Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Húsz év telt el a rendszerváltás óta (5.)

Szeged - Meglepően rövid az emlékezetünk – ezzel mostanság szinte naponta szembesülünk. Ezért 2009-ben, a rendszerváltás 20. évében hónapról hónapra felidézzük, mi történt Szegeden 1989-ben, a sorsfordító időszakban.
Dúlt a harc 1989 májusában a szegedi pártbizottságon belül: egy 14 tagú, úgynevezett platform küzdött azért, hogy az MSZMP átlépje saját árnyékát.

Elmagyarázzuk, mi volt a platform, és mi volt létrejöttének jelentősége. A Székely Sándor első titkár vezette akkori 78 fős városi pártbizottság – mint választott döntéshozó testület – sok dogmatikusan gondolkodó régi taggal, szigorú ülésrenddel, hierarchikusan és bürokratikusan működött. Néhány reformköri tag kezdeményezésére alakult egy szervezőbizottság Básthy Gábor vezetésével, többek között Kristó Gyula, Muncz Károly, Kónya Gábor és Tóth Károly közreműködésével, hogy az ellenvéleményt megfogalmazza. (Tóth Károly a párton belül, névrokona, dr. Tóth Károly a városi tanácson belül bontogatta a rendszer falát.)

Heves viták után még áprilisban elkészült egy programvázlat, amely a többpártrendszer mellett foglalt állást. Ezt a május 8-i pártbizottsági ülés 3 és fél órás vita után végül különvéleményként fogadta el. Május 20–21-én pedig sikerült Szegeden megrendezni a Reformkörök I. Országos Találkozóját, amelyen 450-en vettek részt (a rendezvény egyik főszereplője a sorozatunkban már szerepelt Géczi József Alajos volt). Ezen a pártkongresszus összehívását és Nagy Imre rehabilitálását követelték a részvevők. Az eseményre Platform címmel különkiadást állított össze a Délmagyarország.

Dr. Tóth Károly alkotmányjogász, egyetemi docens akkor...
Dr. Tóth Károly alkotmányjogász, egyetemi docens akkor...

Egy színfolt 1989 májusából: a magyarországi változások megértésére 26 külföldi újságíró érkezett Szegedre, hogy Vastagh Pállal, a Csongrád megyei pártbizottság első titkárával, az MSZMP új pb-tagjával találkozhassanak. Megkérdezték többek között: milyen következményekkel járna, ha a következő választásokon az MSZMP ellenzékbe szorulna...

De nem csak pártvonalon zajlott az élet Szegeden. Májusban már javában újítgatták a Régi Hungária Szállót, hogy aztán 20 évre megrekedjen a munka. Álmodozni kezdtek a Reök-palota renoválásáról is. Megújult a ma már nem létező Gomba tetőszerkezete, és egy bank vette meg a mára eltűnt Mary cipőgyárat. Javítani kezdték a városháza tornyát. És mellesleg ugyanebben az évben ellopták a matematikaérettségi tételeit.

...és most.
...és most. Fotó: DM/DV

Dr. Tóth Károly alkotmányjogász, egyetemi docens

„1989-ben a szegedi városi tanács tagja voltam Halász Miklóssal és Hetesi Erzsébettel együtt. Micihez régi barátság fűzött, ami még egyetemista korunkban kezdődött (sajnos a legendás újságíró 2006-ban végleg itt hagyott bennünket). A nálam jóval fiatalabb Erzsikében a munkatársamat is tisztelhettem, mivel szintén az egyetemen oktatott. Attól a pillanattól kezdve, hogy elkezdődött a harcom az akkori tanácselnök ellen lakásügyei miatt, mindhárman 'eggyé' váltunk morálisan. Sokan sejtettek különben összeesküvést ebben az együttműködésünkben. Azóta immár tudom, hogy ez a barátság, kölcsönös megbecsülés annak a szép időszaknak az egyik legértékesebb hozadéka. A felszólalásokat pedig őrizzék meg a jegyzőkönyvek, hangfelvételek... Fellépésünk nem volt veszélytelen. Jobban készültem egy-egy felszólalásra, mint egyetemi előadásaimra, hiszen a legkisebb baki is végzetessé válhatott volna. Élveztem a tanácsi apparátus támogatását is. Sokszor nem kis erőfeszítésembe került, hogy ne köszönjem meg nyilvánosan a segítségüket, de ezzel garantált megtorlásnak tettem volna ki őket. Ez a köszönet most, két évtized múltán is megilleti mindannyiukat!"

