Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Hozzánk is betört a hideg

Mától igen didergősre fordul időjárásunk. A meteorológusok szerint a nappali hőmérséklet mínusz 10, az éjszakai pedig akár mínusz 25 fok is lehet. A közlekedési vállalatok felkészültek a fagyos napokra.
Utoljára tizenkilenc éve gyülemlett fel a Kárpát-medence keleti peremén akkora tömegű hideg levegő, mint az idén. A hegyvonulat a múlt héten még megakadályozta a szibériai légáramlat betörését, de mától igen didergősre fordul az időjárás. A mínusz 10-20 fokos zimankóra február elejéig lehet számítani. A meteorológusok szerint a nappali hőmérséklet mínusz 10, az éjszakai pedig akár mínusz 25 fok is lehet.

A hófedte területeken még ennél is dermesztőbb lehet a hideg.
– Szedjünk rendszeresen C-vitamint, együnk sok gyümölcsöt és mozogjunk. Vigyázzunk a helyes légzésre: orron vegyük a levegőt és szájon fújjuk ki – tanácsolta Blazsovszky Matild. A gyermekorvos azt ajánlja, hogy az egyévesnél fiatalabb gyermekeket ne altassák a szabadban, ha mínusz 10 foknál alacsonyabb a hőmérséklet.

A szegedi közlekedési vállalatoknál is fokozott a készülődés: az autóbuszokat, trolikat és villamosokat felkészítették a fagyos napokra. A légrendszerek befagyását alkoholos folyadékkal gátolják, míg az autóbuszokban a hidegtől függően kétféle gázolajat használnak.

– Egyelőre elég, ha a gázolajhoz adalékot adunk, ez mínusz 23 fokig bírja. Tartós nagy hideg esetén extra téli üzemanyaggal töltjük fel a tankokat, aminek mínusz 33 fok a dermedési pontja – magyarázta Molnár József, a Tisza Volán Rt. műszaki fejlesztési és járműfenntartási igazgatója. A Volán-telepen elrendelték a fagyszolgálati ügyeletet. A Szegedi Közlekedési Társaságnál is állandó készenlétben vannak. Dózsa Gábor igazgató elmondta: télen a síntörések okozzák legtöbb gondot. Átlagosan a pályákon negyven hevederes javítást kell a hidegben elvégezni. A problémák leginkább a tizenöt régi típusú villamosnál jelentkeznek, amelyek feléből már korábban kiszerelték a fűtőrendszert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiabál lesz Szegeden

Médiabált rendeznek jövő héten szombaton Szegeden. Évek óta nem volt a Csongrád megyei sajtó… Tovább olvasom