Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Hülyének nézik és elzavarják a graffitist

Szeged - A falra festeni olyan mint a tetoválás, vagy a bmx. Széles körben nem túl elfogadott, de akkor is az élet része - mondta egy szegedi graffitis.
– Jó lenne egy minimális nyitottság, de ezt senkire nem lehet ráerőltetni. A törvényeket viszont rá lehet erőltetni mindenkire – foglalta össze véleményét Kornél azzal kapcsolatban, hogy januártól egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a graffitizés akkor is, ha a firkáló a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okoz. (A jelenleg szabályozás szerint a graffitizés 20 ezer forint értékhatárig szabálysértés, afelett bűncselekmény, ami ebben az esetben akár szabadságvesztéssel is büntethető.)

Kornél bár graffitizik, nem érintett, mert (már) nem fest illegális felületre. Szerinte a falra festeni olyan mint a tetoválás, vagy a bmx. Széles körben „nem túl elfogadott", de akkor is az élet része. Graffitis elbeszélésekből tudja, hogy amikor egy street artos kinéz egy szürke vagy összefirkált falat és megkeresi a tulajdonost, közös képviselőt, hogy festene rá, és terveket mutat, a totális értetlenséggel találkozik. „Hülyének nézik és elzavarják" – fogalmazott.

Kornél szerint ennek ellenére azokat a fiatalokat, akik komolyan csinálnák, a legális és igényes graffiti felé kell terelni. Elmondása szerint a Centrum gödröt körülvevő fal belső részére úgy festenek, hogy erről a telek tulajdonosával megegyeztek. A Szeol-pálya mögött azonban rendszeresen „zavarják meg" rendőrök a graffitiseket.

A taggelést – ezt a komoly falfestők egyébként állandóan hangoztatják – és a rongálást ő is elítéli. De – kérdezett vissza – szerinted kevesebb lesz ebből januártól?

Szegedi graffitik - legális, illegális. Fotó Segesvári Csaba (galéria)
A törvénymódosítást kezdeményező fideszes országgyűlési képviselő, Nagy Gábor Tamás szerint a szigorítással önmagában még nem. A módosítás indoklásában az áll, hogy „ehhez társadalmi összefogásra és egy tudatosan felépített tömegkommunikációs kampányra van szükség, amelynek megszervezéséhez elengedhetetlen a kormányzati akarat is. A falfirka elhelyezésének önálló megjelenítése mint a rongálás minősített esete (mármint a Btk-ban – szerk.) a cselekmény társadalomra veszélyességére hívja fel a figyelmet, és megteremti annak lehetőségét, hogy sokkal hatékonyabb bűnüldöző és bűnmegelőző tevékenységgel eredményeket lehessen elérni a falfirkák visszaszorítása terén.

A törvény érvényben hagyta a pénzbüntetést és a büntetőjogban ismert tevékeny megbánás kategóriáját is: ha valaki a vádemelésig beismeri a bűncselekmény elkövetését, és együttműködik a hatóságokkal, akár önmaga takarítja le alkotását, mentesül a büntetés alól. De emellett „továbbra is lehetőség van pénzbüntetés vagy szabadságvesztés kiszabására is, ha az eset összes körülménye, illetve az elkövető személye ezt indokolja."

Olvasóink írták

87 hozzászólás
 • 87. folia 2010. december 18. 18:27
  „"79. hozzászólás kalkutta 2010.12.17. 01:23

  Ja, el kell zavarni. Miután eltörtük a kezét."

  HA MEGLÁTNÁL 1 ILYEN MŰVÉSZ BETOJNÁL MEG KEZET CSÓKOLNÁL”
 • 86. folia 2010. december 18. 18:23
  „A GRAFFITI NEM BŰN
  CSAK BÜNTETIK A TUDATLAN EMBEREK”
 • 85. maz 2010. december 17. 11:34
  „Szegény Michelangelo mekkora majom volt hogy össze mázolta a Sixtus-kápolna tetejét, szerencse hogy már halt mert itt sokan kezét lábát törve nyalatnák le most vele”
 • 84. zlutan 2010. december 17. 11:03
  „cid,
  kivan festve
  ;)
  amúgy meg boldog karácsonyt,bár nem értek egyet veletek,legalábbis az eltörném a kezét tartalmú hozzászólásokkal.

