Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Horogkeresztek a mórahalmi kirakodóvásárban

Szeged - A rendőrség még a múlt hónapban egymástól függetlenül két férfi ellen indított eljárást tiltott önkényuralmi jelképek terjesztése miatt, egyikük tagja a Magyar Gárdának. Ellene még nem, a másik ellen már befejeződött a nyomozás. A befejezett ügy iratait a rendőrség vádemelési javaslattal továbbította az ügyészségnek.
– A Szegedi Rendőrkapitányság két személy ellen indított büntetőeljárást tiltott önkényuralmi jelképek terjesztése, használata miatt – tájékoztatta lapunkat Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. – Egyikük ellen már befejeződött a nyomozás, az ő esetében az iratokat vádemelési javaslattal megküldtük a Szegedi Városi Ügyészségnek, a másik férfi ellen még folyik az eljárás.

Vétség

„Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a) terjeszt; b) nagy nyilvánosság előtt használ; c) közszemlére tesz; ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el és pénzbüntetéssel büntetendő."

Úgy tudjuk, az ügyben a rendőrök még szeptemberben kezdtek nyomozni. A két férfi egymástól függetlenül a mórahalmi kirakodóvásárban próbált túladni SS-jelvényeken, horogkereszteken, náci jelvénnyel ellátott egyenruhákon, valamint különböző fasiszta propagandaanyagokon. A rendőrség a tiltott önkényuralmi jelképeket lefoglalta.

Tuczakov Szilvána azt nem árulta el, hogy ki ellen javasoltak vádemelést, illetve ki ellen folyik még a nyomozás, lapunk erre vonatkozó információit nem is kommentálta.

Úgy tudjuk, hogy a középkorú E. A. ellen fejeződött be vádemelési javaslattal, és az ugyancsak középkorú D. Gy. ellen még folyik a büntetőeljárás. Ezt az információnkat a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője részben megerősítette, Bariné dr. Tóth Éva elmondta, hogy az önkényuralmi jelképek használatának vétsége miatti vádjavaslat E. A.-ra vonatkozik.

A főügyészség szóvivője kérdésünkre még azt is elmondta, hogy a bűncselekmény pénzbüntetéssel büntetendő.

D. Gy tagja a Magyar Gárdának és a Horthy Miklós Társaságnak. Ezt ő közli az iwiw-en.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbontják a szegedi Olajbányász tér gettóbüféjét

Szeged - Döntött a város, megszabadul az Olajbányász téren csúfoskodó barakképülettől. A tarjáni… Tovább olvasom