Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Honfoglalók páncélja

Szeged - Mit csinál a Móra-múzeum képzőművészeti gyűjteményének kezelője, amikor nem valamilyen kiállításra készül? Nyolc éve szenvedélyes hagyományőrző. És mert Magyar András alapvégzettsége szerint szerszámgéplakatos, kutatói alapossággal kísérletezik azzal, hogy rekonstruálja honfoglaló eleink páncélját.
Az 1100 évvel ezelőtti harcosok sírjában ugyanis nem maradt fenn olyan védőeszköz, amely hatásosan ellenállt volna a korabeli csatákban a lovasokra és gyalogosokra egyaránt lesújtó fokosoknak, kopjáknak.

Eredeti vért híján a hobbihagyományőrzők fantáziadús kreációkat találnak ki. Ezeket használják páncél gyanánt a Kárpát-medencei lovas nomád népek bemutatásakor. Ezt elégelte meg a múzeum munkatársa, és közhírré teszi a közgyűjtemény korábbi régész igazgatóinak eredményeit, valamint a saját elképzeléseit a korabeli páncélról. Korabeli avar sírokból előkerült vért alapján dolgozik, amelyet egy-két milliméter vékony, pikkelyszerű vaslamellákból fűztek mellénnyé, és nemezzel béleltek ki, hogy elnyelje az ellenséges ütéseket.

Korabeli avar sírokból előkerült vért alapján rekonstruálja eleink védőöltözetét Magyar András. Fotó: Frank Yvette
Korabeli avar sírokból előkerült vért alapján rekonstruálja eleink védőöltözetét Magyar András.
Fotó: Frank Yvette

Hiszen, mondja Magyar András, még Munkácsy Mihály Honfoglalók című képén sem helytálló a harcosok öltözete. Kutatótársaival július 2-án, a páncélos vitézek szegedi találkozójához kapcsolódó tudományos konferencián a nagyközönségnek is bemutatják eredményeiket.

Olvasóink írták

  • 2. Petros 2011. május 19. 11:31
    „Ha a cikk szerzője legalább a sajtónak "előírt" 10 percet a teremben tölti, akkor talán kiderült volna a számára, hogy Magyar András nem akarja a honfoglalók páncélzatát rekonstruálni, főleg nem az avarok páncélzata alapján. Kicsit több időt és több figyelmet szentelhetett volna a dolognak...”
  • 1. saturnus 2011. május 05. 06:24
    „Ezek nem rokonok? Magyar ------Magyar?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dörnyei Gábor tanszéket vezet Londonban

Szeged - Csütörtök este az IH Rendezvényközpontban koncertezik a szegedi Dörnyei Gábor, akit a világ… Tovább olvasom