Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Hulladékvita a hullámtérben

Egy héttel a Szeged-napi rendezvények előtt így néz ki a város „főutcája". Az Atikövizig és az önkormányzat tegnap megegyezett: összeszedik a szemetet. Máskor is eljutnak idáig, de előbb vitatkoznak egy jót arról, kinek miért nem ez a feladata. Ez most is szóba került.
A vízügy és a szegedi önkormányzati cég menetrendszerűen, szinte minden tavasszal jogszabályokat idéz, amelyek szerint együknek sem dolga elvinni a szemetet a tiszai hullámtérről. A belvárosi szakasz ezért minden évben rettenetesen néz ki, aztán – általában a május végi városnapra – mégis megtisztítják. Általában a vízügy, az önkormányzati cég és civilek – együtt.

A jövő héten kezdődő Szeged-napi rendezvénysorozat minden évben 150-200 millió forintos bevételt jelent a városnak. Ezért is olyan fontosak az előkészületek, amelyek már hetekkel ezelőtt megkezdődtek. Szép látványt nyújtanak a frissen ültetett virágpalánták és a szeméttől megtisztított belváros. A rakparton sétáló szegedieket és az árvízi emlékműnél fényképezkedő turistákat azonban meghökkentő látvány fogadja.

Húszmillió a nagytakarításra

A Környezetgazdálkodási Kht. ügyvezető igazgatójától megtudtuk a városban végzett tavaszi nagytakarításra és virágültetésére megközelítőleg húszmillió forintot költöttek eddig.

– Műanyag flakonok, pizzás dobozok, sörösüvegek hevernek szerteszéjjel a Tisza-parton – panaszkodik Klivényi Károly, a Szabadság Úszóház tulajdonosa. Elmondása szerint az úszóházzal párhuzamos partrészt hetente kétszer takarítják alkalmazottai. – Sziszifuszi munka, hiszen a folyóparton üldögélő fiatalok minden reggelre szeméthegyeket hagynak maguk után. Nem is beszélve a kommunális hulladék és faágak alkotta hordalékról, ami a vízen halmozódik fel.

– A hullámtéren összegyűlt kommunális hulladék eltakarítása nem a vízügy feladata – állítja Dobi László, az Atikövizig igazgatója. – A vízügyi törvény és az azon alapuló egyéb jogszabályok kötnek minket: ezekben nincs szó kommunális hulladék eltávolításáról. Kizárólag a folyóval kapcsolatos problémák megoldásáért tartozunk felelősséggel. Például a természetes uszadékok, mint például letört faágak, famaradványok eltakarításáért, amennyiben vízfolyást gátló akadályt képeznek. A jelenleg hatályos jogszabály szerint a folyómeder közterületnek számít, így az elhagyott hulladék eltávolítása a település feladata – mondja az igazgató. – Nem a vízügyi igazgatóság és a város huzakodásáról van szó. Állami intézmény vagyunk, szűkösek a pénzügyi lehetőségeink. Felelőtlen döntés lenne, ha ebből a kommunális hulladék elszállítására fordítanánk, nem pedig a törvényben rögzített módon az ár- és belvízvédelmi biztonság fenntartására.

Összefogtak a cégek

Tavaly októberben nem az Atikövizig és nem is a Környezetgazdálkodási Kht. emberei szedték a szemetet. A Szilánk Cégcsoport és az Oskolás Intézet Kft. fogott össze és közösen megtisztították az árvízi emlékmű és a Novotel közötti partszakaszt.

A Környezetgazdálkodási Kht. ügyvezető igazgatója, Szabó Ferenc elmondta, a problémát közösen kellene megoldaniuk a vízügyesekkel. – Vitatkozhatunk arról, kinek a feladata a szemét elszállítása, de közös érdek lenne megoldást találni. Erre minden évben ráleltünk, biztos vagyok benne, hogy idén is így lesz. Szondi Ildikó önkormányzati képviselő külön összeget fog áldozni a szeméthelyzetre, és mi is minden eszközt biztosítunk az ügy megoldásához.

Beszélgetésünk után még leírtuk az itt következő mondatot: információnk szerint az Atikövizig és az önkormányzat hivatala minden év tavaszán levelezést folytat arról, kinek a feladata a kommunális hulladék elszállítása. Ekkor csöngött a telefon és Szabó Ferenc azt mondta: megegyeztek az Atikövizig illetékeseivel, hogy a következő napokban közösen összeszedik és elszállítják a hullámtéri hulladékot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határátkelőt avatnak Tiszaszigeten

Négy szárazföldi határátkelő működik a megyében: Nagylaknál és Kiszombornál Romániába,… Tovább olvasom