Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Homokháti sokadalom, kezdeti riadalom

Aratópálinka és ágyaspálinka, tiszta búza, kaszáló asszony, és ok a panaszra: eső és napsütés. Pénteken kezdődött a mórahalmi fesztivál, a homokháti sokadalom. Az eső rémületet okozott, mert a tavalyi fesztivál egyik fő rendezvényét, az aratóünnepet is elmosta a zivatar.
Élezik a kaszát az aratók. Fotó: Segesvári Csaba
Fúvószenével és felhőszakadással kezdődött a tíznapos homokháti sokadalom Mórahalmon. A szervezők csak a zenét tervezték. Az eső rémületet okozott, mert a tavalyi fesztivál egyik fő rendezvényét, az aratóünnepet is elmosta a zivatar.

A rendezők azonban rugalmasak voltak, az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő új nyári bejáratának átadóját fedett helyszínre, a bejárat mellé frissen épített narancsszínű, elegáns cukrászdába szervezték át. Az ünnepség vegyes – fürdőruhás és öltönyös – közönsége előtt Nógrádi Zoltán polgármester elmondta: a cél az, hogy a kisvárosba látogatók a legkényelmesebben, legkellemesebben töltsék az időt, ezt szolgálja az új bejárat is. Fülöp András, a befektető és kivitelező Agroferr Invest Kft. igazgatója a kisváros családias hangulatáról beszélt.

A résztvevőket ez után ingyenes sör és üdítő várta, majd aki a még mindig zuhogó eső ellenére átsétált az Aranyszöm Rendezvényházba, megkóstolhatta a polgármesteri ágyaspálinkát. Az italba idén fűszerek és méz is került.
– Jó ebből a kicsi, de még jobb a sok – közölte egy asszony, és felhajtotta egy pohárral. – Gyógyszert szedek, nem ihatok – dilemmázott egy másik vendég, mire barátnője azt tanácsolta: hagyja el azt a gyógyszert.

– Holnap feltétlenül jöjjenek el a nosztalgiavonatozásra. Bár ha így esik, csak nosztalgia lesz, vonat nem – közölték a kétezer főre gulyáslevest főző szakácsok.

Másnap, a nagyszéksósi tanyaközpontban a vendégek már a melegre panaszkodtak. Az aratóünnep kezdetén Felső-Tisza-vidéki viseletbe öltözött néptáncosok tűztek nemzetiszínű szalagos búzakalászt a nézők ruháira. Csonka Nikolett és Duka Lili szerint mind a tíz napon érdemes ellátogatni a sokadalomba, de ők mégis a szombati nemzetközi néptáncfesztivált ajánlják leginkább.

Kerékpárút, buszpályaudvar

A kerékpárút-fejlesztés a kisváros történetének legnagyobb közútfejlesztési programja – mondta Nógrádi Zoltán szombaton, amikor átadta a Mórahalom–Nagyszéksós kerékpárutat. A beruházás az Orpheus nevű Phare-program révén valósult meg. Uniós támogatásból, a Tisza Volánnal együttműködésben épült meg a város új buszpályaudvara is, melyet szerdán adnak át.

A szervezők aratópálinkát és pogácsát kínáltak, majd elkezdődött a betakarítás. Öt kaszával, sarlóval és kalapácssal készültek a mórahalmiak. Megtudtuk, a kalapács a sarló kalapálásához kell, a kaszakő – amiből „nem lehet ma már normálisat kapni" – vízébe pedig ecet való.

– Mit csináljunk a gereblyével? – kérdezte egy férfi, mire azt a tanácsot kapta: tegye egy fa alá és takarja le, akkor nem kell vele dolgozni.
A búzaföldre mentünk, ahol a plébános áldást kért a gabonára és minden aratóra. Tiszta búzát szemezget a vadgalamb – énekelte a kórus, de szemezgetett egy asszony is: finom, tejes a búza – mondta.

– Kipróbálhatom? – kérdezte a kaszálóktól a budapesti Mercz Jánosné Manyika.
– Nők nem! Asszonyok csak a marokszedést próbálhatják ki – hangzott a válasz. Nem ismerik ezek Manyikát – vélte egy barátnő, és igaza lett: Manyika kaszálhatott.

– A budapesti határőrségtől jöttünk, nyugdíjasok és aktív dolgozók. Mórahalom gyönyörű, tiszta város. Csodálatos a fürdője is – magyarázta lelkesen Manyika. Egyetértett vele Herold Frieder, az egyik testvérváros, Chamerau polgármestere is, aki mobiltelefonjával fotózta az eseményeket.

– Otthon érezzük magunkat Mórahalmon. Nagyon vendégszeretők, segítőkészek az emberek. Ilyen Németországban nincs. Nógrádi Zoltán az egyik legjobb polgármester, akivel találkoztam. Mindig tudja, hogy honnan szerezzen forrást a fejlesztésekhez – dicsérte a kisvárost és vezetőjét Herold Frieder, aki negyedik alkalommal látogatott a Homokhátságra. A német politikus nem beszél magyarul, de amikor aratópálinkával kínálták, kiderült, egy szót mégis megtanult: „picit".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliustól új vényeket írnak

Új, uniós receptre írhatják fel mától az orvosok a gyógyszereket. A régi vényeket még egy hónapig… Tovább olvasom