Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Horvátország után most a görög tengerpart hódít

Tavaly még Horvátország volt a sláger a nyaralók körében, idén Görögország hódít. Ennek egy oka van, a 15 százalékkal olcsóbb ár. Az utazási irodák a forint gyengülése miatt áremelést fontolgatnak. Egyes utazási irodák szerint a labdarúgó-világbajnokság miatt sokkal kevesebb utat adtak el, mint egy évvel ezelőtt. A férfiakat nem lehet kirobbantani a fotelből.
Fotó: Schmidt Andrea
Az idei nyáron már nem sláger Horvátország – legalábbis ez derült ki rögtönzött felmérésünkből, amit utazási irodák körében végeztünk. Beelőzött a görög tengerpart és főként az északi rész – Chalkidiki és környéke –, ismét a nyaralók kedvenc helye lett. Tíz iroda közül nyolcnál már nem lehet helyet kapni a görög tengerpartra, vagy ha az utas mégis ragaszkodik a hellén kultúrához, akkor esetenként akár dupla árra is számíthat.

– Azért felkapott a görög rész, mert tizenöt százalékkal olcsóbb, mint Horvátország, illetve Paralia viszonylag közel, 800 kilométerre van – jelentette ki Molnár Sándor, az Ibusz szegedi irodavezetője. Az éttermi árakban is óriási a különbség: a horvátoknál ugyanaz a vacsora kétszer annyiba kerül, mint a görögöknél. Ráadásul – a külügyminisztérium legfrissebb tájékoztatása szerint – Macedónia június 30. után határozatlan időre meghosszabbította a vízummentességet. Ezáltal kilenc óra alatt személygépkocsival kényelmesen le lehet érni a tengerpartra. E szempont miatt veszít az összevetések során Spanyolország, mivel busszal 26 óra az út, a repülős közlekedés pedig megdobja az amúgy olcsó és kiváló szolgáltatást nyújtó szállodai árakat.

Albánia kuriózum

Három évvel ezelőtt az idegenforgalmi szakemberek körében az volt a vélemény Albániáról, hogy oda egyhamar turista nem teszi be a lábát. Óriásit fordult a világ: ez idő alatt háromszáz szállodát építettek a Tirana közeli tengerparton. Ugyanakkor több száz kilométer autópálya készült el, többek között a montenegrói határtól az említett álomszép homokos partig, Duresig.

– Kétszer annyi nyaralást adtunk el Montenegróba, mint Horvátországba – erősítette meg felmérésünket Uzon Ágnes, a régi Jugoszlávia területére specializálódott Adria Tours irodavezetője.

A görög, horvát, spanyol nyaralások megelőzik az olaszt. Ennek az a magyarázata, hogy az apartmanok árait sokszor nehéz kiszámítani, mert a helyszínen víz- és áramhasználati díjat is felszámítanak, illetve párna- és takaróhuzatot is cipelni kell.

A forint rohamos gyengülése várhatóan hamarosan érezteti hatását a piacon – jósolták az irodavezetők.
– Egyelőre tartjuk az árakat, és átvállaljuk a különbözetet, de a végletekig nem lehet elmenni. Ha a nagy utazási irodák árat emelnek, akkor a kisebbek is megteszik – mondta Prónay Gyula, a Proko Travel irodavezetője. Valószínűleg tíz százalék alatt lesz az áremelés, mivel az irodák utazási szerződésében általában az áll: ha ezt meghaladó az emelés, akkor az utas elállhat az úttól. Egyébként a részvételi jegy átvételéig bármikor módosítható az utazás díja.


Last minute

Egyes utazási irodák szerint a labdarúgó-világbajnokság miatt sokkal kevesebb utat adtak el, mint egy évvel ezelőtt. A férfiakat nem lehet kirobbantani a fotelből. Ezért július közepétől viszont zsúfoltság várható a nyaralóhelyeken. Június végén repülős utazással Mallorcán egy hétig negyvenezer forintos alapáron lehet nyaralni. Tavaly ugyanez az út százezer forintnál kezdődött. Igaz, a vb-re négynapos út a Németország–Ecuador mérkőzésre 300 ezer forint volt, melynek felét a belépőjegyre kellett kifizetni. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Friss megyei képviselők vallottak a vagyonukról

A tizennégy megyei országgyűlési képviselőből hat most először tett vagyonnyilatkozatot. Lapunk… Tovább olvasom