Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Hűsölő lett a nappali melegedő

Szeged - Szegeden, az Aczél utcai nappali melegedő és népkonyhán rengeteg az otthontalan – kánikulában különösen. A forróság elől inni, zuhanyozni, hűsölni térnek be az emberek, és persze meleg ételt is kapnak.
Az Aczél utcai népkonyhán délben több hajléktalannal is találkozni ezekben a napokban. A rettentő melegben az a néhány fok is számít, amennyivel kevesebb van az épületben. Rántott hús és krumplipüré a menü, a mintegy ötven otthontalan élvezettel falatozik.

– Sajnos nincs légkondicionálónk, ennek ellenére sokan itt vészelik át a legmelegebb órákat. Tévét néznek, vagy az udvaron, a hűsben pihennek az emberek – mondja Ficz Gábor, a szálló vezetője, aki szerint ebben a melegben az életmódjuk miatt megerőltető az utcán a hajléktalanoknak. A többség sok alkoholt, kevés vizet iszik – és nem is nagyon tisztálkodnak. A népkonyhán is csak egy zuhanyzó van, de aki betér, annak van lehetősége tisztálkodásra. Türelmesen vár mindenki a sorára. Kicsit lazítva az előírásokon, mindenkin próbálnak segíteni az itt dolgozók. Elvileg nem működhetne egyszerre a konyha és a zuhanyzó, de nagy hőségben kivételt tesznek.

A hideg víz az utcán életet menthet. Fotó: Schmidt Andrea
A hideg víz az utcán életet menthet.
Fotó: Schmidt Andrea

– Több csap áll a rendelkezésünkre, ahol bármikor vízhez juthatunk. Igaz, az utcán is lehet ivókutat találni, de itt finomabb a víz – mondja mosolyogva az egyik otthontalan, Tamási Zoltán, aki épp a kertben pihen. – A városban is sok az árnyas hely, de itt van étel is, és jó a közösség.

Arra a kérdésemre, hogy miként viseli a meleget, a középkorú férfi azt feleli: megtanult alkalmazkodni a szélsőséges időjárási helyzetekhez, tudja, hogy kánikulában mennyi folyadékra van szüksége, és fogyaszt is eleget.

– Sajnos sok az önfejű hajléktalan, aki csak legyint, és nem hajlandó tudomásul venni, hogy hőségriadó van. A napon maradnak, nem isznak elég folyadékot, csak végszükség esetén jönnek be hozzánk. Néhány napja itt lett rosszul valaki az utcában – csóválja a fejét Ficz Gábor.

A százötven fő befogadására alkalmas intézményből az otthontalanoknak délután négyig távozniuk kell, amit mindenki teli hassal és feltöltött kulacsokkal tesz meg.

Húsz műanyag flakonnal az utcákon

A Humán Szolgáltató Központ utcai szociális munkásaitól megtudtuk: napi rendszerességgel látogatják Szegeden azokat a helyeket, ahol a hajléktalanok meghúzódnak. Vizet hordanak nekik, igaz, mindössze húsz-huszonkét műanyag flakon áll rendelkezésükre, amiben szállítani tudnak. Ez nem sok, ha azt vesszük, hogy nyaranta négy-ötszáz hajléktalan is lehet a városban. Felhívják az otthontalanok figyelmét, hogy húzódjanak hűvös helyre, keressék fel a népkonyhát, ahol tisztálkodni is tudnak.

Olvasóink írták

 • 1. gróf 2009. július 27. 11:25
  „"Rántott hús és krumplipüré a menü, a mintegy ötven otthontalan élvezettel falatozik."

  -Kíváncsi vagyok, hogy kik esznek több krumplis tésztát meg egy év alatt??? A dolgozó emberek, vagy a lébecoló hajléktalanok?

  "de itt finomabb a víz - mondja mosolyogva az egyik otthontalan, Tamási Zoltán, aki épp a kertben pihen. - A városban is sok az árnyas hely, de itt van étel is, és jó a közösség.

  Arra a kérdésemre, hogy miként viseli a meleget, a középkorú férfi azt feleli: megtanult alkalmazkodni a szélsőséges időjárási helyzetekhez, tudja, hogy kánikulában mennyi folyadékra van szüksége, és fogyaszt is eleget."

  -Persze, hogy fogyasztanak elég folyadékot...végig is van hányva az Acél u. Természetesen a gyermekorvosi rendelő előtt döglenek az árnyékban, a baba kocsit meg lehet a szarba, hányásba, húgyba tolni...aztán be a lakásba, rendelőbe!!!
  - Az autópálya építő munkás, ács, kőműves, rendőr, buszvezető sajnos nem tanult meg alkalmazkodni a hőséghez :D:D:D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi szabadfutók

Szeged - Újfajta extrém sportot űző fiatalokkal találkoztunk a Belvárosi híd lábánál. Akkor fotóztuk… Tovább olvasom