Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Horváth Ágnes szerint a változtatás után jobb lesz

Horváth Ágnessel olvasóink az egészségügyi reformot bemutató oldalakon eddig mint államtitkárral találkozhattak. Ez az első alkalom, hogy miniszterként nyilatkozik számunkra, mint elmondta, nagyon fontos, hogy mindenki tudjon az őt érintő ügyekről, s ebben a sajtó tud talán a legtöbbet segíteni.
Horváth Ágnessel olvasóink az egészségügyi reformot bemutató oldalakon eddig mint államtitkárral találkozhattak. Ez az első alkalom, hogy miniszterként nyilatkozik számunkra, mint elmondta, nagyon fontos, hogy mindenki tudjon az őt érintő ügyekről, s ebben a sajtó tud talán a legtöbbet segíteni. A vizitdíjról, a bevezetés tapasztalatairól, valamint a tervezett egészségbiztosítási rendszerváltozásról beszélgettünk.

Az első két hónap vizitdíjasan

Ez év február 15-étől kell vizitdíjat, illetve kórházi napidíjat fizetnünk. A miniszter asszony ezzel kapcsolatban elmondta, az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják, egyre többen fogadják el ezt a rendszert. Közel harminc százaléka az embereknek már egyetért a vizitdíjjal, miközben pár hónapja ez az arány csupán 18 százalékos volt. Sőt egy közvélemény-kutatás szerint a vizitdíj miatt csökkent a hálapénzek nagysága. A bevezetés óta közel hatmillió esetben fizettek vizitdíjat problémamentesen az emberek. Természetesen voltak problémás esetek, mint például az emlékezetes tűzoltóügy, amikor munkavégzés közben sérült egyenruhástól kértek vizitdíjat. Ezeket tanulmányozták, és a végkövetkeztetések levonása után ezért is változtatnak a vizitdíjfizetés rendjén.

„A szabályozás egyszerűsödik. A jövőben ugyanaz lesz a mentességi kör a napidíj (kórházak) és a vizitdíj esetén. Ugyanakkor a beutaló nélkül egyenesen a szakorvoshoz indulók magasabb összegű (1000 forintos) vizitdíjra számíthatnak. A 2007. július elsejétől életbe lépő változások után az eddigieken kívül a mentességi körbe beletartoznak majd az egyenruhások a szolgálattal összefüggő sérülés vagy betegség esetén. A harmincszoros véradók, a tartós betegségben szenvedők, a tűdőszűrésre jelentkezők, valamint azok a 18 évnél idősebb állampolgárok, akik nappali közép- vagy felsőfokú képzésben vesznek részt."

A miniszter külön kiemelte, hogy az orvosválasztás esetén a terhesgondozáskor, illetve a szülészeti ellátás esetén sem kell részleges térítési díjat fizetni.

Tudta?

Hogy május elsejétől ismét csökkentek a gyógyszerárak?
26 gyógyszergyártó 348 gyógyszerének ára csökkent átlagosan 8,3 százalékkal.
Néhány példa:
Lansone (gyomorsavszekréció-gátló) 7757 Ft-ról 3650 Ft-ra.
Sicor (vérnyomáscsökkentő) 6999 Ft-ról 5249 Ft-ra.
Massidron (osteoporosis elleni készítmény) 7123 Ft-ról 4557 Ft-ra.
Bővebb információ a patikákban. Figyeljen oda, milyen gyógyszert írat fel magának. A legtöbb esetben az olcsóbb készítmények, melyek generikusak, vagyis licenc alapján készülnek, éppen azt a hatóanyagot tartalmazzák, mint a drágábbak.

Még mindig vannak homályos pontok


Bár a vizitdíj bevezetése óta két hónap eltelt, sokan akadnak, akik még mindig nincsenek tisztában vele, mikor kell fizetni, és mikor nem. Még az orvosok között is akad, aki bizonytalan. Ám ez a helyzet napról napra javul. Ebben segít a minisztérium is, igyekeznek az interneten, levélben, telefonon érkező kérdésekre mielőbb választ adni.

A vizitdíjak egyébként elég nagy pénzt hoztak háziorvosoknak és kórházaknak egyaránt. A háziorvosok havi árbevétele átlagosan 180 ezer forinttal nőtt. Csak márciusban a kórházak pénztáraiba 600 millió forint került. Van olyan kórház – nem nevesítette a miniszter –, amelyik egy hónap alatt 15 milliót keresett a vizitdíjjal. Ezt a pénzt az intézmények fejlesztésekre, felújításokra vagy bérekre fordíthatják. Vagyis javíthatják a betegellátás színvonalát.

