Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Húsz év kell a rák legyőzéséhez?

A vezető angol rákkutató áttörést jövendöl, Szegeden is bizakodók, igaz, más utakon kutatnak. Egy gyászoló család mindeközben figyelemre méltóan segíti a rák elleni harcot.
Különös felhívásra figyeltünk fel a Délmagyarország gyászhírei között. Hemmertné dr. Patzkó Ágnes, az SZTE Kémia Tanszékének adjunktusa szívszorító elbúcsúztatásában az utolsó mondat így szól: „A kegyelet virágai árát – rákkutatás céljára – kérjük, a kihelyezett urnába tegyék". Fia, János kérdésünkre elárulta, a különböző temetéseken a sírokat elárasztó koszorúk láttán már édesanyja fejében megfordult a gondolat, hogy az ezekre költött rengeteg pénzt értelmesen is fel lehet használni. Így jött az ötlet, hogy a szörnyű kór ellen küzdőket eképpen segítsék, egy alapítványhoz kerül majd a támogatás.

Szinte nincs olyan család, amelyet ne érintett volna így vagy úgy a jelenleg sok esetben gyógyíthatatlan betegség: a rák. Évtizedek óta folyik a találgatás: vajon mikor tudja majd az emberiség leküzdeni. Csodaszerekkel, világraszóló tudományos bejelentésekkel lépten-nyomon találkozhatunk, él a remény: talán most. Nagy-Britannia vezető rákkutatója állt elő a hétvégén a legújabb biztató eredményekkel.

Tényleg közeleg az áttörés a rákkutatásban?
Tényleg közeleg az áttörés a rákkutatásban? Illusztráció.

Az elkövetkező néhány év nagyon izgalmas lesz – véli Sir David Lane, az elismert tudós. Az angol Nemzeti Rákkutatási Intézetben megrendezésre kerülő éves konferencia idei fő előadója és a meghívottak a p53 protein felfedezésének 30. évfordulóját ünneplik. Teszik ezt azért, mert ezekben az években kezd eredményeket hozni az az ezzel kapcsolatos rengeteg kutatás, amelyek jelentőségét annak idején talán még fel sem fogták. Bár nem szeretné hamis reménnyel hitegetni a betegeket, úgy gondolja, elképzelhetetlen, hogy az elkövetkező 10–20 évben nem következik be áttörés a rák gyógyításában. Olyan gyógyszeren dolgoznak jelenleg, amely a p53 nélküli sejtekbe eljuttatják ezt a proteint, segítségével megakadályozva a sejtburjánzást.

Valóban nem kizárt, hogy 20 éven belül olyan kezelésben részesülhetnek a betegek, amelyek teljes gyógyulásukat eredményezik, de nem biztos, hogy ennek az említett protein a kulcsa – árnyalja a képet dr. Thurzó László az SZTE Onkoterápiás Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára. Elmondása szerint a valóban reményekkel kecsegtető p53 nem áll a szegedi kutatások középpontjában, de az itt végzett immunológiai és genetikai vonalon végzett kísérletek is biztatók. A szervezet öngyógyító ereje lehet a megoldás – vallja, egyáltalán nem lemondóan.

Egy végzetes rákkal küzdő embernek sajnos nem nyújtanak reményt ezek a szavak. De talán megnyugvással töltheti el, hogy szeretteinek lesz esélye a gyógyulásra. Ennek elérésében pedig minden pénz számít. Az is, amit gyűjtőurnába tesznek egy temetésen, a virágok helyett.

Olvasóink írták

 • 20. Neszemetelj! 2009. október 08. 02:48
  „rhyyy!

  köszönöm, és nagyon korrektül és érthetően leírtad a sejtjeinkkel kapcsolatos dolgokat! Jó tudni, és hasznos volt!

  Köszönjük!!!”
 • 19. rhyyy 2009. október 07. 15:44
  „az hogy van 1-2 csodaeset még nem feltétlen lesz az a jó megoldás. Egy gyógyszer akkor optimális, ha minden emberre kb hasonló a hatása. Ez persze nem teljesen érhető el, mert mindenki más. De megközelíthető.

  Amiről sokat lehet hallani az a DNS chip. Állítólag, ha feltérképezik az emberek genetikai állományát, akkor személyre és génekre szabott kezelést kaphat, ami lényegesen jobb lenne viszont hihetetlen költséges. és itt megint kikötünk az egészségügyi finanszírozáshoz, hiszen ebbe annyi pénzt ölhetünk amennyit akarunk, de mindig kevés lesz.

