Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Hős ügyelő, láthatatlan kórus

Szeged - A nézők még javában süteményt vagy fagylaltot esznek egy cukrászda teraszán, amikor a Szegedi Szabadtéri Játékok stábja már lázasan készül az esti előadásra. Pénteken az Elisabeth főpróbájára készülő színészeket, háttérmunkásokat lestük meg a Dóm téren.
Még csak negyed 7, de már óriási a nyüzsgés a színfalak mögött. A föld alatti öltöző folyosóján is nagy a jövés-menés. A fodrászok székeiben egymást váltják a szereplők, készülnek a frizurák. A színpad még üres, de a díszletek mögött már megkezdődött a munka.

– Épp Dóri haját készítem, időben jött – mondja Nagy Ági fodrász –, a többiek általában csak 7 óra felé jönnek. Először felcsavarom a haját, a nagy paróka csak a második felvonásra kell, azt a fenti kis beugróban készítjük. Egy átlagos frizura félóra alatt elkészül, a kibontása legfeljebb 5 percet vesz igénybe. – Nekem fenékig ér a hajam, ezt kellett eltüntetni – teszi hozzá Dóri.

Hat fodrász sürög-forog, hogy a szereplők elkészüljenek. Egy haláltáncos már sminkel a tükörnél, amikor Dóri még nevetve megjegyzi: „Ági a legnépszerűbb, ezért is jöttem ilyen korán. Mindenki igyekszik minél előbb elkészülni."

Ági a legnépszerűbb fodrász, székében egymást váltják a szereplôk. Fotó: Segesvári Csaba
Ági a legnépszerűbb fodrász, székében egymást váltják a szereplők. Fotó: Segesvári Csaba

Otthagyjuk a föld alatti műhelyt, és a színpadra igyekszünk, ahol Stefanik Sándor ügyelővel találkozunk. – Jöttél volna tegnap, megbokrosodott az egyik ló, amelyik a hintót húzta volna – meséli lelkesen hőstettét. – Megcsúszott, úgy kellett a szíjat levágni róla. Még jó, hogy volt nálam bicska.

– Legalább a bőrét lenyúzhattuk volna! – zúgják kórusban az Indul a bakterházból méltán népszerű mondatot a színpadon dolgozók. Három ügyelő és két asszisztens vigyáz arra, hogy rendben menjen az előadás. Ma Ancsa a főügyelő, ő mondja majd be, hogy „Kezdés!".

Hová tűnt Béla?

Lassan 8 óra, egyre többen jönnek fel a színpadra, a díszleteket a kezdéshez készítik. Jobb oldalt a „kellékország" tagjai a műalmákat, sétapálcákat, gyertyatartókat ellenőrzik. Ami a listán szerepel, annak ott kell lennie. – Jó régi kellékek, ezeket visszük mindenhová, már vagy 13 éve – mondja Kurucz Nóra,aki tizedmagával együtt felel a kiegészítőkért, bútorokért. – Remélem, ma minden rendben lesz, tegnap megbillent egy színfal, mert a kereke megszorult. A szereplők rutinján múlt, hogy nem lett baj – teszi hozzá.

Béla, Béla! – hívja a faltolót Stefanik, de Béla nem kerül elő. Márpedig faltoló nélkül nem mozog a fal, áll a díszlet. – Béla, Béla! Ancsa, hallasz? Nem láttad Bélát? – zúgja a hangosbemondó.

Stefanik Sándor mindenre ügyel. 22 éve forog a színház világában. Fotó: Segesvári Csaba
Stefanik Sándor mindenre ügyel. 22 éve forog a színház világában. Fotó: Segesvári Csaba

A hosszúra nyúlt várakozás alatt a táncosok nyújtanak, a darab látványos táncelemei igencsak igénybe veszik ízületeiket, kell az alapos bemelegítés. Végül Béla is megkerül, utolérik telefonon. A kórus tagjai a takarásban, a színfalak mögött félkörben várják a kezdést. Karnagyuk egy monitoron nézi Makláry László karmestert, aki a zenekart dirigálja. A néző csak hallja, hogy szól a kórus, de nem látja. ők a darab láthatatlan részvevői.

A tegnapi eset – a fal dőlése – miatt rövid eligazítást tartanak a katonáknak. – Ha fúj a szél, nektek kell megfogni a díszletet – hallatszik az utasítás. – Ha unatkoztok, szalonnázzatok – adnak tippet az unaloműzésre.

Fél 9-hez közelít a Dóm tér toronyórájának mutatója, felhangzik az első fanfár, sötétbe borul a színpad. Halovány lámpák fényében lépkednek a szereplők, ez most már veszélyes üzem. Az ügyelőn már érezni az előadás kezdésének feszültségét, senkit ne tévesszen meg, hogy ez főpróba. Ugyanolyan erőbedobással kell készülni, mint a premierre.

