Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Húsz éve vajúdik az otthon szülés

Szeged - Otthon szülni szabad, de az ebben segítők szabálysértést követnek el – a törvények szerint. Geréb Ágnes, a hivatásától eltiltott szülész-nőgyógyász és bába október eleji őrizetbe vétele óta forrnak az indulatok, Szegeden is demonstráltak a családok. Így követelik, hogy az otthon szülésről megszülessen az ellentmondásmentes jogszabály. Az egészségügyért felelős államtitkár szerint év végéig befejeződik az otthon szülésssel kapcsolatos jogszabály-előkészítési munka.
Csak félig legális: egy nő szülhet otthon, de a segédkező bába, dúla szabálysértést követ el.

– Otthon nem lehet olyan körülményeket teremteni, amitől biztonságossá válik egy szülés: még intézményen belül is sokat számít 1-2 perc – hangsúlyozza Daru József. A szegedi női klinika docense szerint egy sima, problémamentes terhességet követően is egyik pillanatról a másikra életveszélybe kerülhet az anya és a magzat, minden előzmény nélkül. Nem lehet előre megmondani, kinél lép fel komplikáció, és kinél nem. Az egészségügyi rendszer nem tud minden otthon szülő nő mellé nőgyógyászt, gyermekgyógyászt, nővért, műszereket, eszközöket, orvosságokat biztosítani, pedig ezekre bármikor szükség lehet.

– Mindig csak az anya jogairól beszélnek, de mi a helyzet az újszülöttével? Az anyáé nem írja felül az újszülött jogait. Az, hogy nincs szabályozás, az az otthon szülést levezetőkön múlt. A szakmai kollégium évekkel ezelőtt kidolgozta a minimumfeltételeket, de ezt a másik fél nem fogadta el – hangsúlyozta az orvos.

A rideg intézményi környezetet, a műhibákat és a személytelen, olykor elutasító orvosokat emlegetik az otthon szülés pártolói. Azzal érvelnek: egy nőnek joga van eldönteni, hol akar szülni.

Családos asszonyok tartottak békés demonstrációt október 10-én Szegeden – törvényt sürgetnek az alternatív szülés lehetőségéről. Fotó: Karnok Csaba
Családos asszonyok tartottak békés demonstrációt október 10-én Szegeden – törvényt sürgetnek az alternatív szülés lehetőségéről. Fotó: Karnok Csaba

– Hogy miért döntöttem így, az magánügy. Több oldalról is egyeztetett, megfontolt és felelősségteljes döntést hoztam – jelenti ki Kovács Anita, aki otthonában hozta világra három egészséges gyermekét. – Én senkit nem akarok meggyőzni, hogy otthon szüljön, de szeretném, ha e lehetőséget végre szabályoznák – mondta az anyuka. Szerinte sokan nem értik meg: a biztonság nem csupán egészségügyi vagy jogi kategória, hanem szubjektív, lelki tényező is, ami fizikai szinten is befolyásolhat egy szülést. – Jó lenne, ha egy nő eldönthetné: hol és milyen körülmények között szeretné átélni élete legnagyobb pillanatát. Ma Magyarországon a nagyjából 80 szülészet közül mindössze 15 kapta meg a bababarát címet. Mentálhigiénés szakemberként sok kismamával beszélgetek, köztük olyanokkal is, akik traumaként élték meg a szülést, és ez a következő gyermekvállalásra is erősen kihat – mesélte. Kiemelte: az sem egészen igaz, hogy minden szülészorvosnak azonos a véleménye e kérdésről, hiszen létrejött az Orvosok a Szabad és Biztonságos Születésért egyesülés magyar, kórházakban dolgozó szülészorvosok részvételével.

– Az egészségügy sem mindenható. Én kórházi körülmények között, de – nem egészségügyi hibából – három éven belül, vagyis 2000-ben és 2003-ban két kisbabámat veszítettem el. Pici fiam korán született, egy kislányom pedig a néhány nappal korábbi, teljesen negatív eredményű vizsgálat ellenére halva jött világra. Nem hibáztatok senkit. Nincs miért. Ahol élet van, ott minden szupermodern technika ellenére halál is lehet – fogalmazott. Anita elmondta: tervezett otthon szülés esetén is járnak a kismamák várandósgondozásra, orvosi vizsgálatokra. Ezek adatait a bábával is közlik, aki szülés után kiállít egy jegyzőkönyvet, leírva, mi történt. Ezt a jegyzőkönyvet a gyermekorvos is látja, aki – szabály szerint – 24 órával a szülés, illetve kórház esetén a hazaadást követően meglátogatja és megvizsgálja a gyermeket. Anita azt szeretné, ha a két oldal nem veszne el a nagy mennyiségű, felesleges részletben, hanem megállapodnának egy olyan kérdésben, amelyben tulajdonképpen egyetértenek. Mindkét fél tudja, hogy mire kell figyelni, és mi jelenthet veszélyt anyára és kisbabájára. Ezekkel szerinte az asszonyok is tisztában vannak: a tervezett otthon szülés előtt kötelező részt venni tájékoztató tanácsadáson.