Erre vélhetően szükség is lesz, hiszen hamarosan megjelenhet az interneten a kórházak minőséglistája.

kórházi minőséglista

Az internetre felkerülő listán az lesz olvasható, melyik kórházban milyen hatékonyan gyógyítanak. Az is kiderül belőle, hogy egyes műtéteknél, betegségeknél mekkora az adott intézményben a halálozási arány. A betegek ez alapján is dönthetnek arról, melyik kórházban kezeljék őket.
Riasztó adatot tudtunk meg Horváth Ágnes egészségügyi minisztertől. A boncolásokat követően kiderül: huszonhárom százalékban más a halálozási ok, mint amivel a betegeket kezelték. Döbbenetesen magas ez a szám. Ezért is lesz jó, ha a kórházak versenyezni fognak egymással a betegekért, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsák számukra.

Nem több-biztosítós modellnek hívják

Kompromisszumos vegyes modellnek hívják azt a tervezetet, melyet szeretne elfogadtatni az egészségügyi tárca. Ennek alapja a verseny és a szolidaritás. (Oldalunkon a mellékelt ábrákból jól kitűnnek a verseny és a szolidaritás tervezett szintjei.) A régi rendszerrel több probléma is volt – mondta el Horváth Ágnes. Nem garantálta a minőséget, nem volt szolidáris, egyenlőtlen eloszlású, hálapénzalapú, sok volt az indokolatlan privilégium benne. A rendszerváltás óta eltelt majdnem húsz évben bebizonyosodott róla, egyszerűen ez a rendszer finanszírozhatatlan is.

Ezért is kell egy új rendszer, amely szolidáris, versenyhelyzetet teremt a betegek érdekében és biztonságos. Szolidáris lesz, mert fennmarad a nemzeti kockázatközösség, mert senki nem marad megfelelő ellátás nélkül, mert nem alakulhat ki benne külön a szegényeket és külön a gazdagokat biztosító társaság!

A versenyt a vegyes modell biztosítani fogja, hiszen mindenki szabadon választhat majd a biztosítók közül, az általuk kínált minőség és szolgáltatás alapján. A biztosítók ezzel párhuzamosan választhatnak a szolgáltatók (egészségügyi intézmények, kórházak stb.) közül, ezzel elérhetik a költséghatékony működést, és az egészségügyi szolgáltatások színvonalának javulását.

Az új rendszer biztonságáról a fokozatos átmenet, a politikától független stabil rendszer és egy erős Egészségbiztosítási Felügyelet gondoskodik majd.

Svájci, szlovák, német példákból összegyúrva

Európa nagy részén működik az egészségügyben több-biztosítós rendszer. Horváth Ágnes beszélgetésünkön elmondta, a magyar rendszer elemei leginkább a svájci és a német rendszerben találhatók meg. Azoknak is a leghatékonyabb, legjobb részeire fókuszálva.

Versenybiztonság és garanciák

A legtöbb embert az érdekli, miként lehet biztosítani azt, hogy az új rendszerben mindenki megkapja a számára állampolgári jogon az alkotmányban garantált egészségügyi ellátást.

Az OEP (Országos Egészségügyi Pénztár) egy részéből ezért létrehoznak egy Állami Egészségbiztosítót. Ez önmagában garancia az átmenet biztonságára. Ezzel együtt az állami szervezet mellett megadják a lehetőséget magánbiztosítók belépésére is. Ezt többletfizetés és járulékemelés nélkül teszik meg. (Lapunk kérdésére a miniszter asszony elmondta, sok nagy biztosító, köztük amerikai mamutcégek is jelezték már, hogy szívesen lennének tagjai a magyar új egészségbiztosítási rendszernek.) A biztosítóknak aztán szerződniük kell a legjobb ellátást nyújtó intézményekkel.

Ráadásul – Horváth Ágnes szavaival – garantáló tőkét, méghozzá hatalmas mennyiséget kell letétbe helyezniük, bizonyítva szándékaik komolyságát, és egyben tőkegaranciát is teremtve saját működésükre.
Az egész átmenetet hívhatnánk OTP-modellnek is, hiszen nagyon hasonlít ahhoz, ahogy a Magyarországon korábban egyeduralkodó állami bank mellett megjelentek és felnőttek más pénzügyi szolgáltatók is, melyeket egyre többen vesznek igénybe már, a verseny előnyeit pedig mindenki érzi.

Egyenlő ellátás a szegényeknek és a gazdagoknak?

Minden járulékfizető választhat biztosítót saját maga számára, ezzel garantáltan hozzájut az egészségügyi ellátáshoz. A 2. ábrán jól látszik, az Egységes Nemzeti Kockázatközösségi Alap kompenzálja a befizetéseket, hogy a fejkvóta alapján mindenki megkapja a számára szükséges ellátást. A nyugdíjas után többet kap a biztosító, mert nagyobb kockázatot is jelent. A biztosítónak ezért mindegy, hogy idős vagy fiatal, szegény vagy gazdag szerződik velük. Nekik az a fontos, hogy minél többen válasszák őket, ezt pedig csak úgy érhetik el, ha jobb szolgáltatást nyújtanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csordultig telt a város a hét végére

A Szeged-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódó programok és a Síkvízi Kajak-kenu Világkupa miatt… Tovább olvasom