Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Húsvéti gyermekkönyvkavalkád

Valóságos gyermekkönyvboom van, a könyvesboltok a bőség zavarával küzdenek, állapíthatjuk meg a közelítő húsvét és a nemrégen múlt nemzetközi gyermekkönyvnap – Andersen, a nagy meseíró születésnapja – kettős apropóján.
– Nem telik el nap, hogy ne érkeznének újabb és újabb gyermekkönyvek. Két-háromszáz forintos kifestőktől ötezer forintba kerülő diavetítős kötetekig minden kapható – újságolja Virágné Nógrádi Szilvia, a szegedi Fókusz Könyváruház munkatársa. A diavetítős könyv olyan könyv, amely mellé mini diavetítőt is kap a vásárló: filmen is megnézheti a gyermek, amiről a könyvben olvasott. Zenélős könyv is létezik, három és fél ezerért. Ha csak az olvasnivaló témájára összpontosítunk: a hercegnős-tündéres-sárkányos vonulatnak hagyományosan óriási a piaca – de szinte minden másnak is.

Nemzedékek könyvei

Most jön ki a Könyvmolyképző gondozásában a Keménykalap és krumpliorr ötödik utánnyomása – a szülőknek nem kell mondani: a Csukás István-történeten, melyből film is készült, nemzedékek nőttek föl. Ugyancsak most jelenik meg Dumas-tól a Monte Christo grófja, azaz annak gyerekek számára élvezhetővé tett változata is. A közelmúlt óta egyébként a szegedi kiadó gondozza Böszörményi Gyula , ismert gyermekkönyvíró – most kapott József Attila díjat – Álomfogó-sorozatát Magyarországon. Az első kötetet idén húsvétkor már német nyelvterületen is olvashatják a gyerekek.

A komolyabb műfajok is képviseltetik magukat. A nagy Larousse-enciklopédiának megjelentek kitűnő gyermekváltozatai, tematikus válogatásban, a földolgozott témák: a dínók, a Föld, a mitológiai alakok, és így tovább. Nyelvkönyvek szintén napvilágot láttak gyerekeknek, az angolt például a Delfinkaland és nyelvtanulás című kötetből kezdhetik elsajátítani. Melyik gyerek ne akarna angolul megtanulni, ha közben megismerkedhet egy delfinkaland izgalmas részleteivel? Egyre-másra jönnek továbbá az úgynevezett ablakos könyvek – ablakszerűen kihajthatóak a könyvlap egyes területei, és mögöttük ott a válasz a találós kérdésre. S persze a klasszikus, nyuszis-barikás-tojásos kifestőkönyvekből sincs hiány.

A szegedi Könyvmolyképző Kiadó további húsvéti fejleményekről tájékoztat. Most jelent meg Bosnyák Viktória két könyvének utánnyomása – az első kiadás ripsz-ropsz elfogyott. Egyik a Tündérboszorkány című kötet, melynek kapcsán a Somogyi-könyvtár gyermekkönyvtára is többször meghívta a szerzőt Szegedre; a másik könyv címe: Amikor kivirágzott a fánk-fánk. A kötet poénjai több jelentésű, azonos alakú szavakon alapulnak – halljuk Katona Ildikó kiadóvezetőtől. A könyvet a szegedi származású Szűcs Édua karikaturista illusztrálta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taj-kontroll – adatok nélkül

Tegnaptól kell taj-kártyájuk alapján ellenőrzni a betegeket: fizetnek-e utánuk egészségbiztosítást.… Tovább olvasom