Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Hull az elsárgult levél

Az összegyűjtött avar miatt megkétszereződött Szegeden az elszállítandó hulladék mennyisége. A Környezetgazdálkodási Kht. szállítóautói folyamatosan járják a várost, mégis néhány helyen ott maradt a zsákokba gyűjtött falevél.
A zsákba tett leveleket ingyen elviszik, ám az egyéb, kukán kívüli zsákos plusz hulladéknak ára van. Fotó: Frank Yvette
Az avart elégetni tilos, azonban egy önkormányzati rendelet alapján tavasszal és ősszel az ingatlantulajdonosoknak lehetőségük van arra, hogy az összegyűjtött levelet és nyesedéket kihelyezzék a kukák mellé, amiket a Környezetgazdálkodási Kht. térítésmentesen elszállít.

Ősszel a városból kivitt hulladék mennyisége közel kétszerese a megelőző hónapokénak. Bakacsi Zoltán, a kht. szállítási és logisztikai részlegvezetője elmondta, hogy ekkora mennyiséget nem tudnak egyszerre eltávolítani a cég dolgozói. Ennek oka a szállítójárművek kapacitásában keresendő, a tömörítőautóknak véges a befogadóképességük, ezért a magánházas városrészeken több helyütt ott maradt néhány zsák. A Környezetgazdálkodási Kht. ezeket is elszállítja, ezért arra kéri a lakosságot, hogy a zsákokat hagyják a ház előtt. Úgy, hogy a forgalmat ne akadályozza. A szállítóautók külön gyűjtik ezt a fajta hulladékot, hiszen ez újrahasznosításra a komposztálóba kerül. Azokban a városrészekben, ahol sok avart gyűjtöttek össze az elmúlt hetekben, már eggyel több kukáskocsi járja az utcákat, hogy a lehető legtöbb zsákot elszállítsák, a legrövidebb idő alatt. A zsákba gyűjtött faleveleket most is mindenhonnan ingyen viszik el.

Bakacsi Zoltán kitért arra is, hogy nemcsak ősszel és tavasszal szállítják el a pluszhulladékot, évközben is gondoskodik a kht. ezek eltávolításáról. Ilyenkor az ingatlantulajdonosok vásárolhatnak emblémás zsákokat a Környezetgazdálkodási Kht. ügyfélszolgálati irodájában (Szeged, Stefánia 6.) 270 forintért, ez esetben a zsák megvásárlásával a lakó letudja a szállítás díját is. Amennyiben valaki nem a kht. logójával ellátott teli zsákot helyez el gyűjtőedénye mellé, annak költségét a kht. utólag felszámítja, és postán juttatja el az erről szóló csekket a lakónak. Ebben az esetben egy zsáknyi hulladék elszállításának díja nettó 336 forint. Mindezek bevezetésére azért került sor, mert rengeteg többlethulladék keletkezett a városban, amelynek elszállítása és tárolása nagy kiadásokat rótt a kht.-ra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Requiem Gregor Józsefért

Zsúfolásig megtelt tegnap este a szegedi dóm, ahol a pénteken eltemetett Gregor József tiszteletére… Tovább olvasom