Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Hormonos, rugalmas gyűrű a nem kívánt terhesség ellen

Szeged - Új típusú fogamzásgátlási módszert tesztelnek egy éve a szegedi női klinikán, ami Magyarországon csak itt próbálható ki. A hormonadagolós hüvelygyűrű viselete szinte észrevehetetlen, és kevésbé kockázatos, mint a tablettaszedés.
Hazánkban egyedül a szegedi egyetem női klinikáján próbálhatják ki a 18 és 40 év közti, nem dohányzó nők a fogamzásgátlás egyik legmodernebb és legbiztonságosabb változatát – egy tesztelési folyamat részeként. Az egészségügyi világszervezet, a WHO megbízásából a világon jelenleg kilenc országban, huszonkét kutatóhelyen tesztelik az új eszközt, és dokumentálják hatásait. A szegedi női klinika bő egy éve csatlakozott a kutatáshoz, eddig nyolcvannyolcan próbálták ki, tizenkét jelentkezőt még keresünk – mondta el Pál Zoltán tanársegéd, a szegedi kutatás egyik vezetője.

– Egy hormontartalmú, rugalmas, puha, szilikonból készült hüvelygyűrűről van szó, amit egy évig lehet használni, és csak a menstruáció időtartamára kell kivenni – magyarázta a nőgyógyász szakorvos. Hasonló eszköz ugyan már kapható a patikákban, az azonban csak egy hónapig használható.

Dúl a szerelem. Illusztráció: MTI

A tesztelt gyűrű gyógyszerhatóanyaga engedélyezett, felhasználási módja viszont új. Mivel a folyamatosan felszabaduló hormonok a felszívódás során – a tablettákkal szemben – elkerülik a májat, kevesebb káros hatással vannak a szervezetre. A gyűrűből felszabaduló mennyiség is csupán a legalacsonyabb hormontartalmú fogamzásgátlókból kiáramló mennyiség hatvan százalékának felel meg – tudtuk meg Pál Zoltántól. Ráadásul ennek a beszedését nem felejtheti el senki – így például a fiatalok számára is biztonságosabb, mint a tabletta. Nem véletlen, hogy Szegeden is többnyire egyetemisták vállalják a részvételt a kutatásban.

Mivel nem kényelmetlen hordani, bármilyen sport, vagy akár szex közben is viselhető. Ha valakit mégis frusztrálna ilyen helyzetben az idegen test, átmenetileg, két órára a fogamzásgátlási hatás csökkenése nélkül kivehető.

A kutatásban való részvételért ugyan nem kapnak pénzt az új eszközt kipróbálók, viszont rendkívül részletes nőgyógyászati kivizsgáláson esnek át – teljesen ingyen. Amellett egy évig ingyen használhatják a piacra valószínűleg borsos áron kikerülő hüvelygyűrűt. Ezért „cserébe" egy eseménynaptárt kell vezetniük, és legalább negyedévente részt kell venniük egy alapos kikérdezéssel egybekötött szakorvosi kontrollvizsgálaton.

Pál Zoltán úgy véli, leghamarabb két év múlva lehet találkozni a gyógyszertárakban a termékkel, ezért aki érdeklődik iránta és egészséges, most még kipróbálhatja, ha csatlakozik a szegedi kutatáshoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztos magzatvédelem másképpen

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével az elkövetkező hetekben olyan betegségeket,… Tovább olvasom