Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Hosszú sor az urna előtt

Szeged - Hosszú sort kellett kivárniuk vasárnap a szegedi 313-as szavazókörben voksolóknak – itt ikszeltek ugyanis az igazolással szavazók is. Sok volt az egyetemista és a nyugdíjas. Aki eljött, azt mondta: különösen fontos kérdésekről van szó.
– Én még mindig nem értem, olyan bonyolultan van feltéve a kérdés! – panaszkodott tegnap egy nő a Kálvária sugárúton. A Móravárosi szakközépiskolából lépett ki éppen, ahol vasárnap már urnanyitás előtt sorban álltak a szavazók. Délelőtt körülbelül 30-40 fős sort kellett kivárnia annak, aki ikszelni akart. Itt voksoltak ugyanis az igazolással szavazók – vagyis a nem szegediek – és a hajléktalanok (itt: lakcím nélküliek) is. A tömeg az előbbieknek volt köszönhető, az utóbbiak képviselőivel mi nem találkoztunk.

– Éppen arról beszéltünk, hogy még sosem kellett sorban állnom hasonló helyzetben – válaszolta Gombár Csaba, akitől azt kérdeztük, mit szól, hogy ilyen népszerű a népszavazás. A fiatalember kiskőrösi, de Szegeden tanul. Akkor is itt lenne, ha nem a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj lenne a referendum tárgya – hamarosan diplomázik, így például a fejlesztési részhozzájárulás őt már nem érinti közvetlenül. Ám itt – mondta – elvi kérdésekről van szó! Ugyanígy gondolkodott a kerekegyházi Füstös József is. A fiúk szerint egyébként az a minimum, hogy részt vesznek minden szavazáson.

A Móravárosi szakközépiskolában az igazolást kérők miatt is sokan voksoltak.
Fotó: Karnok Csaba

Gyöngyi és Róbert Borsod megyében él, Péter pedig soproni. Ők is igazolással szavaztak. Róbert szeptemberben kezdi az egyetemet. – Fontos kérdések, amelyek meghatározzák a jövőnket – vélekedtek. Nem bírtuk ki, hogy ne kérdezzük meg Pétert, mit keres az SZTE-n egy soproni. A természettudományi kar híresen jó – tudtuk meg a biológia–hittan szakos fiútól.

Iványi Aurél kampánycsendsértést jelentett

Iványi Aurél, Szőreg önkormányzati képviselője tegnap kampánycsendsértés miatt bejelentést tett, mert vasárnap délelőtt Szőregen, a 309-es szavazókör előtt három férfi arra buzdította az embereket, hogy szavazzanak igennel a kérdésekre. A képviselő elmondta: a férfiak fekete ruhát viseltek, kabátjukon árpádsávos szalag volt. Aki „rosszul" reagált, vaskos válaszra számíthatott.

Persze nemcsak egyetemisták voksoltak, láttunk időseket is, akik botra vagy rokonra támaszkodva érkeztek, és olyat is, aki a sor elejére kéredzkedett azzal: ő nem tud ennyit várni. Előre engedték. Sorban állás közben egyébként plakátokat lehetett nézegetni, az egyik az érvényes és érvénytelen szavazólapot szemléltette, a másik egyes szám első személyben a helyes magatartást. „Elvonulok a szavazófülke magányába" – mondta a rajzon az állampolgár, majd: „Csak a szavazás ideje alatt lehetek itt, úgyhogy viszlát!"

Elköszöntünk mi is, és átnéztünk egy másik szavazókörbe – szintén a Móravárosiban –, ahol csak a lakcím szerint ide tartozók voksoltak. Itt lényegesen kevesebben voltak, nem kellett várni. Egy családdal találkoztunk, erről beszéltek:

– Mire szavaztál, hogy így elbújtál? – kérdezte egyikük, nyilván ő nem olvasott a plakáton a szavazófülke magányáról.
– Tudod te. Családi szavazás van, nem?
– De mondd meg!
– Nyugodj meg, arra, amit megbeszéltünk.

Az új klinikán ketten szavaztak

Szegeden körülbelül ötvenen dobták mozgóurnába a lapokat tegnap, az urnát Czirok Katalin és Vigh Andrásné mozgatta, mi az új klinikán találkoztunk velük. Négyen kérték, hogy itt voksolhassanak, de az egyik beteget hazaengedték, egy intenzív osztályra került, így csak ketten ikszeltek. Egyikük közölte: egyébként is mindig részt vesz, de most különösen fontos kérdésekről van szó. Hogy hogyan voksolt, azt nem árulta el.

Olvasóink írták

  • 2. El Nyomottka 2008. március 10. 22:38
    „A 313-as mellett levő 213-as viszont egész nap kongott az ürességtől! Ki volt az a húgyagyú barom, aki ezt a szervezést így elb@szta???”
  • 1. garfield 2008. március 10. 19:44
    „Háát, de legalább elmentek sokan és megnyertük!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az eredmény kötelez

Szeged - Várható volt a szavazók aktivitása és az igenek magas aránya, a megkérdezett Tóth Károly alkotmányjogász szerint az eredmény kötelez. Tovább olvasom