Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Hőségben műtenek az új klinikán

Közel harmincfokos műtőben kénytelenek operálni hetek óta a szegedi új klinikán. Évek óta rossz a klímaberendezés. A mostani üzemzavart néhány napon belül elhárítják, a teljes rendszer cseréjére azonban az egyetemnek nincs pénze.
Tegnap 28, 7 Celsius fokot mértünk a műtőben Fotó: Schmidt Andrea
Közel harminc fokban, azaz a kinti hőmérsékletnél alig valamivel „kellemesebb" klímában izzadnak a szegedi új klinika dolgozói. Tegnap 28,7 fokot mértünk műszerrel a műtőkben, az előző hetek hőhullámaiban azonban nem volt ritka a harminc fok feletti hőmérséklet sem. Ilyen körülmények között kénytelenek napi hat-hét órán át operálni. Az ok: a hűtést szolgáló orosz berendezés, mely az épülettel egyidős, már nem bírja a megterhelést. Újra pedig nincs pénz.

– Bármilyen régóta is tart ez az állapot, nem lehet megszokni – mondta Molnárné Zubor Ildikó vezető műtős szakasszisztens. – Előfordult már az is, hogy valaki rosszul lett. Ráadásul mi, asszisztensek még csak azt sem tudjuk megtenni, hogy pihenünk egy kicsit, hiszen kevesen vagyunk. Így gyakorlatilag reggel 8-tól délután 3-ig folyamatosan dolgozunk, ami ilyen körülmények között nagyon kimerítő.

A bajt növeli, hogy az ősrégi klímaberendezést évente többször javítják, takarítják. Az intézmény vezetője elmondta: most éppen a szűrőcsere folyik, így a műtőknek csak a fele működik – és azokban is nagyon meleg van. – Azért ilyenkor végzik ezeket a munkákat, mert nyáron kevesebb a beteg, az orvosok is szabadságon vannak, így elég a műtők felét használni, a többiben dolgozhatnak – mondta Barzó Pál.

A műtőkben dolgozó orvosok azonban megelégelték az áldatlan állapotokat, ezért az érintett három intézet – a traumatológiai, az
Előfordult már, hogy a melegben rosszul lett az operációs team egyik tagja Fotó: Schmidt Andrea
ortopédiai és az idegsebészeti klinika – vezetője levélben fordult az orvoscentrum elnökéhez: mihamarabb találjanak megoldást erre a problémára.

Resch József, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar gazdasági igazgatója elmondta: az egész műtőblokk klímaberendezésének cseréjére nincs pénze az egyetemnek. A jelenleg fennálló probléma viszont napokon belül megoldódhat.

– A karbantartáskor kiderült, hogy eltömődtek a szűrők, és a szabályzóegység egy része is meghibásodott. Ezek együttesen a berendezés teljesítményének csökkenését eredményezték, vagyis a panaszok valóban jogosak voltak – mondta Resch József. – A megrendelt műszaki eszközök már megérkeztek, így a héten várhatóan fertőtlenítve és ismét üzemképesen tudjuk visszaadni a klímát a műtőknek.

A gazdasági igazgató még megjegyezte, hogy valóban ráférne a hűtési rendszerre a felújítás, de hangsúlyozta: a mostani sem üzemképtelen. Ilyen hőterheléssel pedig, melynek az utóbbi hetekben ki volt téve, talán egy ennél modernebb berendezés sem bírt volna el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roli ismeretleneknek köszönheti az életét

Ma este hazatérhet Palicsra Szabó Roland, kemoterápiás kezelése befejeződött. A nyolcéves szabadkai… Tovább olvasom