Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Hőségriadó ivókutakkal

Szeged - Hőségriadó lépett életbe tegnap Szegeden. Mobil ivókutakat helyeztek el a városban. Ma néhány fokkal még melegebb lehet, szombat délutánig kínlódhatunk. A Mars téri lángososnál jól bírták a forróságot.
Második fokozatú hőségriasztásban gyalogoltunk tegnap két órát Szegeden. Fél 12 és fél 2 között jártuk a várost. Nem ajánljuk senkinek. A legszomorúbb sorsa annak a huskynak lehetett, amelyet 34,2 fokban – ennyi volt a szegedi maximum szerdán – sétáltattak a Széchenyi téren. Ennél kevésbé odaillő állat csak egy pingvin lehetett volna.

A hőségriadót Botka László polgármester rendelte el. A 38 ivókút mellé további hat mobil ivókutat helyeztek el a Dugonics téren, az Aradi vértanúk terén, a ligetben a Liszt Ferenc sétányon, a Széchenyi téren, a Mars téren és a Víztorony téren. A városháza előtt az egyik ivókútból délben egy család töltött félliteres palackokat, Szerbiába indultak, nem akartak víz nélkül maradni a határon.

A Mars téren egy légkondicionáló nélküli, Domaszékre induló buszra léptünk fel. A MAN jármű sofőrablaka fele annyira nyitható, mint az Ikarusé, így „nem fér be" annyi menetszél. Veres Jánost, a vezetőt kis ventilátor és védőital hűti, az utasokat újság, legyező és az izzadás.

Kánikulában vízből sosem elég. Fotó: Frank Yvette
Kánikulában vízből sosem elég.
Fotó: Frank Yvette

Vízzel kínálták a vásárlókat a Mars téren a Nagymama lángososában. A légkondi ellenére a belső hőmérő a tűz mellett 37 fokot mutatott.

– Ugyanúgy élvezzük a munkát hőségben is. Akármilyen meleg van, nem zárunk be előbb. Azt tanultam a nagymamámtól és az édesapámtól, hogy a vendégért vagyunk – mondta Sipos Gabriella, aki a közel 40 fokos munkahelyen sem vesztette el türelmét. A lángossütők 45 percenként 10 perc pihenőt tartanak, és rengeteg folyadékot isznak. Sipos Sándor a meleg, esetleg langyos „menzateára" esküszik, amibe az izzadás hatásának ellensúlyozására szerinte pici sót is tenni kell.

Hőmérőt is vittünk magunkkal a gutaütéses sétára, a digitális kijelző 34-35 fokot írt a városban. A Tisza-parton a mellvéd szinte sütött, a hőmérőt „főztük" rajta egy kicsit, 36 fokig.

Tegnap 20-25 százalékkal több esetet láttak el a hőség miatt a mentősök – tudtuk meg a mentésirányító csoport vezetőjétől, Mulati Árpádtól. Nem csak a rizikócsoportba tartozókat – időseket, szívbetegeket – fenyegeti a rosszullét veszélye. Az a különben egészséges fiatal is a mentők segítségére szorulhat, aki nem iszik megfelelő mennyiségű folyadékot.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint a forróság ma tovább nő. A melegrekord azonban tegnap sem dőlt meg, és ma sem fog. A szegedi csúcs július 15-én még mindig 37,8 fok, szerdán ennél 3,5 fokkal kevesebb volt. Pénteken néhány fokkal csökken a hőmérséklet, az igazi felfrissülés, a körülbelül 10 fokos lehűlés szombat délutánra várható.

Maga a pokol

A legnehezebb dolguk minden bizonnyal azoknak az építőmunkásoknak van, akik az autópálya nyomvonalán dolgoznak. Egyikük, az Igási út közelében útalapot készítő Dóbiás Attila azt mondta, ilyen helyen még árnyék sincs, így aztán az átlagember számára hihetetlen mennyiségű, 7–8 liter szódát isznak meg fejenként. Ő maga szalmakalapot visel, és valamennyi kollégáján láttunk hasonló fejfedőt. Egyébként reggel 7-kor kezdik a munkát, és délután 4–5 körül fejezik be. Arra a kérdésre, hogy a napnak melyik szaka a legmelegebb, nem tudott válaszolni: – Már reggel 7-kor is izzad az ember, mert éjszaka sem hűl le igazán a levegő. Ami utána következik, az pedig szinte maga a pokol – mondta.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. flexsnake 2009. július 17. 06:21
  „MA is gatyarohasztó lesz. Remélem lesz róla cikk :D”
 • 36. Nemzetirock 2009. július 16. 20:36
  „moderálva”
 • 35. flexsnake 2009. július 16. 17:48
  „Nem a teljes strand áll egy része látogatható meg ott a Tisza amiben van vízforgató. Tényleg nem normális hogy ilyenkor kimegy valaki az utcára. Klíma nélkül meg lehet halni. De jó lesz ha gyorsan hozzászoktok mert az atomvihar cseppet forróbb :D”
 • 34. varadipal 2009. július 16. 11:55
  „A szegedi strand szép is, jó helyen van, olcsó, sör is van, csak egy a gond: az úszómedencében nincs víz.
  Kérdeztem miért? a válasz: nincs vízforgató, az ÁNTSZ nem engedi.
  Amikor a nagy beruházást elkezdték, azt gondolták, hogy az idén nem lesz nyár? Bérelni, liesingelni nem lehetett volna egy berendezést, hogy az élményfürdő téli megnyitójáig is legyen egy ekkora és gyönyörű városnak egy használható nyitott strandja? Képviselő urak!! szégyen!!!/ a főbejáratnál nincs kitáblázva az sem, hogy hol lehet bemennni a csonka strandra./”
 • 33. pille 2009. július 16. 11:04
  „És mobilvécéket miért nem állítottak fel,mert ha ugyebár többet isznak az emberek, akkor a szükségletük is megnő. Ja, igaz,azt meg izzadja ki.”
 • 32. attis 2009. július 16. 10:46
  „Mijen okos a POLGÁRMESTERÜNK, elrendelte a höségriadot.Azis nagyon okos volt töle hogy nyára bezárata a szuét,ami azota is áll nem dolgoztak rajta semit minden régi, talán ki kelet volna nyitni.”
 • 31. persona 2009. július 16. 07:48
  „nocsak, nocsak, nem csak a címet, de az egész cikket lecserélték..:D”
 • 30. Nemzetirock 2009. július 16. 00:25
  „aranka2-nek semmi sem tetszik. Csak nem klimax? :)”
 • 29. persona 2009. július 15. 21:30
  „20. nem, az eredeti cím az volt, hogy "nem normális aki ma a napra megy". csak a habzószájú firkász elfelejtette, hogy mennyien kénytelenek a szabadban dolgozni.”
 • 28. Zsoltee0716 2009. július 15. 21:18
  „Nem csak azoknak van melege akik a tűzőnapon dolgoznak, hanem akik fóliába, vagy egyéb olyan helyen ahol kemence is van(pékek pölö). Sofőrök a tömegközlekedésben nekik ugyanugy a tűzőnapon kell dolgozniuk.
  Régebben írtak cikket, hogy ilyen meleg van a buszon.... nézze meg most.

