Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Hűsítő szellő százhúszezerért

A májusi tavaszban napok óta igazán nyárias az időjárás. Légkondicionáló készülék hiányában már most izzadunk a lakásban, és a levegő egyre fülledtebb a tömegközlekedési járműveken is.
A klímákkal foglalkozó cégek vezetői tavaly még arról panaszkodtak, hogy az embereknek mindig a legnagyobb kánikulában, egyszerre jut eszükbe a légkondicionáló készülékek beszereltetése, aminek telepítésére éppen ezért az elmúlt években akár egy hónapot is várni kellett a megrendelőnek.

– Idén megfordult a kocka. Az emberek már február környékén elkezdtek érdeklődni a klímák iránt – mondta Tornyi Koppány, az egyik szegedi klímás cég vezetője. Hogy mi okozta a fordulatot? Az ügyvezető szerint egy kicsit ráijesztett az emberekre az enyhe tél, valamint azok a jóslatok, amelyek az idei nyárra rekordmeleget emlegettek.

Hűtött járművek

A 12 darab csuklós Tatra villamos utastéri légbefúvóval van ellátva, zöld színű ablakaik pedig 40 százalékkal jobban szűrik a napsugarat, mint a hagyományos plexivel ellátott járatok. Az SZKT autóbuszai közül hatban, trolibuszai közül háromban működik légkondicionáló berendezés. A Tisza Volán városi járműflottája közül három autóbusz rendelkezik teljes körű légkondicionálással, míg 11 darab Volvo autóbuszt növelt darabszámú és teljesítményű szellőztetéssel szereltek fel. A Tisza Volánnál belső utasítás szabályozza: buszvezetőiknek az utastéri klímával felszerelt járművekben június 1-je és augusztus 31-e között kötelességük a berendezés megfelelő használatáról gondoskodni.

Mit keresnek leginkább a kuncsaftok? – Az olcsó klímák korának befellegzett. Az érdeklődés a minőségi, energiatakarékos klímák felé fordult – beszélt a trendről az üzletvezető, aki szerint ma egy megbízható klímaberendezés ára 80 ezer forintnál kezdődik, ami telepítéssel együtt 120 ezer forintjába kerül az ügyfélnek. Mindig akadnak extrém vásárlók is: volt olyan, aki nem sajnált 300 ezer forintot sem kiadni légkondicionálójáért, csak azért, hogy kedvére cserélhesse a festménnyel díszített előlapot. A készülék beszerelésre náluk jelen pillanatban másfél-két hetet kell várni, de annak sem árt felkeresnie egy szakembert, aki már néhány éve klímatulajdonosnak mondhatja magát.

– A klíma hosszabb használata során gombaspórák szaporodhatnak fel a
beltéri egységben, ami két-három év alatt penészessé válik. A kültéri egységen felgyülemlett koszréteg pedig rontja a hőátadást, így az elhanyagolt klíma sokkal több áramot fogyaszt. A vegyszerrel történő kitisztítás ára áfa nélkül 7200 forintba kerül – mondta Ábrahám Imre, egy másik, ugyancsak klímákal foglalkozó cég tulajdonosa.

A délutáni melegben a Vadaspark lakóparkban – bár igen sok lakás ablaka mellett láttunk klímát – mindössze egy berendezés forgott. – Három hete szereltettem be, ma próbáltam ki először – mondta Kováts Ferenc újdonsült légkondi-tulajdonos. – Élvezem a napsütést – mondta Híres Olga, aki az egyik ház kertjében, ásványvizes palackkal a kezében üldögélt. – Egyelőre a hideg víz is megteszi – utalt arra, amíg nem érzi elviselhetetlennek a meleget, addig bizony olcsóbban kijön a buborékos vízből, mintha napestig üzemeltetné a klímát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden még papírból dolgoznak a képviselők

Szegeden még papírból dolgoznak a képviselők, de már folynak az előkészületek a közgyűlési munka… Tovább olvasom