Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Horgászláz tombol Szegeden

A legtöbb szegedinek vajmi keveset mondanak a Lencsés, a Salakos, a Keramit, a Gumis vagy éppen a Tejes nevek. A pecások szeme azonban bizonyosan felcsillan a nevek hallatán, hiszen a kedvenc vizeikről esik szó. A horgásztavak mellett a Tiszára is sokan járnak.
Három szívinfarktus után is a horgászás a kedvenc időtöltése Balázs Albertnek. A nyugdíjas férfi 1962 óta jár a Tiszára. A szegediek által csak Fokának nevezett öblös, homokos parton főleg keszeg akad a horgára. – A szívinfarktusok miatt néhány évet ki kellett hagynom, de már nagyon vártam, hogy kiválthassam az engedélyt. Aznap, amikor kiállították az okmányokat, már tekertem is a Tiszához – emlékezett vissza a férfi két hónappal korábbi horgászélményére. Legtöbbször huszonöt-harminc dekás keszegek gyűlnek a szákjában. Ezeket megsüti, az unokája nagy örömére. A kislány kedvence ugyanis a paprikás lisztben átforgatott sült hal. – A napokban menyhalat is fogtam. Valamikor a klinikák alá jártunk, ahol gyakran horogra akadt, de manapság már ritka ez a fajta – árulta el.
Sokan a kapitális példányok miatt horgásznak a Tiszán. István is közéjük tartozik. A nyugdíjas férfi az egykori téli kikötőnél az egyik snecit emelte ki a másik után – a kishalakkal süllőzni és csukázni készült. – Leginkább a folyóba bedőlt fákhoz és a kövezésekhez állok ki kora reggelenként. Hol partról, hol pedig csónakból horgászom, fonott zsinórral. Másfél hete egy tíz kilogrammos harcsa volt a zsákmányom – dagasztotta mellét a férfi, aki elmondása szerint már az iskola helyett is az úszót leste. Gyerekként a libákból tépték ki a tollat – mesélte –, ez jelezte a kapást.

Költségek

Szegeden több horgászegyesület is működik, közülük a legnagyobb a Herman Ottó-egyesület, közel háromezer felnőtt, valamint közel ezer ifjúsági és gyermek tagja van. A Herman valamennyi egyesületi vizére vonatkozó éves jegy 28 ezer forintot kóstál. Az állami jegyet, a szövetségi betétlapot, a tagdíjat, a fogási naplót és az igazolványt is magába foglaló éves díj 4990 forint. A Tiszára szóló területi engedélyért (az országhatártól a Körös-torokig) 10 ezer forintot kell fizetni évente.

A Madách-iskola tanárházaspárja, Várkonyi Béla és felesége, Gabriella is rendszeresen a vízpart mellett kapcsolódik ki. Az idén a feleség fogta az első pontyot. A kedvenc helyükön, a Lencsésen akadt a horgára egy három kilogrammos példány. – A belső stégnél van egy V alakú árok, ott vermelnek el a halak. A környékét horgásszuk – magyarázta a férfi, aki bizonyítva hozzáértését éppen egy akkor kiemelt pontyot rakott a szákba. – Korábban fogtam már ebben a tóban hét és fél kilós pontyot és nyolckilós harcsát is. De egyébként itt nem jellemzőek a kapitális halak.

Normál méretűekből viszont annál több van, hála a rendszeres telepítésnek – mondta el a testnevelő tanár. Gabriella nyolc éve jár horgászni a férjével. Majd' mindent egyedül csinál, de a csontit és a gilisztát a férje szokta a horogra fűzni. – A vízparton könnyen ki tudjuk szellőztetni a fejünket a heti zsivaj után. Azt sem bánjuk, ha egész nap úgy ülünk itt, hogy egyetlen kapásunk sincs – beszélt a horgászás filozófiájáról a feleség. Az ajándékozással sincs problémájuk: a hobbijukkal kapcsolatos tárgyakkal szokták meglepni egymást.

A Lencsésen állami horgászjegy nélkül is lehet pecázni. A napijegy a felnőtteknek 1200, a gyerekeknek 600 forintba kerül. Ha a kifogott halat el is vinnék, akkor a pontyért 850, a harcsáért 1300, míg a kárászért és keszegért 500-500 forintot kell fizetni kilogrammonként. De így is sokan keresik fel a helyet. – Hétvégenként átlag ötven-hatvanan, de hét közben is naponta akár húszan is vannak a tavasztól őszig tartó főszezonban. Ilyenkor hetente telepítünk pontyot, ezért is kedvelik a vizünket – árulta el a tógazda, Vajas János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GAZ 69-ből Mercedes

A domaszéki Szekeres Gábor szerelésmániás autóépítő. Saját kútfőből tervez, végeláthatatlanul alkot.… Tovább olvasom