Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Húsz éve lett város Mórahalom

Mórahalom - Várossá avatásának 20. évfordulóját ünnepli vasárnap Mórahalom. Hogyan látja a település fejlődését az egykori tanácselnök, a polgármester és a helyi lakos?
– Nagyon időben tettünk meg minden lépést – árulja el az idén 20 éve várossá avatott Mórahalom titkát a 78 esztendős Murányi György, aki 1970 és 1990 között 20 évig volt a település tanácselnöke. A településé, amely tanyaközpontból fejlődött a Homokhátság meghatározó városává.

– A 70-es években dinamikus fejlesztés indult el a határközelisége miatt addig mostohán kezelt Mórahalmon, főleg a közművesítésben. Felavattuk a vízművet, biztosítva a vízellátást, kiépítettük a szennyvízcsatorna-hálózatot. Többszintes lakások, korabeli terminus szerint „korszerű, csoportos családi házak" készültek, csábítani a betelepülőket – eleveníti fel az előzményeket az egykori tanácselnök.

– Számos középületünk még életveszélyes volt akkor. A legnagyobb helyiség az adósok szobája volt, itt történtek a házasságkötések is – meséli. De szépen lassan egészségház, sportcsarnok, iskola, postahivatal épült – innentől, a 80-as évek elejétől már cél volt a városi rang.

A már 1960-ban „megtalált" termálkúthoz ekkor még hiányzott a fürdő. – Fejünkbe vettük: úszómedencét építünk. Ehhez 13 millió forintot kellett összeszednünk. A helyi használtcikk-kereskedő, Kószó Dezső kétmilliót adott hozzá. Adománya emlékét ma márványtábla őrzi a fürdőben – említ egy példát Murányi György a legendás mórahalmi közösségi szellemre. „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen" – nem véletlenül fogadta ez a Széchenyi-mondat a városavatásra érkezőket a tribünön 1989. március elsején.

– Más fejlesztési lehetőségeket, több pénzt ígért a városi rang. És presztízst, hogy Mórahalom tanyaközpontból város lehet – indokolja, miért pályáztak 1987-ben.


– Mit köszönhetünk e rangnak? A kihívást. Hiszen városnak lenni egy külső és belső elismerés, megfelelési kényszer – fogalmaz Nógrádi Zoltán, akinek a neve szinte egybeforrt a városként helyét kereső Mórahaloméval. – 15 év polgármesterként elegendő ahhoz, hogy az ember minden egyes percébe beköltözzön a város. Hivatásom, szakmám, hobbim, kicsit a családom is. Folyamatos töprengés: hogyan válhat Mórahalom olyan hellyé, ahol szívesen képzeljük el gyermekeink, unokáink jövőjét – magyarázza, kiemelve: a város és térsége együtt fejlődött, a Homokhátság szintén az elmúlt 15 évben jutott el az eddig sosem tapasztalt összefogásig.

Ez Mórahalom erőforrása

– Igazi közösséget alkotnak az itt élők, öregek és fiatalok együtt. Ez a lelkesedés nagyon sok pénzt helyettesít. Ennek köszönhető, hogy Mórahalom már régen túllépte egy hatezres település korlátait, lehetőségei határtalanok – mondja Nógrádi Zoltán.
Húsz éve lett város Mórahalom. Fotók: Segesvári Csaba

Medencéből fürdőkomplexum

– Rá sem lehet ismerni Mórahalomra. Nekem elhiheti, tősgyökeres mórahalmi vagyok, 1966 óta itt élek – tájékoztat az Erzsébet fürdő előtt megállított „civil", Rónai Gábor, majd sorolja: sokrétű intézményrendszer épült ki, a helyiek komfortérzetét növelendő, az egyetlen medencéből fürdőkomplexum lett. – Megszépült a település, aki évek óta nem járt itt, el sem hiszi, amit lát – fogalmaz Rónai Gábor, aki szívesen látna még további munkahelyeket a városban.

Olvasóink írták

  • 1. Kraftwerk 2009. február 26. 11:15
    „Érdekes,arról nem szól a cikk,hogy döglődik és a csőd szélén áll a Mórakert az egyik legtöbb munkahelyett biztosító termelő és felvásárló cég.......
    Az embereknek ott teljesen bizonytalan a jövőjük,nem tudják,mi lesz velük.....
    Amúgy tényleg szép Mórahalom,szeretem a fürdőjét is....Színvonalas és megfizethető...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benzinstop a rendőrautóknak: 18 kilométer

Szeged - Spórolniuk kell a benzinnel januártól a rendőrkapitányságoknak, havonta 20 százalékkal kevesebb kilométert tehetnek meg, mint tavaly. Tovább olvasom