Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Hulladék-suli

Az iskolákban a szelektív hulladékgyűjtés nem pénz kérdése, hiszen átlagosan felszerelt oktatási intézményben megvalósítható – vallja Csalló Attila, a Hulladék-suli oktatócsomag kidolgozója. Az anyag kerüli a tankönyvi jelleget, játékos formában terjeszt környezettudatos szemléletet.
Szegeden a szelektív hulladékgyűjtést mindössze tizenegy közoktatási intézményben indították el. Országos szinten is igen kevés iskolában valósították a szemét szétválasztását, inkább csak papírgyűjtési akciókat szerveznek. Pedig gyermekkorban lehet a legkönnyebben elsajátítani a környezettudatos magatartást. A leghatékonyabb a mindennapi gyakorlat, a játékos forma.

Az ebben segítő oktatócsomagot szerzője, Csalló Attila, a szentendrei Templomdombi Általános Iskola környezettanára először Szegeden mutatta be: ötven oktatási intézményből nyolcvanan jelentek meg a szemléltető előadáson.

– Kimondottan kerüljük a tankönyvi jelleget, nem szeretnénk, ha külön tantárgyként tanítanák. A gyerekek amúgy is túlterheltek a sok lexikális ismerettel – jelentette ki a szerző. Ehelyett a Hulladék-suli a manuális és szabadidős tevékenységeket helyezi előtérbe, de beépíthető a rajz-, a kézműves-, a kémia-, a biológia- és a földrajzórák anyagába is.

A szegedi Tabán Általános Iskola szabadidő-szervezője, Hegedűs Anikó úgy gondolja, a szentendrei minta alapján apró lépésekben meg lehet valósítani a szelektív hulladékgyűjtést iskolájukban. – A papír elkülönítésével kezdhetnénk a programot. Nagyon tetszik, hogy a gyerekek könnyedén elkészíthetik a tárolókat is – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombákat találtak a szegedi reptéren

Második világháborús lövedékeket találtak tegnap a szegedi repülőtér építése közben a munkások. A… Tovább olvasom