Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Hűlt helye a Reghős Bendegúznak

Ledózerolták az egykor szebb napokat látott baktói szórakozóhelyet, a Reghős Bendegúz szabadidőközpontot. A városi tulajdonú ingatlan a kilencvenes években még egyetemistáktól volt hangos minden este, de pár éve már csak hajléktalanok lakták, akik elvittek mindent. A hektárnyi telek hamarosan eladósorba kerül, hasznosítási köre viszont korlátozott.
Fotó: Frank Yvette
Nyomtalanul eltűnt a kilencvenes évek végén még fénykorát élő egyetemi szórakozóhely, a Reghős Bendegúz szabadidőközpont. Hűlt helyét kerítés veszi körül, a telek előtt földmunkákra utaló halmokra és beton csatornaelemekre bukkanhatunk.

A Bika-tó melletti baktói ingatlan városi napközis táborként kezdte a „pályafutását" még a nyolcvanas években, amikor az egyhektáros ligetben, társadalmi munkával fölhúzták a barakképületeket. A kilencvenes években tömegesen jártak a körtöltésen túlra bulizni az egyetemisták és főiskolások, a hely évekig telt házzal működött. A környék lakói azonban egyre többet panaszkodtak a zajra, és a kapatos fiatalok éjszakai hangoskodására, így nőtt a hatóságok szigora. Mindenféle kihágásért büntették a működtetőt, aki a hét egyre kevesebb napján nyitott ki.

Az épület állaga 2000-re annyira leromlott, hogy az ÁNTSZ már nem adott engedélyt az ottani nyári napközis tábor meghirdetésére. Az üzemeltető két évvel később megvette volna az ingatlant, de az új önkormányzat nem adta el. A használaton kívüli épület bontásának az őrzés híján beköltöző hajléktalanok kezdtek neki, akik helyiségenként leszereltek minden hasznosíthatót – majd átmentek egy másik épületrészbe. Fokozatosan eltűntek az ablaktáblák, a fémtárgyak, a vezetékek, a fából készült berendezési tárgyakat pedig eltüzelték. A bontást két hete az önkormányzat fejezte be, az épületek maradékát eldózerolták, mondta el Gila Ferenc, a körzet egyéni képviselője. Hozzátette: az egykori Reghős előtt látható földtúrások és csatornaelemek úgy kerültek oda, hogy a baktói vízelvezető-rendszer kivitelezője átmeneti depóként használja a helyszínt.

Pályázatot hirdetnek a telekre

Az IKV Rt. elnök-vezérigazgatója, Németh István elmondta: heteken belül pályázatot hirdetnek a telek eladására, a pályázati alapár hatvanmillió forint lesz. A benyújtott ajánlatoktól függően ez az ár emelkedhet, ennek mértékét azonban nem tudta megbecsülni az önkormányzati vagyonkezelő cég vezetője. 
A terület még az úgynevezett kiemelt intézményi zónába sorolt, azaz a jelenlegi építési szabályok szerint csak oktatási intézmény működhet ott. A képviselő szerint azonban novemberben a közgyűlés elé kerülhet a helyi építési szabályzat módosítása, ami kibővítené az ingatlan hasznosításának profilját. A városvezetés azt szeretné, ha kulturális, szociális, sport, rekreációs és egyházi célokra is használható lenne az ingatlan – ezzel pedig nőhetne piaci ára. Lakópark vagy irodaház azonban semmiképp sem kerülhet oda. Januárban egy értékbecslés alapján Solymos László, városüzemeltetési alpolgármester még nyolcvanmillióra tette a telek értékét, de azóta kiderült: egy közterületi részt is beleszámoltak a nagyjából tizennégyezer négyzetméteres telekbe. Gila szerint emiatt hozzávetőleg a kétharmadára csökken az eladható terület nagysága, és új értékbecslésre lesz szükség. Új tulajdonoshoz azonban jövő évnél korábban semmiképp sem kerülhet a telek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vandálok több tízmilliós kárt okoznak a szegedi járműveken

Több tízmilliós kárt okoznak évente a szegedi tömegközlekedésben a vandálok, akik a megállóktól a… Tovább olvasom