Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Hulladékból energia lehet

Szeged - A különböző szervetlen és szerves szennyezőanyagoknak a szennyvízből való eltávolítását korszerű membrántechnikai megoldásokkal vizsgálja SZTE Mérnöki Kar Folyamatmérnöki Intézetének transzportfolyamatokkal és megújuló energiaforrásokkal foglalkozó kutatócsoportja.
Munkájukat több vállalati innovációs megbízás ösztönzi, de az EU által finanszírozott egyetemi kutatási projektekbe is bekapcsolódnak.

– A környezetbarát üzemeltetést emelhetjük ki a membrános eljárások legfőbb előnyeként – jelenti ki Hodúr Cecília. A professzor hangsúlyozza: az ivóvíz előkezelési, és a szennyvíztisztítási eljárásokban használt, később szennyezőanyaggá váló vegyszerek mennyisége csökkenthetővé vált, illetve egyes esetekben az alkalmazásuktól el lehet tekinteni. A szennyvíz annyira tiszta, hogy szinte iható.

Hodúr Cecília: a Zöld Kémia alapelvei szerint dolgozunk. Fotó: Schmidt Andrea
Hodúr Cecília: a Zöld Kémia alapelvei szerint dolgozunk.
Fotó: Schmidt Andrea

– A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari melléktermékekből és hulladékokból az értékes komponensek kinyerése is fontos kutatási területünk – folytatja a professzor. Az újszerű eljárások közül példaként említi a mikrohullámú térben végzett extrakciót, vagyis egy összetevő kiválasztását. – A nemzetközi K+F törekvéseknek megfelelően, továbbá az utóbbi években a hulladékgazdálkodásban és alternatív energiaforrások kutatásában is hangsúlyosan megjelenő „waste-to-energy", vagyis „hulladékból energiát" elvet figyelembe véve a biomasszára épülő biohajtóanyagok előállítási technológiáiban alkalmazható, hatékonyságnövelő eljárásokat fejlesztettünk ki. A bioetanol-gyártásban – a Zöld Kémia alapelveinek megfelelően – a tömény savas és lúgos eljárás helyett enzimes lebontáson alapuló eljárást dolgoztunk ki. Így tettük hasznosíthatóvá a mezőgazdasági eredetű, cellulózalapú hulladékokat. A biogáz előállítását mikrohullámú iszapkondicionálási eljárások során európai viszonylatban is csak kutatási fázisban végzik. Ezekhez csatlakozva a fajlagos biogáz-kitermelési mutatókat javítjuk, és a rothasztási időt is lerövidítjük.

Vízszűrés

A VSEP® vibrációs membránszűrési technológiát az Amerikai Egyesült Államokban szabadalmaztatták. Ezt az EU-ban is csak néhány helyen megtalálható módszert a szegedi kutatócsoport Magyarországon egyedüliként alkalmazhatja. E tény környezetvédelmi, műszaki szempontból is további kutatási területekbe és alkalmazásfejlesztésekbe való bekapcsolódásra nyújt lehetőséget. A vibráció alkalmazása membránszeparációs műveletekben lehetővé teszi az eljárás eddigi hátrányaként ismeretes rövid membránélettartam meghosszabbítását, illetve a kapacitásnövelést.

Olvasóink írták

  • 2. papsajt 2011. március 28. 13:58
    „Mit kell ezen kutatni? Nyugaton 10-15 éve működő techniológia.
    pl Párizs belvárosában van a legnagyobb szemétfeldolgozó. Onnan megy a fél belváros távfűtése.”
  • 1. shalomka 2011. március 27. 12:36
    „Nahát a SZÉFen lévő kutatások is csak duma szintjén folynak. Az SZTE-n csak a TTIK és az AOK tud letenni valamit az asztalra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márai-bemutató: Válás Budán

Márai-bemutatót tart ma 19.30-tól a Szegedi Pinceszínház: Kancsár József rendezésében és főszereplésével a Válás Budán című kisregény színpadi változatát mutatja be a magánteátrum társulata. Tovább olvasom