Tóth Károly főiskolai oktató, ma önkormányzati képviselő.
Tóth Károly főiskolai oktató, ma önkormányzati képviselő.
Fotó: DM/DV

Tóth Károly főiskolai oktató, ma önkormányzati képviselő

„20 évvel ezelőtt sokak politikai karrierje kezdődött el, mások néhány hét alatt lettek a hatalom mindenható uraiból lesajnált kényszernyugdíjasok. Kisebb figyelem irányult azokra, akik az utolsó városi pártbizottság tagjai voltak. De 20 év múlva is büszkén vállalhatjuk sok akkori döntésünket: a Tiszatáj rehabilitálását, vagy a megyei pártiskola épületének átadását a tanárképző és az egészségügyi főiskolának. A társadalomtudományi tanszékek oktatóiként különbusszal mentünk Nagy Imre újratemetésére, a tudszoc órákon már taníthattuk Hruscsov titkos beszédét. Akkor rövid ideig nem elsősorban bal- vagy jobboldaliak voltunk, hanem demokraták és persze idealisták. 20 éve sokan voltunk, és elegen. Elegen ahhoz, hogy ne lehessen visszafordulni. Torzítás és igazságtalanság, hogy sokan a rendszerváltozást szűk politikai elitek érdemének állítják be. Sajnálom, hogy sok kiváló barátomtól, ismerősömtől azt hallom, mekkora csalódás volt számukra az elmúlt 20 év. Miközben többen sikeres vállalkozók, elismert értelmiségiek lettek, mégis kiábrándult demokraták. Ők 20 éve csendesebb, de nélkülözhetetlen rendszerváltók voltak. Illő lenne, hogy végre kellő tisztelettel gondoljunk rájuk is."

Olvasóink írták

 • 15. micsibucsi 2009. június 02. 17:47
  „Részlet Morvai Krisztina írásából
  A ,,rendszerváltáskor" természetesnek tűnt, hogy a magyar emberek
  nagyobb jólétben és több szabadságban fognak élni, mint addig. Ehhez
  képest húsz év elteltével az emberek többsége szegénysorba került,
  szinte szolgának érezheti magát saját hazájában, szabadságról pedig szó
  nincs, egy szűk eliten kívül mindenki hallgat, nem meri kimondani az
  igazságot.

