Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Hosszabb ideig nyitva tartják a sírkerteket

Hosszabb ideig nyitva tartják a sírkerteketKöblös Antalné édesapja sírjára vitt virágot tegnap a makói újvárosi református temetőbe. Fotó: Török János
Hosszabb nyitvatartással, irodai ügyelettel, gyakoribb takarítással készülnek a megyei temetőkben az ünnepi hosszú hétvégére. Szegeden a temetőkhöz körjárat is közlekedik, Vásárhelyen és Csongrádon éjjel sem zárják be a sírkerteket.
A szegedi Belvárosi temetőbe a hagyományoknak megfelelően a Fonógyári úti kapun át lehet autóval behajtani, kimenni a Bajai útra lehet, kis ívben jobbra kikanyarodva – tájékoztatott Molnár Tamás, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. divízióvezetője. A belváros irányába visszafordulni a buszfordulónál vagy a körforgalomnál lehet. A hosszú hétvégén nem kell fizetni a behajtásért. A Belvárosi, a dorozsmai, tápai és gyálaréti temető egységesen este 8-ig tart nyitva. A külvárosi sírkertekben az irodák este 7-ig, a Belvárosiban este 8-ig tartanak ügyeletet. Az Alsóvárosi, a Dugonics és az Újszegedi egyházi temető is reggel 7-től este 8 óráig fogad látogatókat, az Alsóvárosiban és a Dugonicsban is 8-tól este 8 óráig lesz irodai ügyelet. A Belvárosi temetőben a városi cég munkatársai folyamatosan takarítanak, söprik a faleveleket, a szemetet mindennap elviszik.

A Bajai úti református temetőhöz érkezők az evangélikus temetőnél lévő parkolóban vagy a buszforduló közepén tehetik le járműveiket. Kérik, hogy a buszforduló úttestjén senki ne parkoljon.

Szentesen a magyartési településrészen található köztemető. Éjjel-nappal nyitva van, a görögkeleti ortodox szintén folyamatosan látogatható. A református temetőkbe a megszokott időben, vagyis sötétedésig lehet menni – autóval csakis a külön temetőfenntartói engedéllyel rendelkezők hajthatnak be –, az evangélikus és a katolikus sírkert reggel 8-tól este 8 óráig fogadja az emlékezőket.

Hódmezővásárhelyen a katolikus temető hivatalosan reggel 6 órától este 8-ig tart nyitva, de a hagyományok szerint a kapukat – a Jókai utcait és a Kutasi útit – éjszaka sem zárják be. A hosszú hétvégén folyamatosan érkezhetnek az emlékezők. A nyitvatartás a területén lévő evangélikus, unitárius és szerb ortodox temetőre is igaz. A szeméttárolókat folyamatosan ürítik, ügyelnek a rendre, a tisztaságra, és erre kérik a látogatókat is. A forgalmat rendőrök irányítják majd a helyszínen, a sírkert közelében, amelynek területére autóval is bárki behajthat. A református temetők, a Kincses és az újvárosi városrészben fekvő Dilinka mindenszentekkor és halottak napján, vagyis november 1-jén és 2-án reggel 7-től este 8-ig lesz nyitva, előtte és utána sötétedéskor zárnak, az autók bemehetnek. Az említett nyitvatartás érvényes a Kincses területén található önkormányzati sírkertre is.

Csongrádon az egyetlen, a Vég utcai temetőbe a Vég utcai gyalogos bejárónál folyamatosan, éjjel-nappal érkezhetnek az emlékező rokonok, hozzátartozók, míg a gazdasági kapunál, a Kéttemető útnál reggel 7 órától este 8-ig engedik be a látogatókat. Autóval csak a mozgásukban korlátozottak mehetnek be. Szombattól keddig – a tumultusok elkerülése érdekében – forgalomkorlátozás lesz, egyirányúsítják a forgalmat a Vég utcán, az utolsó szakaszától, a terménydarálótól – a korábbi évek gyakorlata szerint.

Makón a két református temető, az úgynevezett ótemető és az újvárosi egyébként is állandóan látogatható – természetesen halottak napja idején is. Most a kapuval máskor lezárt római katolikus, illetve görögkatolikus temető is nyitva lesz az ilyenkor szokásos rendnek megfelelően, még a sötétedés után is mindaddig, ameddig lesznek benn látogatók.
Körjárat

A szegedi Belvárosi temetőbe ki lehet jutni a 3F-es villamossal, érinti a Bajai utat a 64-es busz. Négy napon át kétirányú temetői körjáratként közlekedik félóránként a 12-es alacsonypadlós busz. A Tarján, Víztorony tér–Csillag tér–Szilléri sugárút–Római körút–Brüsszeli körút–Berlini körút–Párizsi körút–Mars tér–Bartók tér–Tisza Lajos körút–Dugonics tér–Kálvária sugárút–Krematórium–Belvárosi temető–Fonógyári út–Izabella híd–Rókusi körút–Csongrádi sugárút–Lomnici utca–Makkosház–Hont Ferenc utca–Ortutay utca–Makkosházi körút–Budapesti körút–Tarján, Víztorony tér útvonalon. A Belvárosi temetőhöz visz a 36-os, a Dugonicshoz a 21-es, az Alsóvárosihoz a 90-es, az újszegedihez a 60-as, 60Y-os, 67-es és 67Y-os busz. Bővebb információ az szkt.hu és a dakk.hu internetes oldalon elérhető.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztálykirándulást nyernek a legjobban rajzoló diákok

Az utakhoz kapcsolódó rajzpályázatot hirdet általános iskolásoknak a Magyar Közút Nzrt. Nevezni lehet például a közlekedés, útépítés, az út és környezet kapcsolata, az úton lévők tájékoztatása témakörben készült művekkel. Tovább olvasom