Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Hőségriadóban is kell a kabát

Szeged - Naponta 50 fokos hőmérséklet-különbséggel szembesülnek a fagyasztott áruk raktárában dolgozók – bent mínusz 18, kint plusz 33 fok van. A kezdők nyáron is fáznak.

Negyedik napja tart a harmadfokú hőségriadó, a légkondicionált munkahelyek is megnyíltak a hőguta elől menedéket keresőknek. Az ÁNTSZ a riasztást péntekig meghosszabbította. Tegnap az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint megdőlt egy 1968 óta élő rekord, ugyanis hajnalban Szegeden volt a legmelegebb: csak 22,2 fokra hűlt a levegő.

A tartós 30 fok feletti hőmérséklet ellenére néhány munkahelyen nyáron is „jeges a hangulat": a hűtőházakban, húsok és tejtermékek között elképzelhetetlen a meleg, hőségben minden áru pillanatok alatt megromlana. A raktárosok, csontozók télen-nyáron sarkvidéki klímában dolgoznak, nekik természetes a több mint ötvenfokos napi hőingás.

Fagyos hangulat. A szerző felvétele.
Fagyos hangulat. A szerző felvétele.

– Délután, amikor vége a munkának, és kijövünk a nulla fokból, olyan, mintha pofon csapnának – szemléltette a hőmérséklet-különbség okozta „meglepetést" Vecsernyés Ernő, a Pick Szeged Zrt. húsraktárosa. Az évtizedek óta a hidegben dolgozó férfi szerint ilyen kánikulában „kellemes az itteni klíma", annyira jól alkalmazkodott a hőmérséklet-változáshoz, hogy évek óta még csak meg sem fázott. – Sokszor vágyunk vissza a hűtőbe. A kezdők gyakran fáznak, rossz ütemben vetik le a réteges védőruházatot. A hideg gyorsan megtanítja őket, miként lehet kibírni a nullafokos munkahelyet – mondta a húsraktáros.

– Több éve a fagyasztóban dolgozom, meg lehet szokni. Délután nehezebb: mégiscsak 50 fokos hőmérséklet-különbséget kell legyűrni – magyarázta az egyik szegedi élelmiszer-nagykereskedelmi vállalkozás hűtő és fagyasztó raktárában serénykedő Náhlik Károly. Megtudtuk: a hidegben dolgozóknak óránként 5–10 perc melegedő, 50 fokos tea, védőruházat is kötelező. – A plusz 5 fokos hűtőben teljes műszakban, a mínusz 18 fokos fagyasztóban csak a munkaidő felében dolgoznak. Aki a fagyasztóba megy, nyáron is kabátot, kesztyűt, vesevédőt visel, hiszen pillanatok alatt meg lehetne fázni – magyarázta a komplexum tulajdonosa.

A sajtófotó kedvéért bementünk a fagyasztóba: pillanatok alatt hátunkra fagyott az izzadság. – A mínusz 18 fokot nem mindenki szereti, nehéz is munkavállalót találni. Viszont találkoztunk olyan jelentkezővel is, aki kimondottan az extrém hideg miatt jött; azóta is a cégnél dolgozik – magyarázta a tulajdonos.

Olvasóink írták

  • 1. nyomdasz63 2012. június 21. 15:16
    „A többségnek pár év alatt "rámennek" az ízületei.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

8 intézményt vesz át a katolikus egyház

A Szeged–csanádi Egyházmegye 100 pedagógust és 1366 gyereket vesz át. Létkérdések miatt váltanak az iskolák fenntartót. Tovább olvasom