  http://www.blublu.org/sito/updates/updates.htm”
 • 83. dublini 2010. december 17. 10:04
  „80. ~FRANZVON~ 2010.12.17. 05:49
  Az akkori földhivatal még mond6ni gyerekcipőben járt, és a tulajdonszerzési herce-hurca sem volt ennyire összetett, mint manapság. Igy emberünk ha éppen festegetni támadt kedve a szomszéd barlangjára, akkor elöször megszerezte, majd megrajzolta... esetleg megrajzolta, hogy hogyan szerzi meg.. :D :D”
 • 82. unknown 2010. december 17. 08:59
  „Én szeretném látni a graffitizőket munka közben, amikor a saját házukat, saját kerítésüket festegetik szüleik, vagy lakó szomszédaik jelenlétében. Azt hiszem jó nagy verést kapnának. Ha rendőr (közterület felügyelő) lennék, ha elkapnék egy ilyen alakot hazaszállítanám, kihívnám a rokonságot, s falhoz állítanám a delikvenst azzal: na most és itt alkoss édes fiam!”
 • 81. Krampampuli 2010. december 17. 08:35
  „71. hozzászólás Niky90 2010.12.16. 19:02 ´Múltkor néztem,hogy minden ember milyen monoton,mindenki sötétbe, és csak megy előre és nem sok szín van az életébe,legalább is kívülről.´

  :D gondolod ha -mint alant említik - szépen megrajzolt színes patkányfej díszíti a panel oldalát amikor megy haza a kisnyugdíjas akkor majd jobb kedve kerekedig...? ne máááá... A lényeg summa summárum kedves graffiti pártolók jobb lesz tudomásul venni, hogy legyen az graffiti, tag vagy bármi más pingálmány a lakosság többsége nem akarja! És ez a lényeg. Járjátok ki hogy kapjatok valami tűzfalat a város szélén és kreatívkodjatok ott. A társadalom többsége lehet, hogy nem ért a graffitikhez de nem is akar és ez a lényeg..! Szíveskedjetek tudomásul venni és ha még mindig kétségetek van olvassátok el az összes kommentet... :)”
 • 80. ~FRANZVON~ 2010. december 17. 05:49
  „78. hozzászólás dublini 2010.12.17. 00:57

  "Legősibb művészeti ág, mivel már az ősember is tolta a graffitiket a barlang falára...."

  A barlang falát viszont nem egy másik ősember hozta létre.Ha így lett volna meg kellett volna kérdeznie:"Hé majomember!Festegethetek a faladra?"”
 • 79. kalkutta 2010. december 17. 01:23
  „Ja, el kell zavarni. Miután eltörtük a kezét.
  Kedves szerző kisasszony. Ön melyik büfé szakra járt? Esze kb. annyi mint a döglött verébnek. Ha egyáltalán járt iskolába. Inkább úgy tűnik valamelyik párt nyomta ebbe a pozícióba. Bár ne tette volna. Pozícióban mindig maradjon a díványon. Ott még valaki esetleg élvezi is. Mi, olvasók nem.”
 • 78. dublini 2010. december 17. 00:57
  „Legősibb művészeti ág, mivel már az ősember is tolta a graffitiket a barlang falára....”
 • 77. CID 2010. december 16. 22:06
  „76. hozzászólás zlutan 2010.12.16. 20:30

  Az, egy dolog, hogy flexi kicsit furcsa, de ha te szimpatizálsz azzal, hogy patkányportréval pingálják ki a házad falát, akkor ne dumálj, hanem írd ki, hol laksz, aztán mehet a sok szerencsecsomag, és kifesti a vackodat.”
 • 76. zlutan 2010. december 16. 20:30
  „flexsnake
  a kommentjeid alapján már ne is haragudjál de egy <moderálva> vagy,nincs jobb dolgod mint folyton délmagyaros cikkek alá írogatni?”
 • 75. flexsnake*** 2010. december 16. 20:08
  „71. okoska, a falfirkákról szól a cikk, a festőművész szerinted kint a kárászon olajfestékkel pingálja a kirakatot meg vonatokat tesz tönkre? nem. A graffitis vegyen magának egy házat és firkálja össze. de ha kilóg a városképből úgyis megizélik érte. nem tudnak együtt élni a többi emberrel, deviáns magatartást tanusítanak a falfirkálók, senkinek nem a bárok belsejét dekorálókkal van baja, hanem azokkal akik köz és magánépületeket tesznek tönkre. A pénisz alakú szobrokat készítek az is művészet, de ha kirakom a hősök terére mert szerintem olyan szép az már garázdaság. Legyünk már tisztában vele, hogy mi az ami bűn és mi az ami nem. Mást megkárosítani bűn, azzal hogy összekeni más dolgait kárt okoz a kártevőket meg ritkítani szokták.”
 • 74. alfoldi 2010. december 16. 19:55
  „Milyen alapon kényszerítenek arra bennünket, hogy mindezt el kell tűrnünk?