  A sejtjeink jó része (idegsejt, izomsejtek, ..) nem osztódik az életünk során. Egyes sejtek képesek osztódni ha kell (pl májsejt) és egyesek folyamatosan osztódnak (bőr, csontvelő, nyálkahártya)

  A pihenő sejtek G0 sejtfázisban vannak, tehát nem képesek osztódni. Ebben többek közt a p53 és egyéb tumorszupresszor gének terméki játszanak szerepet. Ezek defektusa vagy hiánya vezet a G1-be visszaalakuláshoz és az osztódáshoz. Sőt, osztódáskor bizonyos repair mechanizmusok ellenőrzik a DNS-t hogy mutálódott-e, és ha igen, akkor öngyilkos lesz a sejt. Ez a javító mechanizmus hiányzik a tumorból és így mutálódott. Mutálódás után meg sokmillió féle sejt jöhet elvileg létre, lehet hogy érzéketlen lesz a gyógyszerre, vagy egy másikra.. bármi
  Ez egy végeláthatatlan harc és a legfőbb hadsereg a saját immunrendszerünk, viszont az is véges

  És ahelyett, hogy az emberek ehhez hasonló dolgokkal foglalkoznának, tépik egymást a politikán.
  ez az ami nagyon bántó
  de ilyen a világ

  Neszemetelj! részvétem”
 • 18. rodeziai 2009. október 07. 13:07
  „ez a cím nem valami jó, mert az ember akarva-akaratlanul azt hiheti, hogy egy rákos embernek 20 évnyi kezelés szükséges a gyógyuláshoz. Egyébként már most is gyógyítható némelyik vállfaja, és valamelyik még húsz év múlva sem lesz gyógyítható.”
 • 17. Neszemetelj! 2009. október 07. 00:55
  „Triatlonos!
  Egyetértek veled, mert a tumor sejtek működésében nagy szerepet játszik a fehérje. Ebben kellene elmerülniük, és nem ajánlgatni eszetlenül a sugár-terápiát olyan betegeknek, akiket még betegebbé tesznek vele!”
 • 16. Neszemetelj! 2009. október 07. 00:51
  „Kár hogy a drága nagybátyám nem várhatott 20 évet, tegnap elment örökre 63 évesen :(
  A kór neve ami elvitte: rosszindulatú agydaganat. Fejfájás volt az előjel, és a legszomorúbb a dologban hogy a körzetorvosa Cataflan-al kezelte 1 éven át, mert szerinte akkor az még nem daganat volt CSAK EGY KIS CSIGOLYA-KOPÁS!!!
  Júniusban besokaltunk a nem múló fejfájása miatt és elvittük egy CT-re, ahol tudatták vele és velünk hogy 1 nagy kiterjedésű daganat, és 12 kisebb áttét van az agyban.
  4 hónap telt el és már nincs közöttünk..., többet szenvedett ez idő alatt, mint egész életében!

  Végig mellette voltunk..., és le a kalappal a Hospice alapítvány előtt a kitartó látogatásaikért, és az otthoni ápolásban való segítségükért!

  Bocs hogy ezt itt leírtam, de nem bírtam ki szó nélkül...”
 • 15. floridaimagyar 2009. október 06. 23:41
  „Igazad van - de addig meg legalabb nyomjak a megelozest. Vitamin, gyumolcs zoldseg keves cigi, keves sor, futas, tengerpart, keves stressz - de jo is lenne...”
 • 14. triatlonos 2009. október 06. 23:22
  „Sok kutató abban reménykedik, hogy az SZBK menzáján a menű elfogyasztása közben felfedezi a rák elleni hatékony ellenszert. Az átütő siker eléréséhez alapkutatásra lenne szükség, ami természetesen sok pénz - ami nincs, csak duma és igéret van - és sok idő, és megbecsült kutatók együttese.
  A gyógyszerkutatás - a megfelelő alapkutatás hiányában - csak a "próba szerencse" módszerét alkalmazza, ami csak véletlenszerűen lehet hatékony. Az alkalmazott drogok dózisát varriálja, és várja a szerencsét.
  A tumor sejt működési mechanizmusát kellene igazán megismerni, és a függvény ismeretében a legoptimálisabb ponton beavatkozni a droggal. Reményeim szerint ebben a munkában résztvevő családtagjaim sikeresek lesznek, tekintettel arra, hogy sajnos közeli hozzátartozóim közül többen küzdöttek ezzel az alattomos kórral.”
 • 13. franzvon 2009. október 06. 21:15
  „Én már legyöztem...”
 • 12. flexsnake 2009. október 06. 20:42
  „10. éven belül elkészül a mesterséges agy. Milyen 20 év a rák legyőzése? Csak tüneti kezelések vannak meg drasztikus műtéti eltávolítás. A rossz táplálkozás, a mérgek nem szűnnek meg.”
 • 11. halak33 2009. október 06. 19:18
  „Szodabikarbona18: Köszönöm, megnézem!! :)”
 • 10. pann 2009. október 06. 18:57
  „A rák ellen soha nem lesz gyógyszer, ugyanis a rák egy gyűlytőfogalom, a sejtek korlátlan és kontrolállatlan szaporodását jelenti. Az lehet hogy egy-egy típusa ellen sikerül majd valamilyen hatékony szert kifejleszteni de olyan soha nem lesz hogy bármilyen rákkbetegségem is legyen beveszek néhány gyógyszert is meggyógyulok. Amúgy ahogy manapság már a kutatások folynak (photoshop és lesz eredmény, SPSS még jobb eredmény) még kevésbé bízok az ilyen hírekben.”
 • 9. KukoricaJancsi 2009. október 06. 17:13
  „Különös dolog látni amint küzködik a társadalom egy olyan kór ellen, amire már vannak hatékony gyógymódok. (keress rá, és találsz legalább két hatékony szert)

