Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Hőség: nem ittuk még magunkat csúcsra

Szeged - Napközben 30 fok fölötti a meleg, zúgnak a klímák, folynak a csapok. Hőségben 10 százalékkal nő a víz-, hattal az áramfogyasztás.
Szerdától vasárnapig II. fokú hőségriadót rendelt el az ÁNTSZ. A riasztás oka, hogy az előrejelzések szerint három egymást követő napon a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A hőhullámban egyre több áramot és vizet fogyasztunk.

– A Szegedi Vízmű Zrt. naponta átlagosan 35–40 ezer köbméternyi jó minőségű vizet termel, igény esetén ez akár 100 ezer köbméterre is növelhető – közölte Balaton Krisztina, a Szegedi Vízmű Zrt. kommunikációs vezetője. Mint megtudtuk: víz van bőven, a legmelegebb kánikulai napokban sincs szükség vízkorlátozásra, vízhiány nem várható.

Az emelkedő hőmérséklet miatt egyre több vizet iszunk, locsolunk vagy éppen a medencét töltjük. 2010-ben az átlagos napi fogyasztás 37 ezer 66 köbméter volt. A tavalyi fogyasztási napi csúcsot június 12-én értük el: 40 ezer 603 köbméter víz fogyott. A hőség ellenére még nem döntöttük meg a 2010-es rekordot: 2011-ben május 24-én 37 ezer 717 köbméter víz fogyott. A hétvégi kánikula, hőségriadó ellenére szombaton „mindössze" 36 ezer 302, hétfőn már 37 ezer 406 köbméter fogyott. A Szegedi Vízmű ideiglenesen felállított egy-egy mobil ivókutat a Széchenyi, a Dugonics és a Bartók téren.

Alternatív hűtés. Fotó: telegraph.co.uk
Alternatív hűtés. Fotó: telegraph.co.uk

Az ÁNTSZ adataiból kiderült, hogy a napi átlaghőmérséklet 5 fokos emelkedése tíz százalékkal növeli a halálozás kockázatát és 15 százalékkal a szívpanaszok és „általános rosszullét" miatti sürgősségi mentőhívások számát. A hőség kivédésére javasolják, tusoljunk naponta többször és hűsöljünk legalább 1–2 órát légkondicionált helyiségben. Utóbbi megszívlelendő, még akkor is, ha a kánikula miatt jelentősen megugrik az energiafogyasztás.

– Az idei évben július 11-én volt a legmagasabb a csúcsterhelés 680 megawattal, amely elmarad az elmúlt évben mért legmagasabb értéktől (698 megawatt). A kánikula hatására szolgáltatási területünkön több mint 6 százalékkal növekedett a fogyasztás – közölte az EDF Démász kommunikációs csoportja. Elmondták, felkészültek a nyári terhelési csúcsidőszakra, szerződéseik alapján az ellátás biztonságához szükséges villamosenergia-források rendelkezésre állnak. A szolgáltató adatai szerint korábban az éves terhelési csúcs rendszerint a téli időszakra esett, néhány éve ez a nyári időszakra csúszott. Magyarázatát elsősorban a klímaberendezések, öntözők fokozott üzemeltetésében látják.

Riadó! Ha a napi középhőmérséklet három egymást követő napra eléri vagy meghaladja a 27 fokot, az ÁNTSZ riadót fúj. Az előrejelzés szerint pénteken már csak helyenként, az ország déli, délkeleti részein lehet 25 fokos középhőmérséklet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frissítő záporok A víg özvegy alatt

Pénteken és szombaton esni fog. Valószínűleg A víg özvegy alatt. Strandra vasárnap menjen. Tovább olvasom