  Új cím: Mai napon nagyon meleg volt 36fok óvatosan a napon!

  Előrejelzésképpen a következő 3 napban is ilyen idő várható, sok folyadék és az a bizonyos idő intervallum között ne tartozkodjunk a napon, már ha ez nem épp a munkánkkal jár. blblabla
  És akkor jöhet utána a sablon szöveg....

  Köszönöm h elovasta az újságomat kedves újságíró!”
 • 27. zsizsa 2009. július 15. 21:06
  „Léni ! Jól gondolod! Csak az időjárásfelelős locsolt! :-))”
 • 26. flexsnake 2009. július 15. 19:22
  „20. valahogy a nyomtatott verzióba ilyet nem mernek írni.....”
 • 25. trainman 2009. július 15. 17:30
  „Meleg van mint állat!
  Nem veszek fel sálat!

  Beizzadt a tököm!
  Meleg lett a söröm!

  Várom már nagyon a végét!
  Addig locsolom a gégét!

  Milyen meleg lett hirtelen!
  Eltűnik minden értelem!

  Ebben a versben sincs tán sok!
  De nekem a meleg nagy sokk!”
 • 24. Léni 2009. július 15. 17:24
  „Én reggel láttam vizes utszakaszokat, gondolom nem az eső esett!”
 • 23. .suhym. 2009. július 15. 16:47
  „"... valamint nappal és éjszaka is rendszeresen locsolják a város útjait - tudta meg a delmagyar.hu."

  Hol?
  Ma egész délelőtt úton voltam, a város különböző pontjain jártam,
  DE
  egyetlen locsolóautóval sem találkoztam.”
 • 22. Boytronic 2009. július 15. 16:35
  „De azért a meleg tényleg"gatyarohasztó"!!!???Gondolj bele,szerencsétlen pékek mit állnak nap mint nap!!!”
 • 21. igazságkereső 2009. július 15. 16:19
  „@aranka 2. Gratulálok! Végre más is szóvá teszi azt az alpári stílust, amely teljesen eluralja a közbeszédet a sajtóban is. Ha mind többen tennénk szóvá ezt és több minden mást,talán az életünk is jobbra fordulhatna.De ehhez azonban többségi összefogás kellene, de úgy látom,hogy egyelőre még mindig a "sprőd" nyelvezet használata van túlsúlyban. De hátha megindul valami a jó irányba is!”
 • 20. aranka2 2009. július 15. 16:14
  „Ha jól olvasom Elendur hozzászólásait, az eredeti cím talán "Kurva meleg..." volt. Tájékoztatásul: ez se jobb. Komádnak, DM-öcsi, a strandon mondhatod, hogy gatyarohasztó, magára valamit adó szövegben NEM! Tanulmányozni kellene a szabadság-szabadosság összefüggéseit, no meg a jó ízlés elemi követelményeiről se ártan holmi elemi ismereteket magadra szedni kedves DM!”
 • 19. boya2 2009. július 15. 15:39
  „Minden elismerésem az autópálya építőknek,ilyen melegbe!!”
 • 18. Cat 2009. július 15. 15:35
  „"Talán bele kellene engedni azokat a kölköket az anyaföldbe kisgyermekként és akkor nem lenne ilyen gondjuk később."
  Pontosan. Nekem is az a meggyőződésem, hogy a túlsterilizálás az oka a sok allergiának illetve az, hogy kisgyerekkorban nem szoknak hozzá a természetes anyagokhoz.”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rejtély: szemtanú nem volt, a bárányok hallgatnak

Röszke - Friedrich Irén nyomravezetői díjat ajánl fel annak, aki segít megtalálni meglovasított racka juhát. Tovább olvasom