Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Hulladékhalmok fogadják a Szegedre érkezőket

Atomjaira hullott fritőz, szétszerelt fotel, töménytelen mennyiségű pillepalack fogadja a Szegedre érkező autósokat. A külterületek nagyon szemetesek, a belváros viszont kifejezetten tiszta – állapítottuk meg rögtönzött szemétrazziánkon.
Az algyői úton Szegedre érkezőket az út mindkét oldalán temérdek szemét fogadja. Műanyag üdítős palackok, bevásárlószatyrok tömkelege virít a töltésoldalban. Sorsára hagyott olajsütő darabjai rozsdállanak a fűben, odébb koszos foteldarabok, törött műanyag rekeszek hevernek, a faágakról újságpapír lóg. A „csavarsor" erdeje leginkább szeméttelepre hasonlít – kartondobozok, ruhadarabok, palackok masszája borítja.

Szemétkommandónk razziáján feltűnt, hogy amint kitesszük a lábunkat a városból, lehangoló kép tárul elénk. Az algyői úton például, a töltés – és a szeméthegyek – túloldalán nemrégiben átadott villamosforduló gyönyörűen rendben tartott, virágos, füves.

A belvárost pedig kifejezetten dicséret illeti. Razziánkon a körutakat, sétálóutcákat tisztának, rendezettnek találtuk. Inkább az emberi hanyagság szúrt szemet: a szemetelés ugyanis a kukák közvetlen környezetében kezdődik. Egyesek valósággal sportot űznek abból, hogy a kuka előtt fél méterrel dobják el használt zsebkendőiket, csikküket a szemétgyűjtő közelében tapossák a díszburkolatba. Az Anna fürdő előtt pedig az árvácskák közé. A Kárász utcán az eldobott szórólapok szúrnak szemet, a Tisza-part padjai körül pedig a törött sörösüvegek és a széttépett cigisdobozok darabjai.

A Móravárosi körúton már ismét siralmas látvány tárul a kevés gyalogos szeme elé: pizzás- és sörösdobozok hevernek a nádas közepén és a horgásztó közelében.

A Bajai út mentén elhagyott dísztárcsa várja gazdáját, a villamossín közelében kopottas pulóver kandikál ki egy koszos szatyorból. Odébb, a bozótban fél pár sportcipő, lyukas talpú gumicsizma, hajgumik, zacskók, szakadt ruhadarabok bújnak meg, műanyag üvegek társaságában.

Szerteágazó ízlésvilággal bírnak az itt szemetelők: rizlingszilvánitól a kólán át a Bikatory száraz fehérig minden fajta üvegének van legalább egy képviselője. Az étkezési hulladékok népes csoportjából a chips, a croissant és joghurt csomagolása a leggyakoribb. Lapunk hétvégi melléklete is méltatlan sorsa jutott: bizonytalan korú és állagú ételmaradékokat csomagoltak belé.

R.T.G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikulás-csomag márciusban

Bár szeretjük így gondolni, mégsem a parkolóőrök hangulatának függvénye, hogy telepakolják-e… Tovább olvasom