Tilos, ha...

Daru József elmondta: nemzetközi szabály, hogy nem lehet otthon levezetni a szülést ikerterhességnél, nagy súlyú babák esetében vagy ha az anya korábban császármetszéssel hozta világra gyermekét. Ez utóbbi esetben ugyanis felszakadhat a heg, és az anya elvérezhet.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. ukk-mukk-fuck 2010. október 23. 06:29
  „43. hozzászólás meggymag 2010.10.22. 11:41

  azért vonzó, mert pénzes szakma.”
 • 48. szilléri 2010. október 22. 22:07
  „Mindegy, csak ne kerüljön az adófizetőknek pénzbe. Ahogy nézem a fényképet ---hát a nyanyák ????????????”
 • 47. pltsgirl 2010. október 22. 22:06
  „Begyepesedett banda..EUn belul MINDENHOL megvan a valasztas joga es a szukseges feltetelek..Nalunk egy hulye jogszabaly es egy jo adag ellenzo..valamint egy penzehes nogyogyasz kamara, akik nem engedik ki a bejovo kis zsebpenzt a markukbol.
  NyugatEuropaban nagyban elszornyulkodnek a "magyar szulesi bortokon(ertem itt a fizikai felkeszitest, a poziciot, felszereltseget a szuloszobakon..), arrol nem is beszelve hogy szules utan mennyi ideig tartjak a korhazban a szult not az adofizetok/TBfizetok terhere..?!!
  Ezen is erdemes lenne elgondolkodni..es valtoztatni valamikor..”
 • 46. bambinaXX 2010. október 22. 20:18
  „Sőt: nemcsak otthon, taxiban is lehet szülni!!!
  nemtom´ emléxetek-e?!
  a taxis vezette le...
  :D
  persze lehet nem minden taxis képes rá...”
 • 45. bambinaXX 2010. október 22. 20:10
  „Cornelius! a terhesgondozást én inkább zaklatásnak vettem - a francnak hiányzott az a sok hülye vérvétel és egyebek folyton, sorbanállni soxor és sokat.. a rosszindulatú körzeti védőnőmről már nem is beszélek...
  (én a fogadott dokimhoz jártam, minden hónapban, a 2. szülésre pedig szülésznőt is fogadtam, aki végig ott volt velem, minden komplikációmentes volt.. szerencsére)”
 • 44. fles2 2010. október 22. 15:26
  „42.Stude80
  Nekem személy szerint azért jobba a fogadott doki,mert minden hónapban más és más nyúl hozzád,egyik ezt a másik azt mondja”
 • 43. meggymag 2010. október 22. 11:41
  „Azt szeretném igazán megtudni, hogy a férfiaknak miért ilyen vonzó a szülész-nőgyógyász szakma?
  Miért van az, hogy az a kevés szülész-nőgyógyász hölgyet sem engedik a klinikákon dolgozni?
  Mitől ért egy férfi jobban a szüléshez? Hogyan tud igazi tanácsokat andi, ha nincs tapasztalata?”
 • 42. stunde80 2010. október 22. 10:56
  „Nem tudom hogy ti melyik bolygón jártok(bocsi a tegezésért)!Én 4 gyereket hoztam a világra a szegedi női klinikán!Az elsőt úgy hogy nem volt dokim de mégis segített,rám nézett sőt a szabad napján- más nap reggel Mi voltunk az első akiket megnézett elégedett voltam vele.A másodiknál császár kellet és azt is maximálisan végrehajtotta az ügyeletes orvos,a harmadiknál ahhoz jártam aki az előzőnél császározott egész idő alatt nem fogadott el pénz és még utána sem,a negyediknél szintén az ügyeletes doki volt és nem volt vele semmi gondom nem volt bunkó, szemét, aljas nem odafigyelő telefonáló ahogy itt néhol olvasom.Amúgy meg nyugaton ha azt akarja az ember hogy otthon szüljön akkor lehet de aha gond van és azt mondja a bába hogy megyünk a kórházba nem kezd el sipákolni hanem szót fogad!De itt ez nem menne.Amúgy szerintem szándékos emberöléssé kéne azt nyilvánítani aki otthon szül és meghal a gyereke mind az apát és az anyát is!Nem kell azzal példálózni hogy ezer évig otthon születtek a babák.Igen ám csak hogy minden második gyerek meghalt!!
  Én nem értek egyet!Van olyan ország a földön ahol még ennyi egészségügyi ellátás sincs!Nekünk ez már luxus hogy egy két szülésznő,gyakornok, orvos van néhol a szüléseknél!
  Legyünk rá büszkék hogy ilyen ellátást kaphatunk egyáltalán!”
 • 41. fles2 2010. október 22. 08:13
  „AN.