  A húsz éve az országot irányító politikai és gazdasági erők, a
  magyarok által megismert pártok teljességgel kiábrándították az
  embereket, ma már szinte senki nem hisz a demokráciában - arra
  törekszik, hogy a másnapot valahogy megélje. Tíz emberből hat vagy hét
  nem szándékozik elmenni a junius 7-i európai parlamenti választásra,
  mert nem is tud róla, vagy nem érdekli az egész. A Jobbiknak a
  hátralevő egy héten minden erővel és minden eszközzel oda kell hatni,
  hogy ezeket az embereket meg tudjuk szólítani, a Jobbik, az új erő
  üzenetét el tudjuk hozzájuk juttatni. A Jobbik tagjai, önkéntesei,
  szimpatizánsai s azok a barátaink, akik már velünk vannak, új küldetést
  kaptak. Az igazság követeivé kell válniuk, el kell juttatniuk a remény
  üzenetét az elkeseredett, reményt vesztett emberekhez.........................”
 • 14. hazaipalya 2009. június 02. 15:43
  „frakk,az okos fideszesek most atlépnek a Jobbikba. A jövö engem fog igazolni.”
 • 13. frakk 2009. június 02. 08:41
  „Nagyon tévedésben vannak itt egyesek. !! Papp Gy , és a Kómócsin család neve is feljött negatív értelemben. Ismerem személyesen mindkét családot, és elmondhatom egyáltalán nem "kő gazdagok" Hozzátenném mindjárt, Fideszes vagyok, tehát nem menteni szeretném őket. Az akkori rendszer sajátosságaiból eredően biztosan élveztek nagy előnyöket, de óriási tévedésben vannak azok akik szerint ők meg is gazdagodtak. Bizonyos értelemben jó pofák is, Gyula Bá- nagyon közvetlen rendes ember.
  Ellenben , Tóth K-val elszaladt a LÓ ( Őt is jól ismerem személyesen). Nagyon próbálja éreztetni anyagi , és értelmiségi mivoltát.
  Ezeket jobban is kitudnám fejteni, de mégsem teszem.”
 • 12. Figyelő 2009. június 01. 18:45
  „Mi is történt?
  Az MSZMP átalakult MSZP névre hallgatva, a gazdaság kézbe kaparintása mellett folyt az oszd meg és uralkodj elmélet alkalmazása.
  Az első választások alkalmával ugyan nem kerültek vezető hatalmi pozícióba de kádereik révén beépültek más pártokba és ott fejtették ki az oszd meg és uralkodj tevékenységüket.
  Négy év ellenzéki időszak után hamis ígéretekkel ismét hatalomra kerültek és ekkor már kezdték büntetni az ország lakosságát a Bokros csomagjuk révén.
  Na ez a csomag betett nekik mert újabb négy évre ellenzéki sorokba kerültek. Azonban ezt a négy évet kiválóan használták fel a kormánypártok és az akkori koalíció bomlasztására.Ez sikerült is nekik. Részben belső bomlasztó munkájukkal - jó példa erre a Torgyán, napjainkban pedig Dávid Ibolya politikai közszereplése - és a polgárok újabb félrevezetésével sikerült a hatalmat újfent magukhoz ragadniuk.Közben hamis ígéretekkel bevitték az országot az Unióba - lásd, Kovács László bécsi kávéház példája - ezzel kiszolgáltatva az országot az Unió régi és gazdaságilag erő tagállamainak. Persze kellett az ország nekik hiszen szándékosan alacsonyan tartották a béreket közben az árakat és adózást az Unió szintjére emelték és ezzel kezdetét vette a magyar gazdaság mélyrepülése.
  Eljött az újabb választások ideje és újabb ígéretekkel és a valóság eltakarásával - az akkori államadósság és a gazdaság valós helyzete - ismét hatalmon maradtak és folytatták a magyar gazdaság állítólagos fejlődési pályára állítását.
  Az eredményét látjuk, érezzük a bőrünkön miközben az MSZP és elitjei valamint új nomenklatúrája és kegyeltjei és érdekből hozzádörzsölődők élnek és virulnak, sőt gazdagodnak miközben az ország vergődik az ő helytelen gazdasági politikájuk és a világot végig söprő pénzügyi válság halálos szorításában!
  Hát ez lett volna az úgynevezett magyar rendszerváltás, ami igazából az MSZMP nevének és logójának a váltása volt rendszerváltásnak álcázva.”
 • 11. Figyelő 2009. június 01. 18:25
  „Sem Szegeden sem az országban nem volt rendszerváltás!
  Az nem az ha egy-két utca vissza kapja a régi nevét illetve az ország zászlajában kicserélik a címert!
  Mi történt?
  Lehet kérdezni.
  Semmi más mint az, hogy az MSZMP kissé a háttérbe vonult, hogy szalonképesebbé tegye magát.
  A régi embereit akik az első vonalban voltak Horn Gyula kivételével visszavonultatta, helyette a második vagy harmadik sorban lévő kádereit helyezte át az első vonalba. Közben szép lassan de módszeresen a volt pártitkárok és a párt támogatásával lett - ezen az MSZMP-t kell érteni - igazgatók tsz elnökök a gazdaságot kaparintották magukhoz és alakították ki az MSZP gazdasági bázisát és hát ugye akinél a gazdaság annál a politikai hatalom elvét alkalmazva szép lassan de biztosan vissza kaparintották a politikai hatalmat is. Természetesen ez utóbbihoz kellett a nép hiszékenysége is akik elhitték az MSZP mézes mázas igétereteit a jóról a szépről a gazdagságról.
  Jó példa erre a Lendvai Ildikó, Szekeres Imre, Lampert Mónika és Gyurcsány Ferenc és egy-két új káderük akiket az egyetem padjaiból helyeztek pozícióba, különböző beosztásokba, csináltak belőlük minden élettapasztalat, politikai tapasztalat nélkül országgyűlési képviselőket. Ezekből az úgymond kiemelt egyetemistákból lettek aztán a mai jó pártkatonák akik vakon teljesítik pártjuk minden óhaját, parancsát. Jó példa az utóbbira a két szegedi szocialista titán a Botka meg az Újhelyi. Az nem érdekli őket, hogy az embereket milyen mélyen fogja érinteni pártjuk politikája, nem érdekli, hogy családok kerülnek mély szegénységbe, gyerekek fognak éhen halni. Tőlük a pártjuk ezt várta el - sőt parancsolta - ezért megszavazzák, megszavazták.
  Ezek aztán politikai jutalmat is kaptak ki államtitkár lehetett ki pedig egy-egy nagy város polgármestere ahol aztán gyakorolhatja a mai napig az MSZMP soraiban annak pártiskoláiban tanított diktatúrát az MSZP színeiben.
  Na ez volt a rendszerváltás mi nem más mint az MSZMP hatalmának átmentése sz MSZP logója alatt!”
 • 10. Rika09 2009. június 01. 16:18
  „Gatya csere az volt!!!”
 • 9. antikos 2009. június 01. 14:55
  „Sok jó komcsi most is elfér kis helyen:)
  Az öreg harcos komocsin családjára lennék igazán kíváncsi.”
 • 8. csonakos 2009. június 01. 14:30
  „Akkor itt nem történt szinte semmi egyeske! A bérek mesterségesen alacsonyak ha egyáltalán kifizetik. Azért régen volt egy biztonság! Ma? Semmi. Nem volt itt rendszerváltás!”
 • 7. legal 2009. június 01. 08:42
  „Ha furcsa is tőlem, de azt kell mondanom, hogy részben igaz, hogy "becsületes, önérzetes emberek irányították az országot. Orosz internacionalista, kommunista szellemmel átnevelt tisztességes emberek, akik hittünk az ember jóságában annak tudatában, hogy voltak közöttük gátlástalan, a hatalmukkal visszaélő emberek. A rendszerváltáskor az utólagosan már látható másként gondolkozó elit hiányában történik minden úgy, ahogy történik. Ki kell halnia néhány generációnak a testi-lelki felfrissüléshez. Ezért kellenek más pártokra szavazók, s új arcok az MSZP élére is. MKert a még ott lévők már csak a koruk miatt fennálló szenilitásuk okán nem veszik észre, mekkora terhet jelentenek a megújuláshoz.”
 • 6. Titanilla 2009. június 01. 00:04
  „"Pepe

