Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Hová költözzenek a tegnapi fiatalok?

Szeged - Egy évnél sehol sem hosszabb a várólista a szegedi idősotthonokban. A legmagasabb „beugró" 8,4 millió forint. Az egyházi fenntartásúakban előny, de nem szigorú feltétel a felekezeti tagság.
Magán, egyházi, kistérségi fenntartású idősotthonok közül lehet választani Szegeden – bár a választás nem csupán igény kérdése. Az állami támogatásban részesülő intézmények olcsóbbak, ám a bekerülés feltétele 2008. január 1. óta, hogy az illető napi gondozási szükséglete haladja meg a 4 órát. A szűrést az Országos Rehabilitációs Szociális Szakértői Intézet végzi.

Amióta ez a feltétel létezik, kevesebb mint felére csökkent a várakozási idő – tudtuk meg Zsótér Antaltól, az Egyesített Szociális Intézmény igazgatójától. Ez náluk most 6-8 hónap.

A Nazarénus Gyülekezet Idősek Otthona két épületében 72-en laknak egy-, illetve kétágyas szobákban vagy apartmanokban. A szegedi otthon országos ellátást nyújt, mert Magyarországon ez a nazarénusok egyetlen ilyen intézménye. A felvételnél nem kizáró ok, ha valaki lazábban, például házastárs vagy testvér révén kötődik a nazarénusokhoz – mondta Héjja Márta intézményvezető. A lakók teljes ellátást, orvosi felügyeletet kapnak, állapotuktól függően mosnak rájuk, fürdetik őket. Hatféle diéta szerint főznek naponta. Látogatásunkkor a normál menü bableves, mákos guba és kivi volt. Az otthonban 45-en dolgoznak.

Magyarországon a szegedi a nazarénusok egyetlen idősotthona. Néhányan természetfilmet néznek. Fotó: Segesvári Csaba
Magyarországon a szegedi a nazarénusok egyetlen idősotthona. Néhányan természetfilmet néznek. Fotó: Segesvári Csaba

– Maguk a mai fiatalok, én a tegnapi. 19 éves vagyok, de ha megfordítjuk a számokat, az jobban fedi a valóságot – mutatkozott be viccelődve az egyik lakó, Zoicas Imre. Vendégségben volt, többen az egyik apartmanban gyűltek össze, egy madarakról szóló természetfilmet néztek meg. Tévézni nem szoktak, újságot viszont rendszeresen forgatnak: lapunk, a Délmagyarország is jár ide, a Szabad Föld olvasásának faliújságra kifüggesztett sorrendje van. Matild néni saját készítésű süteménnyel kínált, Géza bácsi lefotózott, Marika néni a lelkünkre kötötte, hogy megírjuk: remekül főznek az otthonban. December óta él itt, Hosszúhetényből költözött Szegedre, de nem menne vissza. A hegyek nem hiányoznak? – kérdeztük. – Hiányoznak, de amikor csak akarok, hazamegyek. Legközelebb húsvétkor.

A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása által fenntartott Egyesített Szociális Intézmény 241 dolgozója négy telephelyen gondoz 460 idős embert.


Pillanatkép az egyik Kálvária sugárúti épületből, reggel nyolckor: porszívó zúg, a folyosó végén, ahol a piros futószőnyeg véget ér, reggeli tornát vezényelnek. Egy 87 éves asszony műtétjeit sorolja. Máshol az ajtókat mossák, és az igazgatói iroda felé elmegyek egy ebéd-kívánságlistákat gyűjtő láda, valamint egyik lakó kézimunkáit bemutató minikiállítás mellett. A lakók kétféle normál menüből választhatnak, ottjártunkkor például zöldborsóleves, sertéskörömpörkölt burgonyával vagy sertésragu tarhonyával, valamint savanyúság volt az étlapon. Ők is többféle, orvos által előírt, egészségi állapotnak megfelelő diéta szerint főznek.

A nazarénusok étkeztetést is vállalnak

A nazarénus idősotthon ápolási szolgálatot is ellát, és étkeztetést is vállal helyben, illetve igény szerint kiszállítással. Ezeket a szolgáltatásokat bárki igénybe veheti.

Olvasóink írták

 • 4. SP 2009. március 31. 10:05
  „Cikk: """Egy évnél sehol sem hosszabb a várólista a szegedi idős otthonokban. A legmagasabb ,,beugró" 8,4 millió forint."""
  Mivel nem építik folyamatosan az otthont nagyobbá, túl gyorsnak találom a férőhely bővülést. Persze a 8,4 milla az jó, ha gyorsan jön az új lakóval.”
 • 3. rozator 2009. március 31. 00:54
  „Ne haragudjon, de maga nem érti a viccet? (még ha rossz is!)”
 • 2. Nagy11 2009. március 30. 22:44
  „rozator: hogy lehet ennyire primitív? Kíváncsi vagyok, mit szól, ha majd őt küldik a belvárosiba a rokonai?
  Mindenki megöregszik, aki fiatalon nem hal meg, nagyon helyes, hogy vannak helyek, ahol gondoskodnak idősekről, még ha pénzért is, hiszen sok idős sajnos már nem tudja ellátni magát.”
 • 1. rozator 2009. március 30. 21:40
  „Hová? A Belvárosiba!Ott van még hely,csak kicsit áras!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisvakond – szeretik, mert gyerek alakú

Szeged - A Holle Anyó Színház produkciója Kisvakondot csak nyomokban tartalmazott, mégis meg kellett… Tovább olvasom