Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Hulladéktengerben úszik a ház

Családtagjainak és szomszédjainak is megkeseríti az életét egy férfi különös hobbija: nyolc év alatt valódi hulladéktengert halmozott fel baktói házuk udvarán.
Csókási György maga is megörökíti udvarán a nem mindennapi látványt. Fotó: Schmidt Andrea
– Még életemben nem jelentettem fel senkit, mindig próbáltam tolerálni mások hülyeségét, de kezd betelni a pohár – mondta Seffer Tamás. A férfinak szomszédja, Csókási György „különös" hobbijától áll fel a szőr a hátán. A Csókási-portán és annak előterében több tonna szemét halmozódott fel az évek során.

A férfi gyűjtőszenvedélye nem mai keletű. A környékbeliek már 1998-ban aláírtak egy petíciót, amit önkormányzati képviselőjükhöz juttattak el. A hivatalos válasz szerint „mindenki annyi szemetet tart az udvarán, amennyit akar". – A szemétheggyel úgy tűnik, nem tehetünk semmit. Már fel sem vesszük a kertünkben rendre feltűnő patkányokat, sőt: nevet is adtunk nekik – mondta fanyar humorral Seffer Tamás. Ami most leginkább zavarja a környékbelieket, Csókásiék derítője. Eliszaposodott, és Seffer Tamás szerint orrfacsaró bűzt áraszt. – A szag reggel és este a legelviselhetetlenebb, amikor egyszerre heten használják a fürdőszobájukat – beszél a szomszédi (v)iszonyról Seffer Tamás, akinek kertjéből átlestünk Csókásiékhoz. A látvány megdöbbentő: kupacban felhalmozott kerékpárvázak, papír-, és műanyagládák, tengernyi lim-lom, ameddig a szem ellát. Fű alig terem, a sok holmi minden zöldet megfojtott.

Mindennek megvan a helye

Rákérdeztünk, mi lenne ha ezt vagy azt ebben a pillanatban magunkkal vinnénk. A férfi mindenre azt válaszolta, a különböző daraboknak megvan a helye. A biciklivázakból például könnyűszerkezetű tetővázat, a udvaron álló rozsdás Citroenből Cabriót akar csinálni.

– Hagyjanak békén, alig élek! Reggel óta meg sem állok. Sok a gyerek, kevés a pénz. Ezért gyűjtöm a különböző szerszámokat és alkatrészeket. De most már vége, felszámolom az egészet – bizonygatta Csókási György, aki csak kitartó dörömbölésünkre nyitott ajtót. Miközben a férfi idegesen járt fel és alá a lomokat pakolgatva, élettársa és állapotos lánya tűnt fel a ház ajtajában.

– Ide nem szülök gyereket, az biztos. Ha az orvosok meglátnák, mi van itt, talán a kicsit sem engednék haza. Tudja, milyen rossz, hogy nem hívhatom ide az ismerőseimet? Égünk a szomszédok előtt is, de ez őt egyáltalán nem zavarja – mondta Csókási György lánya. A férfi eközben egyre több kinti lomot hordott be a már amúgy is színültig megtelt udvarra, és gyerekeit okolta, mondván, senki nem segít neki a hulladéktelep felszámolásában. – Ha szólunk, mindig másra ken mindent. Már az egész családot elmarta maga mellől. Minden kacathoz ragaszkodik, nem érti meg, hogy nekünk normális környezet kellene. Az udvar előtt álló két üzemképtelen kocsit egyszer már elvitték a közterület-felügyelők. Ő kiváltotta és hazáig tolta, hogy újra itt lehessenek – beszélt apja megszállottságáról lánya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem vett föl nagy hitelt a megye

Az idei évre tervezett félmilliárdos működési hitel helyett eddig hetvenmilliót vett föl a megyei… Tovább olvasom