Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Hosszú hétvégék éve lesz a 2006-os

A tavalyi év piros betűs ünnepek terén nem volt kegyes hozzánk: fele hét végére esett. Idén azonban nincs okunk panaszra – mindössze két ünnep esik vasárnapra. Ezek közül egyen – január 1-jén – már túl is vagyunk.
Tíz piros betűs, a munka törvénykönyvében rögzített fizetett munkaszüneti nap van évek óta Magyarországon. Közülük kettő biztos szabadnapot jelent: húsvét- és pünkösdhétfőn az emberek nagy többsége nem dolgozik. A többi ünnep azonban „vándorol" – hol hétköznapra, hol hét végére esik. Idén az előbbi lesz jellemzőbb – nyolcvan százalékuk esik hétköznapra. A tavalyi év „negatív" rekordjával szemben – a minimum, azaz öt ünnep esett hétköznapra – ez igencsak biztatónak tűnik.

Extrapihenés

A már említett húsvéton és pünkösdön túl május 1-jét, október 23-át és karácsony első napját is hétfőn ünnepeljük – hosszú hétvégékben tehát bőven lesz részünk. Az általános munkarendben dolgozó cégek alkalmazottainak – ahol a szombat és a vasárnap egyébként is heti pihenőnap – karácsonykor négy napon keresztül nem kell felvenniük a munkát. Jólesik majd a pihenés március 15-én és november 1-jén is: ez a két nap idén szerdára esik.

Egyedül január 1-je és augusztus 20-a miatt lehetett-lehet némi hiányérzetünk. Mindkét jeles napot vasárnap ünnepeljük. Az előbbin már túl is vagyunk, így kijelenthetjük: az idei esztendőben a még lehetséges kilenc fizetett munkaszüneti napból nyolc extrapihenést hoz számunkra.

A munkavállaló öröme


Ami a munkavállalóknak öröm – dolgozniuk sem kell és fizetést is kapnak –, a munkaadóknak már kevésbé. Tari Mihályné, a Szegedi Közlekedési Társaság bér- és munkaügyi csoportjának vezetője elmondta: a munka törvénykönyvében előírtaknak megfelelően járnak el. A munkabér azoknak is jár, akiknek a hétköznapra eső fizetett ünnepen nem kell dolgozniuk. Akiknek ezen a napon is munkába kell menniük: napra lebontott órabérük, illetve havidíjuk dupláját kapják kézhez következő fizetésükkel.

Dupla bér jár

Ha a piros betűs ünnep hét végére esik – ilyen lesz majd
augusztus 20-a –, szintén dupla bér jár, de csak az akkor is dolgozóknak. Akik ezen a napon nincsenek beosztva: egy forint sem jár nekik. Arra a kérdésre azonban, hogy mennyi pluszkiadást is jelent a munkáltatónak egy piros betűs „hétköznap", nem nyilatkozhatott.

K. G. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi közgyűlési frakciók vezetői 2005-ről és 2006-ról

A szegedi közgyűlés kormánypárti képviselői folytatást, az ellenzékiek viszont változást várnak… Tovább olvasom