Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Hűségesek első munkahelyükhöz

Szeged - Történetünk három szereplője az élet más-más területén lett sikeres. Az orvosprofesszor, az iskolaigazgató és a cégvezető is több évtizede, töretlen lelkesedéssel és fiatalos lendülettel végzi a munkáját, ugyanott, ahol egykor elkezdte a szakmát.
– Lassan fél évszázada dolgozom orvosként, és bizony előfordult már, hogy az ifjúkoromban kezelt betegem az unokájával keresett fel. Nyugdíjasként azt tartom a legfontosabb feladatomnak, hogy igazgassam a régió koraszülöttmentését. Úgy tűnik, erőfeszítéseink sikerrel járnak, mert hamarosan lecserélhetjük a Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány tizenöt éves gépparkját – mondta a napi munkájáról Pintér Sándor, a szegedi gyermekklinika emeritus professzora.

A 72 éves orvos semmit sem veszített fiatalos lendületéből, manapság is szakvizsgáztat, és alkalmanként előadásokat tart. Pedig több mint negyven év telt el azóta, amikor 1967-ben a szegedi gyermekklinikára került. Szerinte az orvosok feladata mit sem változott az évtizedek alatt: ugyanúgy a gyógyítás a feladatuk, bár a technikai fejlődés sokat javított a munkakörülményeiken.

– Valóban őskövület vagyok – jelentette ki magáról Szalai József, miután megtudta, miért is keressük. A tarjáni általános iskola igazgatója több mint négy évtizede került a pedagóguspályára, ő a szegedi két tannyelvű iskola első és egyetlen igazgatója.

Több évtizede tart a lendületük: Pintér Sándor, Szalai József és Pálmai Antal. Fotó: Frank Yvette és archív

Az iskola nyitásakor, 1977-ben hívták ide intézményvezetőnek. Közel 600 gyermeket irányítottak hozzájuk a többi, túlzsúfolt szegedi suliból. Később néhány évig a város legnépesebb iskolájaként emlegették őket. Akkoriban mintegy 1000 diák járt hozzájuk.

– A rendszerváltás után megnőtt az igazgatók felelőssége, hiszen korábban a központi tantervet kellett követni, míg manapság az önálló követelményrendszert és tananyagot kell kidolgoznunk. Vallom, csak úgy érdemes visszatekinteni, ha az ember nem téveszti szem elől, hogy mi van még előtte – elmélkedett az alkalmazkodás fontosságáról Szalai József.

Német az orosz mellett

A tarjáni iskolában már két évvel az iskola elindulás után elkezdték tanítani a német nyelvet tagozatos formában, természetesen akkoriban a még kötelezően oktatott orosz nyelv mellett. Az iskolában 1992-től folyik magyar–német két tannyelvű képzés, és idén szeptembertől a magyar–angol két tannyelvű oktatás is elindul.

Az iskolaigazgatóhoz hasonlóan Pálmai Antal, a Medikémia Ipari és Kereskedelmi Zrt. elnök-vezérigazgatója sem tartja magát nosztalgikus alkatnak, inkább a jelennek él. A Medikémia első embere 1973-ban fejlesztési előadóként került a céghez.

– A kollégáim munkamániásnak tartanak, hiszen gyakran a hét végén is az irodámban ülök. Semmivel nem dolgozom kevesebbet, mint fiatalabb koromban. Amikor harminc éve első számú vezető lettem a cégnél, megválaszthattam a közvetlen vezetőtársaimat, akik a mai napig segítik a munkámat. Ők is hasonlóan agilisek. Ugyanakkor felnőtt nálunk egy fiatalabb generáció, őket egyre markánsabb feladatokkal bízhatjuk meg – mondta az üzletember.

– Részese lehettem a vállalat felemelkedésének. Amikor idekerültem, egyszerű vegyipari termékeket gyártottunk, majd az autóápolás felé indultunk el. A csúcson, 1977-ben mintegy 200 személyt foglalkoztattunk, most 140 embernek adunk munkát, miközben árbevételünk a nyolcvanszorosára nőtt – summázta a cég eredményeit a vezérigazgató.


Felújítás 40 év után

1991-től – majd egy évtizeden keresztül – a szegedi gyermekklinika igazgatói posztját töltötte be Pintér Sándor. – Sikerült elérnem, hogy a II. világháború után újjáépített klinikát 40 év után felújíthassuk. A teljes tetőtér beépült: orvosügyeleti szobák, húsz ágyas anyaszállás, irodák és a nővérek öltözői kerültek ide. Az alagsorban épültek meg a váróval kibővített ambulanciák és a klinikai gyógyszertár – sorolta az igazgatósága alatti fejlesztéseket a professzor. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakodalmas CD-nk szól az autójukban

Egy éve kezdődött lapunk lakodalmas fesztiválja, amelynek elődöntőin és fináléjában több ezren mulattak. Tovább olvasom