Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 29°C Még több cikk.

Hulladékerőművet tervez Szeged

Szeged - Hulladékerőművet tervez építeni öt év alatt a szegedi önkormányzat – 10 milliárd forintért. A szelektíven gyűjtött hulladék mellett halmozódó vegyes háztartási szemétből gyártanának hőt, villanyt vagy dízelüzemanyagot.
Lassan, de 30–40 év alatt biztosan megtelik a sándorfalvi úti hulladéklerakó telep, amely a tavaly befejezett, 5,8 milliárd forintos térségi feldolgozó részeként létesült. Az utólag szigetelt depón húsz év alatt több mint 2 millió tonna háztartási szemét tornyosodott fel, és a domb évente 70–80 ezer tonna szilárd hulladékkal gyarapszik. Ez majdnem teljes egészében szerves anyag, kidobott csomagolóeszköz: papír, műanyag, fa, textil. Uniós előírás, hogy a lerakókon a szemét szervesanyag-tartalmát 2012-ig 35 százalék alá kell csökkenteni. Ennek Szeged és a regionális hulladéklerakóra szállító másik 32 település nem tud eleget tenni, még a tavaly átadott hulladékudvarok, szelektív gyűjtőszigetek rendszerével együtt sem. Ráadásul az utóbbi években átalakult a hulladékfeldolgozással kapcsolatos szemlélet; most már nem a korábbi újrahasznosítás, hanem az energetika a fő cél.

Lefaragnák a szeméthegyet

Az erőművel „lefaraghatják" a most 20 méter magas szeméthegyet; géppel kiválogatják belőle a szerves részt, és apránként hozzákeverik a beérkező friss szeméthez. Így a következő 30–40 évben nemhogy betelne Szeged szeméthegye, de az erőmű még fel is falná a javát. A depó továbbra is megmarad, de jóval hosszabb időre lesz elég.

Két megoldás jöhet szóba. Nem tesz semmit a regionális hulladéklerakót üzemeltető Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., vagy előkészít egy újabb beruházást. Ez utóbbira bólintott rá a szegedi közgyűlés. A kijelölt bizottság februárig megvizsgálja, hogy uniós és állami támogatással vagy inkább üzleti vállalkozásként éri meg felépíteni a hulladékerőművet, amely az első jelentősebb vidéki létesítmény lesz. Szabó Ferenc, a környezetgazdálkodási kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a szerves anyagokból hőkezeléssel éghető gáz vagy dízelüzemanyag állítható elő. A gázból második lépésben hő és villamos energia termelhető. Annyi, hogy akár egész Szegedet elláthatja árammal. A kis területigényű, zárt technológia egyáltalán nem szennyezi a levegőt, és semmiféle veszélyes hulladékot nem termel. A hulladék hőkezelése – ellentétben az égetéssel – oxigén nélkül zajlik, ezért füstgáz sem keletkezik. A folyamat végterméke kerámiához hasonló tömör salak, ami útburkolóanyag-gyártásra használható.

Az erőművet előkészítés után 5 éven belül, közel 10 milliárd forintból a sándorfalvi úti telep környékén építenék fel. Hasonló működik Ausztriában, Németországban, Kanadában.

Olvasóink írták

 • 4. K.T. 2009. november 24. 20:29
  „Szerencsétlen ....! Ezek minden szart megszavaznak?!
  Ezek szerint, a további légszennyezésre szavaztak a képviselők (éghető gáz vagy dízelüzemanyag állítható elő), akkor amikor a jelenleg érvényben lévő szmog-riadó rendeletnek sem tudják megfeleltetni a várost?!
  Szerintem, egy atomerőművel sokkal több pénzt lehetne lenyúlni és az sincs Debrecennek!

  Profitorientálttá válik a Környezetgazdálkodási Kft., inkább üzemanyag bizniszbe kezd ahelyett, hogy azon szorgoskodna, hogy hogyan lehetne mégjobb visszaforgatást (fenntarthatóságot) elérni?!”
 • 3. E! 2009. november 18. 18:47
  „"2. korcsmaaros 2009.11.17. 19:18
  Nem szennyezi a környezetet? Az Osztrákok meg nem tudnak ilyet csinálni?Valaki már megint hazudik!"

  Cikk: "Hasonló működik Ausztriában, Németországban, Kanadában."”
 • 2. korcsmaaros 2009. november 17. 19:18
  „Nem szennyezi a környezetet? Az Osztrákok meg nem tudnak ilyet csinálni?Valaki már megint hazudik!”
 • 1. Zsoltee0716 2009. november 17. 19:12
  „Helye neki? Távol a várostól azért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtelt a szegedi Dugonics temető

Nincs szabad sírhely a szegedi Dugonics temetőben, amelyet az évek során panel- és társasházakkal építettek körül. Tovább olvasom