Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Hosszú várólisták ablakra, téglára

Az építőanyag-kereskedők hosszú várólistákat vezetnek, mert átmenetileg kevesebb a nyílászáró és a tégla a piacon. Gőzerővel építkeznek az emberek – nemcsak itthon, Romániában, Ukrajnában is –, ablakra olykor hónapokat kell várni.
A panelprogram nyeli a nyílászárókat. Fotó: Segesvári Csaba
– A társasház már felépült, nyílászárót viszont nem kapok – panaszolta Harmati Ferenc építési vállalkozó. – Az épület szerencsére áll, téglára már nincs gond, az első szintre az ablakokat is berakattam, viszont a második és a harmadik szintét nem tudom beépíteni. Be van állványozva a ház, színeznénk, de ablak híján most csak nézik egymást a munkások – tette hozzá. Magyarázatképpen elmondta: úgy tudja, üvegből az egész országban hiány van.

A nyílászárókra valamennyi kereskedő minimum 4-6 hetes, gyakran két hónapos határidővel veszi fel a rendelést. Hónapokról beszél Gilicze Ferenc, a vásárhelyi Építészmester Zrt. műszaki igazgatója. Náluk a befejező munkálatokat hátráltatja az országos hiány. Elmondta, régebben szinte azonnal megkapták a szállítmányt, most viszont várakoznak. Szerinte a panelprogram hatalmas gyártókapacitásokat köt le a nyílászárók speciális piacán.

Papos László, a nyílászárókat gyártó Globál 21 Kft. ügyvezetője megerősítette: míg korábban négy, most nyolc hétre vállalják az ablakok, ajtók gyártását. Miért is? Hirtelen ugrott meg a kereslet, és teremtett átmenetileg hiányt profilból, vasalatból is, üveget például négyhetes határidővel kapnak a Szilánktól. Ugyanebben a cipőben jár a Tiszablak Kft.: nyolcéves fennállása óta most először küldött ügyfeleinek levelet, hogy csúszik a megrendelés – mondta Bánfi László ügyvezető igazgató.

Az állapotot Sipos Aurél, a Szilánk cégcsoport kommunikációs vezetője átmenetinek nevezte. Elmondta, amikor észlelték, hogy alapanyagból kevesebbet kapnak a multiktól, lépéseket tettek a hiány csökkentésére. Információi szerint az alapanyaggyártók váratlanul találták magukat szemben az orosz, ukrán, román piac extra igényeivel.


Gázáremelés miatt spájzolnak

„Ha meggebednek, se tudnak többet gyártani" – mondta egy szakértő azzal kapcsolatban, hogy hirtelen jött meg az építőipar éhsége és már téglára is várni kell. Mintha mindenki be akarna spájzolni, félve a gázáremelés miatti áremelkedéstől is. A Zsuzsi és Bandi Kft.-nél Szőke Zsuzsanna ügyvezető szerint le vannak terhelve a gyárak, bizonyos téglákra valóban heteket kell várni. Szabó Tamás, a Bodrogi Bau Kft. szegedi üzletvezetője értetlenül áll a jelenség előtt. „Mindenki azt híreszteli, hogy állnak a beruházások, kevesebb az emberek pénze, téglát mégsem lehet kapni."  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MIÉP-tüntetésen a népharagról

Kormányellenes tüntetést tartott szombaton Szegeden a MIÉP. Kovács László megyei elnök beszédében a… Tovább olvasom