elviselhetetlennek. Pedig „csak" 32 fok volt Szegeden az átlag, és ez több mint két fokkal kevesebb, mint a tegnapelőtt mért hőmérséklet. Ma ismét 34 fokra számítanak – persze bizonyos helyeken és időpontokban ennél tíz fokkal is lehet többet mérni. De aztán: vége a kánikulának. A szegedi meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint pénteken kisebb lehűlés lesz, azaz a normális nyári hőmérsékletre, huszonfokokra számíthatunk, és ez lesz a helyzet a hét végén is. Szombaton és vasárnap megjelennek a felhők, azaz bárhol, bármikor előfordulhat gyors, nyári zápor, bár előtte-utána, úgy napi 5-8 órában marad a napsütés.

Fűtött busz

A tömegközlekedés ilyenkor: megpróbáltatás. Tegnap többen azt panaszolták, hogy a 75Y-os dorozsmai járaton nem tudtak ablakot nyitni, az csak résnyire húzható el. Kerekes Gergely olvasónk viszont a belvárosban utazott fullasztó melegben az alacsonypadlós buszon. Káity Károly, a Tisza Volán Zrt. főmérnöke elmondta, a cég járműflottájában mindössze két jármű légkondicionált. A többin lehetőség szerint tető- és oldalablak nyitásával próbálnak hűteni a sofőrök, de a menetszél nem segít a lassabb városi forgalomban. A modern Mercedes buszokon, mint amilyen a dorozsmai 75Y, valóban csak résnyire húzhatók az ablakok, ott légbefúvással szellőztethet a sofőr. Tegnap – az általunk közvetített panaszok nyomán – a Tisza Volánnál ismételten felhívták a sofőrök figyelmét, hogy használják a levegőztetőt. Káity Károly elismerte, a kánikulát a buszok sem viselik jól. Extrém esetben előfordul, hogy a hűtővízrendszerük annyira átforrósodik, hogy a sofőr a végállomásig a levegőztetővel kénytelen hűteni a motort. Ilyenkor valóban a forró levegő jut az utastérbe, de ezt a végállomásra érve javítják.


 

Egy szó, mint száz, péntektől normalizálódik a nyári időjárás.
Vagy nem. Mint grafikánk mutatja, az előrejelzéseket, főként a hosszabb távra szólókat nem vehetjük szentírásnak, ezt hangsúlyozzák rendre a meteorológusok is. A várható országos középhőmérséklet görbéje most mindenesetre összecseng a szegedi szakember fönti, a következő napok helyi időjárását leíró szavaival.

A másfél hetes kánikulában körülbelül háromszor annyi a szegedi fürdők forgalma, mint átlagos nyári napokon. A bevétel is nagyobb, a kedvezmények ellenére is – tájékoztatott Bánáti Antal, a Szegedi Fürdők Kft. igazgatója. A közönség ostromát nem is bírták a pénztárosok, pluszpénztárakat állítottak föl, hogy ne kelljen hosszan sorba állni a vízbe vágyó tömegnek. Nem véletlen a szóhasználat, hiszen a kánikulai hétvégéken 4,5-5 ezer ember hűsöl a szegedi medencékben. Jól jön most a fürdőnek a nemrég elkészült Torontál téri parkoló. Az ugyancsak első nyári szezonját „élő" élményfürdő roppant népszerű, reggel 8-tól este 8-ig működtetik. Amúgy – mint a jobb szórakozóhelyek – igény szerint tartanak nyitva a fürdők, előfordul, hogy este 10-kor is lehet még lubickolni.

Nem hivatalos kutatásunk szerint ezekben a napokban a szegedi boltok legkelendőbb árui a következők: jégkrém, ásványvíz, sör. A műszaki üzletek nem győzik újrarendelni a ventilátorokat és klímákat, ezek most legalább olyan keresettek, mint a focivébé előtt a tévék voltak.

A megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Vad Róbert örömét fejezte ki tegnap, mert napok óta az a tapasztalatuk, hogy nincs több baleset az utakon, mint kevéssé melegben. Ugyanez a helyzet a mentőszolgálatnál. A mentősök azt mondják, az emberek szerencsére egyre tudatosabban igyekeznek vigyázni magukra, idősek, betegségben szenvedők nem teszik ki a lábukat a nappali forróságban a lakásból, azaz nem teszik ki magukat a tűző napnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáron kritikus a vérellátás

Napok óta kevesebb a rendelkezésre álló vérkészlet a szegedi regionális központban, mint amennyi a… Tovább olvasom