  "Pepe" Kik is irányitották az országot, és a politikát? Becsületes, önérzetes emberek? Ezt viccnek szántad.? Nem tudom hányéves vagy, de én egészen másként éltem meg azokat az éveket. Ha becsületes és önérzetes emberek lettek volna, nem lett volna szükség rendszerváltásra´! Más kérdés hogy nem is volt.

  2”
 • 5. maci52 2009. május 31. 18:26
  „Oszt mi bajuk lett Papp Gyula elvtárséknak,Komócsinoknak és a többi kemény elvtársnak? Kőgazdagok.
  Megszűnt az MSZMP,nevet változtatott,a régi,jó kommunisták beléptek az MSZP-be,megy minden a régi úton.
  Ez a rendszerváltás.”
 • 4. maradando 2009. május 31. 17:12
  „20 év vivmányából annyit észlelek,hogy kivették a köztudatból a "nép",és"haza" fogalmát!”
 • 3. PEPE 2009. május 31. 15:17
  „1989-ig Becsületes és önérzetes emberek irányították az országot és a politikát.89-ben jöttek a sunyik és a spekulánsok ,itt az eredménye 2009-ben.”
 • 2. garbon 2009. május 31. 12:26
  „Nem volt itt rendszerváltás 20 évvel ezelőtt, ami volt az haza eladása és vagyon átmentése a komcsikhoz közel álló garnitúrának. 2010 ben kell igazi rendszerváltást végrehajtani és azkat pedig a süllyesztőbe akik kárt okoztak a nemzetnek.”
 • 1. micsibucsi 2009. május 31. 10:40
  „Hát ja, ez így igaz! De szerintem még mindig nagyon sokan vannak, akik nem vették észre, hogy 20 éve rendszerváltás történt kis hazánkban. Egy kis összefoglalás, hogy mi is volt előtte? Mesterségesen alacsonyan tartott fizetések, mert az állam mindenben segített és szerepet vállalt, ha valakinek volt munkahelye. Ingyenes orvosi ellátás, üdülés szintén alacsonyan tartott alapvető élelmiszer árak és energia szolgáltatások, olcsó tömegközlekedés, olcsó hitelek stb... Nos utána hirtelen állam bácsi mindenhonnan kivonult, nem járt már a népnek, ez sem az sem, a munkahelyek szépen megszűntek, az addigi ingyenes dolgok fizetősek lettek. Tehát nyakunkba szakadt a kőkemény kapitalizmus minden jellemzőjével, az addig oly irigyelt nyugati holmik hipp-hopp idekerültek nyugati árakon, keleti színvonalon. Egyetlen egy dolog nem változott csupán! A fizetések most is mesterségesen alacsonyan vannak tartva!!
  Hát ennyi az utóbbi 20 év történése.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld út a Trianon Emlék Egyesület előtt

Szeged - Tévesen döntött a Csongrád Megyei Bíróság, amikor megtagadta a Trianon Emlék Egyesület bejegyzési kérelmét – mondta ki a Szegedi Ítélőtábla. Az üggyel lapunk korábbi cikke nyomán televíziós vitaműsor is foglalkozott. Tovább olvasom