  Azt azonban biztosan nem gondoltad, hogy már a 30-as, 40-es években megvolt a "rák legyőzésének" kulcsa.
  ( http://www.zerozerotwo.org )

  Az ember csak néz ki a fejéből, és tényleg nem tuda, hogy ki a normális...”
 • 8. Yucca 2009. október 06. 16:29
  „Szerintem már most vannak tuti jó módszerek, netán gyógyszerek, csak a gyógyszergyártók kénye-kedvének és főleg anyagi érdekeinek kiszolgáltatva nem kapnak kellő nyilvánosságot és elterjedést. Ez a horror, hogy a profit még mindig mindenható és sokaknak többet ér az emberi életnél.
  A kemó meg, ha idejében elkapott rákról és nem túlzásba vitt kezelésről van szó, használhat is, -- jópár ismerősöm azzal élte túl, és ma már -- évek múltán -- tök jól van.”
 • 7. efje 2009. október 06. 16:12
  „Kb. egy hónapja arról lehetett olvasni hogy brazilok kullancsnyállal kezelik a rákos egereket, de gyógyszer előállításához nincs pénzük. Milyen 20 évvel etetik az embereket?”
 • 6. Szodabikarbona18 2009. október 06. 14:20
  „20 év kell? Na ne már,konkrét esetet tudok,amikor két honapon belül meggyogyult a beteg.”
 • 5. Szodabikarbona18 2009. október 06. 14:18
  „roxy08,a kemoterápia megöli az egészséges sejteket is!Tehát ezért káros!”
 • 4. Szodabikarbona18 2009. október 06. 14:16
  „halak33, 20 éve gyogyit menthetetlen rákosokat!igaz a media hallgat rola-ezért nem ismered,de ha beirod a keresöbe /a google-ba/ akkor egesz sok mindent meg tudhatsz rola. Csak rajta!”
 • 3. Roxy08 2009. október 06. 13:51
  „turulvedo jól beszélsz!

  " A szervezet öngyógyító ereje lehet a megoldás" Sok esetben így igaz! (egyet tudok biztosan)
  A kemoterápia rombolja az immunrendszert. Nem hiszek benne.
  Nem szabad elfelejteni, megint a gyógyszeriparnál vagyunk. Elképesztő mennyiségű tabletta van a piacon, horror áron. Tudni kell azt is, hogy milyen költséggel bír egy 6 ciklusból álló kemos kezelés. ( 4 millióFt - 2006-os ár)”
 • 2. halak33 2009. október 06. 12:20
  „És Ő kicsoda? Eléggé hihetetlennek tűnik amúgy, de... úgy legyen! Jó lenne, ha akadna ilyen ember, aki segíteni tud a rákos betegeken! :)”
 • 1. turulvedo 2009. október 06. 08:05
  „David Tamas már gyogyit menthetetlen rák betegeket,öt kellene sponzorálni inkabb!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szálloda lesz a sörkertből

Mégsem irodaház, hanem szálloda épül a szegedi sörkert helyén, a Somogyi-könyvtár mögötti üres telken. De az épületben lesznek irodák is. Tovább olvasom