Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Hungarológiai nyári egyetem kezdődött Szegeden

Szeged - Egy hónapos hungarológiai nyári egyetem kezdődött hétfőn Szegeden; a képzés az egyetlen olyan az országban, melyen a magyar hallgatók együtt tanulnak a több mint félszáz külföldi diákkal - közölte Bata Ágnes programmenedzser.
A program célja kettős: egyrészt a magyar nyelvet, történelmet és kultúrát közvetíti külföldiek számára, másrészt magyar egyetemi hallgatókat képez arra, hogy ezt szakszerűen műveljék - mondta a rendezvény megnyitója után a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Hungarológia és Közép-Európa Tanulmányok Központjának oktatója.

Az immár tizedik alkalommal megszervezett nyári egyetemre ötvennél is több hallgató érkezett, a legtöbben Németországból, illetve Japánból, de jött mexikói és elefántcsontparti diák is. A részvevők egy része olyan magyar származású fiatal, aki nyelvtudását igyekszik fejleszteni, mások külföldi hallgatók, akik fél- vagy egyéves magyarországi Erasmus ösztöndíjat nyertek. Ők a részképzés előtti alapozásra használják a nyári egyetemet. A diákok között akadnak olyanok is, akik magyar szakosként tanulnak valamelyik külföldi egyetemen Zágrábtól Oszakáig - tudatta a szakember.

A négyhetes intenzív magyar nyelvi kurzust angol nyelvű szakelőadások, változatos kulturális programok és kirándulások egészítik ki. A részben magyarul, illetve angolul tartott délutáni órákon pedig a magyar irodalommal, zenével, politikával, művészettörténettel ismerkedhetnek a hallgatok. Idén első ízben - a Balassi Intézet támogatásával - a nyári egyetem része egy hétnapos szuperintenzív tanfolyam is, amely témája a magyarországi vizuális kultúra.

A délutáni órák többségét az SZTE hungarológiai speciális képzést elvégzett hallgatói tartják. Ők tanulmányaikat az egyetemen szeptemberben - Magyarországon elsőként - induló angol nyelvű, hungarológiai mesterképzésén folytatják - közölte Bata Ágnes.

Olvasóink írták

  • 1. rézike 2010. július 26. 12:17
    „Hogy lehet nyári egyetemre jelentkezni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitorlázó-vb: még a földön maradtak az egek urai

Szeged - 34 ország 150 pilótája versenyez a 31. FAI Vitorlázórepülő Világbajnokságon, amelynek… Tovább olvasom