Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Hosszú várólistákon a nyugdíjasok

A határ még nem a csillagos ég, de már közelít hozzá: a nyugdíjasotthonok térítési díjai nem sokkal alacsonyabbak, mint amekkora az átlagos nyugdíj. A megye közel húsz nyugdíjas-intézményének ágyaira, szobáira ennek ellenére is csak hosszú várólistákról lehet bejutni.
Egyre inkább a kereslet és a kínálat mozgatja majd a „szocotthonok" piacát is, amelynek ellátó intézményei ma már nem is hasonlítanak a tíz évvel ezelőttiekre. Ezért lát fantáziát a nyugdíjasotthonokban az üzleti szféra is, és ezért lesz majd éles a szakadék az átlagos nyugdíjjal öregotthonba vonulók, valamint a magas időskori ellátásban részesülők ellátása között. Azt is jól érzékeli a piac, hogy míg a nyugdíjasok száma minden évben emelkedik, addig az idősek házaiban nem szaporodnak a férőhelyek: jelenleg Csongrád megyében mintegy kétezren laknak otthonokban, és még egyszer ennyien listán várakoznak.

Hasonló térítési díjak

Egyelőre azonban még nincsenek nagy különbségek a Csongrád megyei otthonok térítési, valamint egyszeri hozzájárulásként befizetett díjai között. Szinte valamennyi, az önkormányzat támogatásával gazdálkodó otthon árai a jelenlegi átlagos havi nyugdíjhoz, a 65 ezer forint körüli összeghez alkalmazkodnak, mintegy ügyelve arra, hogy a befizetett díjak után maradjon némi költőpénzt az idős emberek pénztárcájában.

Fazonhoz igazítják

Az első, teljesen üzleti alapokon működő nyugdíjas lakócentrum, a Gesztenyeliget első ütemét 2008 március végén adják át Újszegeden, az ÁNTSZ melletti telken. Ambrus János, a beruházó Hág Kft. egyik tulajdonosa elmondta, jövőre 77 darab 35-47-53 négyzetméteres apartmant adnak át az épületben, amelyek beugrója 5,6 és 8,4 millió forint közötti összeg. A lakások nem örökölhetők, viszont akár tulajdonba is adhatják, visszavásárlási jog kikötése mellett. Az alapellátás 20 ezer forintba kerül, a rezsi 10-12 ezerbe, de mindenkivel, egészségi állapot függvényében egyedi szerződést kötnek, ezért a térítési díjak ennél magasabbak is lehetnek. Az egészségmegőrzésre, a wellnessre, a magas szintű orvosi ellátás biztosítására építő vállalkozás iránt információink szerint van érdeklődés, a beköltözők a használatbavételi jog árából 10 százalékot máris ügyvédi letétbe helyezhetnek.

Táblázatunkból kiderül, hogy a hagyományos ellátásban a havi térítésként fizetett összeg – amit magáért a szobáért, a rezsiért, az étkezésért, az orvosi ellátásért kell fizetni – csaknem ugyanannyi Szegeden, a Kálvária sugárúton (45 ezer 300 forint), mint Vásárhelyen, a Serház téren (49 ezer 200 forint). Ugyanakkor a két intézmény emelt szintű szolgáltatásait összehasonlítva kiderül, Vásárhelyen 20-40 ezer forinttal is olcsóbb lehet a térítési díj. Ennek ellenére mindkét helyen hosszú a várólista. Zsótér Antal, a szegedi egyesített szociális intézmény igazgatója elmondta: a Kálvária sugárút, az Acél utca és az Alsó kikötő sori épületek 460 helyét betöltötték, s mintegy kétszázan várakoznak a bejutásra.

Az emelt szint

Szegeden és Vásárhelyen egyaránt az önkormányzat az öregotthonok fenntartója, még ha a támogatásban van is eltérés egy hagyományos intézmény, valamint egy úgynevezett lakópark, vagy emelt szintű ellátás között. A szegedi emelt szintű ellátás – a szokásos orvosi felügyeleten, ingyenes fodrászon, portaszolgálaton, rendezvényeken és a többféle menün kívül – azt jelenti, hogy az öregek egy- vagy kétágyas, erkélyes garzonokban laknak, ahová saját bútoraikat is bevihetik. Az egyágyasért havonta 56 ezer 100, a kétágyasért 81 ezer 300 forintot kell fizetni, az összeg a rezsit is tartalmazza. Valamint egyszeri hozzájárulásként kétágyasnál 2,3 millió, egyágyasnál 3,680 millió forint a „beugró".

Vásárhely és a rezsi

Vásárhelyen – tájékoztatott Makóné Szappanos Ágnes ügyvezető igazgató – 35 és 51 négyzetméter közötti a választható lakás-alapterület, s összesen 107 lakásra lehet jelentkezni. A havi térítési díj nem egységes, mivel a lakrészek mérőóraállása alapján fizetik az öregek a rezsit. Ehhez jön a személyenkénti közel 11 ezer forintos díj, valamint a négyzetméterenkénti 100 forintos lakbér: így átlagosan 30-40 ezer forintot kell fizetni az ellátásért, azon felül, hogy a lakók a 2,1-3,047 millió forintos egyszeri hozzájárulást beugróként letették az asztalra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar a légúti betegekért alapítvány körül

Szeged - A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a kuratóriumi elnök lemond, a szülők egy része pedig… Tovább olvasom