Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Hőségben ünnepelt Szeged

Veres Zoltán zuhanórepülése, Laár András versei a lányok szoknyájáról és KFT-örökzöldek szombaton. Hivatalos ünnepség és kenyérszegés, látványos tűzijáték vasárnap. A város polgárai és vendégeik együtt ünnepeltek hétvégén.
Megszelték és szétosztották az új kenyeret a Széchenyi téren Fotó: Segesvári Csaba
Kicsöpögött a megolvadt fagylalt a tátott szájjal bámuló nézők kezéből, amikor Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok gépét zuhanni látták szombat délután a Partfürdő felett. A gép kicsivel később felemelkedett, majd bukfencezve közelített újra a Tisza felé. Elhúzott a fürdő fái felett egyszer és még egyszer – fejjel lefelé. A Huszár Mátyás rakparton az államalapítást ünnepelte a megyeszékhely. Sokan a zsebkendőjükön sem tudnának ilyen csomót kötni – jegyezte meg Magyar Márk műsorvezető a Veres által leírt hurkokra célozva. Egy nézőnek eredeti ötlete támadt: „így kéne szúnyogot irtani, sokkal élvezetesebb lenne." Ezennel továbbadtuk a figyelemreméltó elképzelést.

Érdekes megállapításokkal a 20 órakor kezdődő KFT-koncerten is találkoztunk. Laár András egyik verse szerint például a leányok szoknyája olyan, mint a rózsa, bár az illata csekély – sőt néha középszerű. A közönség időnként skandálva követelte: verset! A Bornai Tibor által előadott „Aki csak pisilni ment a cukrászdába" című darab igazi tapsvihart váltott ki, Laár meg is jegyezte: ami szép, az szép. A klasszikus KFT-dalokra – Elizabeth, Afrika, Bál az Operában – táncoltak a szegediek és a város vendégei.

– Hányan lehetnek, szerinted? – kérdeztük egy söröskorsóját szorongató fiútól. – Kétmillióan – válaszolta, de biztos félreértette a kérdést. Szerintünk ezerötszázan-kétezren voltak a koncerten. Mindenesetre elegen ahhoz, hogy visszatapsolják az együttest, akik ráadásként eljátszották a Balatoni nyárt.

– A KFT-nek a sportarénában kéne fellépni, olyan jók! – lelkendezett egy rajongó, barátai egyetértően bólogattak. A fiúk később már a Blues Brothers Show – ők követték a KFT-t – énekesnőjéért rajongtak.

A vasárnap délelőtti önkormányzati rendezvény a városháza előtt térzenével és az országzászló felvonásával kezdődött, majd az ünneplők átvonultak Szent István és Gizella szobrához, ahol a Szegedi Nemzeti Színház színésznője, Fekete Gizi szavalata után Botka László polgármester beszéde következett. Azt mondta, egy emberöltő alatt eltűnt volna nemzetünk, ha Szent István nem ismerte volna fel, hogy a jövőt Európának hívják. – Nem hisszük, hogy a változásoknak akkor mindenki örült – fogalmazott a polgármester. – Ha ma nem vállaljuk a felelősséget, akkor holnap vállalnunk kell a felelősségre vonást – fűzte hozzá.

Gyulay Endre püspök Szent István és Gizella szobrával kapcsolatban megjegyezte: a különben csodálatos alkotásról hiányzik Szent Imre alakja, ahogy a magyar családokból is hiányoznak a gyermekek. A magyar jövőt a magyar ifjúság, a gyerekek megszületése, ember és magyar módra történő felnevelése jelenti – mondta. A beszéd után a püspök megáldotta a kenyeret, felvágták, és a nézők között szétosztották. A különben alig elviselhető forróság ellen legyezővel védekező szegedi asszonyok és a szépen vasalt ingbe, öltönybe öltözött férfiak között figyeltünk fel az arab Khalleghie Alira, aki a kajak-kenu világbajnokságról ugrott el a Széchenyi térre, hogy a népviseletbe öltözött, kenyeret kínáló asszonyokkal fotóztassa magát.

Zsibongott tegnap este a belváros, megtelt minden kerthelyiség. Külföldiekkel – kamerájukat szorongató franciákkal, a Sing-Singet kereső németekkel – egész hétvégén könnyű volt összefutni. Jó néhányan közülük megnézték az ünnepi tűzijátékot is, bár francia ismerőseim szerint egyik európai nép sem tud úgy rajongani az égen robbanó színes bombákért, mint a magyarok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dzsadzsa, tücsök és patkány a vadasparki etetőtálban

A selyemmajmok a legkényesebbek, a hiénák a „legigénytelenebbek" a Szegedi Vadasparkban… Tovább olvasom