Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Hótorlaszok, ítéletidő, elzárt falu

Az orkán erejű szél és a hirtelen lehullott nagy mennyiségű hó miatt Szegeden tegnap megbénult a közlekedés. Az utakon rengeteg jármű csúszott az árokba. Kübekházát másfél méteres hótorlaszok zárták el néhány órára a külvilágtól. Jön az enyhülés: a meteorológusok 8-10 fokot jósolnak a hét végére.
Kübekháza órákig megközelíthetetlen volt. Fotó: Karnok Csaba
Ítéletidő tombolt tegnap Csongrád megyében: hajnal fél öttől szakadt a hó és viharos erejű szél fújt, ami megbénította Szeged közlekedését. A vásárhelyi Ormándi László építésvezető reggel próbált Szegedre eljutni, de a hóátfúvások miatt terve meghiúsult, munkatársainak is azt javasolta: maradjanak otthon, mert az építkezésen úgyis csak havat lapátolhatnának.

Hó pedig esett bőven. Szegeden az autók mindenfelé hosszú sorokban kígyóztak, óriási dugók alakultak ki. A Belvárosi hídon húsz perc alatt lehetett átérni, a türelmetlen járművezetők egymást szidták. Ráadásul a tiszai árhullám miatt tegnap hajnalban a rakpartot is lezárták, ezért hatalmas torlódás volt a Tisza Lajos körúton és a sugárutakon is. A Tisza Volánnál a rengeteg autót hibáztatták a helyi járatok késése miatt. – A buszoknak ekkora hó nem okozott volna gondot a városban, de az útkereszteződésekben ragadt kocsikat nem lökhették félre – mondta Draskóczy István divízióigazgató. Főleg a hosszú vonalon közlekedő 2-es és 83-as busz késett. A helyközi és a távolsági járatokon dolgozóknak a hóátfúvások miatt sokkal nehezebb volt a dolguk: 30-40 perccel később értek a végállomásokra.

Márciusban szokatlan orkán erejű szél, hófúvas, metsző hideg keserítette tegnap a közlekedők életét, az autósok nem sokat láttak. Fotó: Karnok Csaba
Szegeden a villamos és a trolivezetékek jól bírták a strapát. A váltók azonban a jeges porhótól eltömődtek, befagytak, ami némi fennakadást okozott. Dél körül az egyvágányos vonalon a Kálvária kitérőnél az egymással szemben közlekedő villamosok utasait átszállították, mert a váltó nem működött. A taxis Bobkó Attila és kollégái úgy érzékelték, sokkal több volt a hívás, mint más napokon.

A viharos erejű szél miatt – a biztonság érdekében – a villanymozdonyokkal közlekedő vonatok óránként csak 40-80 kilométeres sebességgel közlekedhettek, ami a Szeged–Budapest vonalon 10-20 perces késést okozott.

Nagyon sokan értesítették tegnap a rendőrséget koccanásos balesetről. Tuczakov Szilvána rendőrségi sajtóreferens elmondta: számtalan személygépkocsi, teherautó és busz csúszott árokba és hajtott fának. A zsombói úton a tűzoltóknak mentőt kellett kihúzniuk az út menti csatornából. Szerencsére személyi sérülés itt sem történt, de a baleseteknél összességében jelentős volt az anyagi kár.

Hét végén már 8-10 fok lesz

Ma már nem várható havazás, gyors enyhülés következik – mondták lapunknak a szegedi meteorológiai állomáson. Csütörtökig napközben plusz 3-4 fok várható, de éjszakánként enyhe fagyra számíthatunk. A hét végén kora tavaszi időjárás lesz 8-10 fokkal. A hó gyorsan elolvad, ami viszont fokozza a belvízveszélyt.

Késő délutánra 20-25 centiméter vastag hótakaró borította Szegedet, amivel nehezen boldogultak a hókotrók. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. huszonegy nagy géppel takarította az utakat, míg a Magyar Közút Kht. megyei területi igazgatósága huszonnyolc gépet vetett be. Azt tapasztaltuk: hiába jártak folyamatosan a hókotrók, havasak maradtak az utak, mert a viharos erejű szél gondoskodott az utánpótlásról.

– Részleges katasztrófahelyzet van. Az összes gépünk hajnal óta dolgozik az utakon: folyamatosan sózunk és kotorjuk a havat. Ha kétszer ennyi munkagépünk lenne, akkor sem lenne jobb a helyzet, amíg így szakad a hó. Azt javaslom az embereknek, hogy hagyják otthon a személygépkocsit és használják a tömegközlekedési eszközöket – mondta Szabó Ferenc, a környezetgazdálkodási kht. igazgatója.


Áradás, növekvő belvíz

Tovább emelkedik a Tisza vízszintje: a hét közepére elérheti a 600 centis szintet – tudtuk meg tegnap az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól. Az alsó rakpart mintegy 580 centinél kerül víz alá, tegnap reggel már 560 centi volt, és folyamatosan emelkedett. A Maros 270-280 centis vízállással holnap tetőzhet Makón, ezután apadni kezd, de napokon belül újabb áradás várható. A Hármas-Körös szintén árad, a Közép-Tisza vidékéről is emelkedő vízállásról kapott híreket az Atikövizig – mondta Kemény László műszaki ügyeletes. A belvízhelyzetet a hó egyelőre nem befolyásolta, de majd fogja, ha elolvad, hiszen a talaj már így is telített. S mennyi hó hullott tegnap a megyében? Átlagosan tíz centi magas, mely azonban akár 80 centis hóbuckákká is föltornyosult a szélvédett helyeken. Ez azonban „vízértékben" átlag csak 3 millimétert jelent – tudtuk meg a Meteorológiai Intézet szegedi állomásán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Használt mobilok

Továbbra is vevők a használt mobilokra a szegediek, noha az utóbbi években jelentősen esett az új… Tovább olvasom