Lovak, helikopter, autók a színpadon

– 800 négyzetméteres a színpad, ennek ellenére nem telik 2 percbe, hogy egy profi színész felvegye a ritmust – mondja Stefanik, aki már 22 éve a színház világában forog. A lovakat még elviszik egy körre, hagy sétáljanak.

Háromnegyed kilenc. – 9 óra 5-kor kezdünk, a kilences kezdést lehetetlen tartani. A magyar néző soha nem ér ide időben – teszi hozzá ironikusan. – A Miss Saigon helikopterétől szinte minden este féltünk, de az autók sem jobbak – feleli arra a kérdésre, hogy milyen izgalmakat élt át a háttérben.

Ezalatt a „szakmai" publikum elfoglalja helyét a nézőtéren, a színpadon pedig mindenki beáll a jelölésnek megfelelő helyre – statiszták, színészek, táncosok az órára meredve várják a kezdést.

– Még az ügyelő is lehet „sztár", a Cigányszeremben az ügyelő alakította saját magát. Mindenkinek kijárt a 15 perc hírnév – mondja Stefi, aki szintén szerepelt már a világot jelentő deszkákon.

Kezdés

Visszamegyünk az öltözőkhöz, már elkészült sminkjével és frizurájával Hommonay Zsolt, akit ma a Halál szerepében láthatunk. – A Halál közel másfél órán keresztül készült, így szinte vele foglalkoztunk a leghoszszabban – mesélik a sminkesek.

Elhangzik a varázsszó: Kezdés! Elnémul a színpad. A takarásban Füredi Nikolett tördeli a kezét. – Kőszínházban már játszottam Elisabethet, a Dóm tér csillagfedelű színpadán először lépek fel. Halálfélelmünk volt, amikor a hintóban ültünk, és megugrott a ló, nem tudtuk, mi fog történni. Pár perc volt még a színrelépésig, amikor megtörtént a baj. Végül miután kifogták a paripákat, kézzel húzták be a kocsinkat a színpadra. Úgy pattantunk ki belőle, mint akit puskából lőttek ki – teszi még hozzá, most már mosolyogva.

A háttérben ma minden rendben megy, nem történik baleset. A főpróbát csak párszor szakítja félbe Kerényi Miklós Gábor direktor, főként hanghibák miatt. Valamikor éjfél után véget ér a darab. Percek alatt elpakolják a kellékeket, kiürül a színpad, majd sötétbe borul a Dóm tér.

Még négy előadás

11 év után visszatért a Dóm térre a Szegeden világpremierként bemutatott legendás produkció, az Elisabeth című musical. Az idei 5 előadás közül az elsőt tegnap este láthatta a közönség, a következő ma 21 órakor kezdődik. A tragikus sorsú Erzsébet királyné története a jövő héten még további három alkalommal –csütörtökön, pénteken és szombaton – elevenedik meg a szabadtérin, amelynek 2009-es programsorozata ezzel véget ér.

Olvasóink írták

 • 6. emberke13 2009. augusztus 16. 21:39
  „nem pocskondiáztam, csak felhívtam rá a figyelmet.
  és azt is leírtam, hogy jó cikk, érdekes, tetszett. sajnálom, ha ebből te csak a ´pocskondiázást´ vetted észre.”
 • 5. pocokkaa 2009. augusztus 16. 20:49
  „Stefííííí :)”
 • 4. Picim 2009. augusztus 16. 19:57
  „Már csodálkoztam, hogy nem pocskondiázik valaki...

  Szerintem érdekes cikk, szsz ide vagy oda... Végre nem csak "kintről" látjuk a darabot.”
 • 3. emberke13 2009. augusztus 16. 18:17
  „jó cikk, jó cikk, de...
  "így szinte vele foglalkoztunk a leghoszszabban"

  Hogy lehet így leírni??? Mert ha még egy sz-szel sikerül, akkor az félregépelés, de ez???”
 • 2. Mignon 2009. augusztus 16. 17:41
  „Valoban, nem "faltolo" volt regen!
  Akkoriban "diszitö", vagy "kellekes" volt a nevük. A maszkmester a 60-as evekben a Szabadterin
  a Szinhaz maszkmestere Manik bacsi volt, kesöbb fia Laszlo.
  A szinpadi munkasok vezetöje "Lexi" volt.

  Az "ügyelöi" munka valoban nehez!!
  Neki kell "összefogni" mindent.
  (Öleg halatlan egy feladat.)”
 • 1. varadipal 2009. augusztus 16. 16:47
  „Régebben nem széltolónak hívták a faltolót?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsmában fogták el Anna cserbenhagyóját

Szeged - A rendőrség szombaton őrizetbe vette azt a férfit, aki csütörtökön este elsodort egy gyermekét babakocsiban toló házaspárt Szegeden. Tovább olvasom