  igazat kell adjak,hogy az orvosok elteszik a borítékot és szarik a fejedre de kérdem Én ezt hogy lehet megakadályozni.Ne legyen hála pénz?Nem tudod kivédeni,nem kivitelezhető..A doki úgysem mondja Drága anyuka nem kell....
  Én Hódmezővásárhelyen szültem két gyermekemet ugyanannál a dokinál,nincs semmi baj a dokival,de van kivétel valamelyik doki azt hiszi kocsmában van olyan stílusban beszél a betegekkel .A szülésznők meg csodálatosak,aranyosak.engem nem az érdekelt,hogy otthonias-e a körülmények vagy kórháziak hanem egy érdekelt a gyermekemmel minden rendben legyen.”
 • 40. fles2 2010. október 22. 08:04
  „Nem értem ezeket az anyákat?!A saját életét úgy kockáztatja ahogy csak akarja de a gyereke életét is kockára teszi,ehhez nincs joga....Én 2 gyermeket szültem SOHA nem szülnék az otthonomban,mert nem tudhatod hogy milyen komplikáció akad.Otthon nincs műszerek,gyógyszerek nem lehet operálni és még sorolhatnám...FELELŐTLEN döntés aki otthon hozza világra a drága kis éltekét.Ezek a dulák és bábák számomra nem elfogadott....”
 • 39. greg 2010. október 21. 22:53
  „Bazzeg, pár ezer évig otthon szültek. Most meg börtön a kórház? :D”
 • 38. TELSTAR 2010. október 21. 21:10
  „Már megint hőbörög egy pár hülye libsi. Nem baj, nem kell odafigyelni rájuk. Megúnják, hazamennek, stb.”
 • 37. Lehiggadt 2010. október 21. 19:58
  „32. niemand 2010.10.21. 17:22
  .
  T. Senki! (alias niemand)
  Egy szakember jelenléte kevés, mint mackósajtban a brummogás! Kellő műszerezettségre és gyógyszerekre, infúziókra lehet szükség!
  Vannak Magyarországon IS profi felszereltségű szülőotthonok! Az rendben is van, DE az NEM otthonszülés, hanem OTTHONIAS körülmény! "MECSODA" QULOMB-ség!
  .
  AGUILA0126-nak hibátlanul igaza van!!!!!!!!!!!!”
 • 36. eva45 2010. október 21. 19:40
  „Aki akar szüljön otthon ,vagy ahol kedve van de ha baj van ne sipákoljon mentőért, orvosért.”
 • 35. aquila0126 2010. október 21. 19:20
  „Ja és még valami. 4 perc áll rendelkezésre!”
 • 34. flexsnake 2010. október 21. 19:20
  „idioták, aztán csodálkoznak ha meghal a kölyök. fialj otthon, hajrá...marha”
 • 33. aquila0126 2010. október 21. 19:18
  „A szülőcsatornában nagyon sok váratlan dolog történhet. Mire a mentő odaér a gyerek már agyhalott is lehet. Szvsz az otthonos környezet megteremtése a szülőszobákban, lenne a megoldás. Itt Szegeden a II. kórházban Herczeg prof. úr már több mint 10 éve megteremtette az otthonos környezetet a szülő nők számára. Nem élünk már az őskorban. Az otthonszülés engedélyezése nagyon sok kicsi életbe kerülhet. A gyermek a szülőké de az élete NEM! A gyermeknek joga van az élethez és a számára biztosítható maximális szakmai és technikai segítséghez!”
 • 32. niemand 2010. október 21. 17:22
  „Legyen szabad a választás! Az otthon született babák barátságos környezetbe érkeznek, szeretteik közé. Ez hatással van a személyiségük fejlődésére. Ha baj lenne, a mentő gyorsan odaér, és célirányosan vihesse, ahova kell. Szakember pedig van az otthon szülésnél is. Én mellette állok.”
 • 31. CID 2010. október 21. 17:09
  „Nem tudom, mennyit érzékel a baba, a rideg kórházi környezetből, de szerintem az ő érdeke az első.”
 • 30. jozko 2010. október 21. 16:54
  „Vélemények és élménybeszámolók helyett talán érdemesebb lenne -kendőzetlenül- az okokról, a motivációkról beszélni:
  Miért választaná /választja / sok kismama az otthon/ban/ szülést?

  Ebből lehetne felmérni, miért nem eléggé vonzó sokak számára az elméletileg nagyobb iztonságot garantáló és ugyancsak elméletileg ingyenes, TB által finanszírozott eü. intézményes szülés!?

  Ha ez nem derül ki a napnál világosabban, akkor ez megint csak fölöslegesen elnyújtott vajúdás lesz.
  És egeret szülnek a hegyek-hogy stílusos is legyek!

  Ki kezdi?”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinek a feladata a fedett utasváró takarítása?

Nem tudni, kinek a feladata a Sajtóház előtti fedett megálló tisztán tartása. Tovább olvasom