  Akinek pedig annyira tetszik, az adja meg a lakcímét és a "művészek" majd színessé teszik a életét, lakását kívül és belül.

  Hülyék is voltak Pompei*ben. Na és?

  Elég a "népnevelésből", a kioktatásból, a lekezelésből, a Balkánozásból, az Európázásból.

  A "művész" sem díjazná, ha leönteném a kabátját piros festékkel.

  Mindentől függetlenül menni fog a fárasztó duma arról, hogy de azért itt, meg ott, ezeknek, meg azoknak.

  Nehogy megtisztuljon végre Szeged.”
 • 73. cenzúrázott 2010. december 16. 19:24
  „A hülyeség az élet része, zavarjuk el !”
 • 72. Mignon 2010. december 16. 19:11
  „Graffitik voltak mar az okori Pompei-ben is.

  A II. Vilaghaboru alatt a nemet megszallas utan,
  neves francia festömüveszek "összefirkaltak", graffitiztak Parizs belvarosaban a falakat.

  Disznok-kal...!”
 • 71. Niky90 2010. december 16. 19:02
  „Festészet művészet? Igen. A Rajzolás Művészet? Igen. Akkor ez mért különbözne? Szerintetek ilyet bárki meg tud csinálni? Nem,csak akiknek van hozzá tehetségük. És az összefirkált házakon nem ilyen látni,hanem tegeket meg undorító firkákat. Na, azokat én is elítélem. De ilyen rajzot/festészetet/kreativitást összekeverve, ezt nem, szerintem ez egy tehetség, ami nem mindenkiben van meg. De arról nem is beszélve,hogy ha raknának ki legális falakat,akkor valószínűleg oda rajzolnának, bár a nyomorék krixkrax-os emberek azok nem hiszem. Na de mind1. a vonatok meg sokkal szebbek így szerintem,mint amúgy. Bár az egész MÁV gusztustalan, így meg legalább van egy kis szín benne. És van egy kis szín a hétköznapokba. Múltkor néztem,hogy minden ember milyen monoton,mindenki sötétbe, és csak megy előre és nem sok szín van az életébe,legalább is kívülről. De ez már nem ide tartozik. A lényeg,hogy a graffiti nem ugyan az mint a teg/amiket a házfalakon észrevenni,általában/.Csak nézzétek meg a képeket!”
 • 70. flexsnake*** 2010. december 16. 18:29
  „63. miért nincs olyan hely ahol plazmatévéket lehet összetörni? vagy vonatokat festeni, mert ha van már legalább 10 barom, akkor az adófizetők pénzén miért ne bulizhatnának?
  esetleg ezek az ingyenélők menjenek el a nagy unalom közepén dolgozni.”
 • 69. CID 2010. december 16. 18:15
  „Basszus, hülye vagyok. Azt hittem írtam egy kommentet maSzlAGNAK, el is küldtem, olvastam is a kommentek között, most meg nem látom :(”
 • 68. MD2009 2010. december 16. 18:08
  „Ez az ocsmányság, ez művészet valaki szerint ? Gyerekek, ti tévedésben vagytok erősen...némi veréssel jobb belátásra lehetne bírni ezeket a hulladék gyártó meg nem értett zseniket.”
87 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Festett testek mestere Márki Bernadett

Női testekre fest színes képeket Márki Bernadett. A szegedi lány versenyről versenyre jár és egymás után kapja a jobbnál jobb díjakat. Tovább olvasom