Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Huszár Barbara az Éj királynőjeként aratott sikert Pesten

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház kórusának tagja, Huszár Barbara főszerepben mutatkozott be sikerrel az Operaházban: az Éj királynőjét énekelte A varázsfuvola három előadásán.
Nemhogy kórustagokkal, a színház magánénekeseivel sem gyakran fordul elő, hogy főszerepre kapjanak meghívást az Operaházba. Huszár Barbara az énekkarból bizonyított: az Éj királynőjét énekelte A varázsfuvolában. 1995-ben diplomázott a szegedi konzervatóriumban, néhány évig tanított, végül a színház kórusában kapott szerződést.

Misura Zsuzsa véleménye

– Egy énektanár sohasem tudhatja előre, melyik növendéke mire viszi ezen a nehéz pályán, hiszen a siker nemcsak hang, technikai tudás, hanem idegrendszer, szerencse és kapcsolatok kérdése is. Barbara mögött nem áll senki. Az Operaházban már csúcsszerepet énekelt, jó lenne, ha Szegeden is jutna számára feladat. Ez persze nem az én kompetenciám, neki kell megtalálnia a boldogulás útját – mondja Misura Zsuzsa, aki biztatja tanítványát, és nagyra becsüli szorgalmát, elszántságát.

Gyüdi Sándor vezényletével Menorca szigetén, egy turnén énekeltem el először az Éj királynőjét, majd Szegeden is bemutatkozhattam ebben a szerepben. Sokat köszönhetek a szimfonikusok igazgató-karnagyának, mert bizalmat szavazott, lehetőséget adott. Az Ariadne Naxos szigetén című Strauss-operát énekeltük, amikor a címszerepet alakító Misura Zsuzsa meghallgatott. „Kislány, nem akarsz feljárni hozzám tanulni?" – csak ennyit kérdezett. Korábban Berdál Valika néninél tanultam a szegedi konziban, bejártam az operaelőadásokra, Misura Zsuzsát több Tosca- és Aida-előadáson is hallottam, nagy énekesnek tartottam, ezért örültem, amikor sikerült megoldanom, hogy hetente egyszer feljárjak hozzá énekórára – mesél a kezdeti nehézségekről Huszár Barbara.

A fiatal szoprán kapott ugyan kisebb szerepeket Szegeden – szívesen énekelte például Ceprano grófnét a Rigolettóban, Marcellinát a Figaro házasságában – ám, ennél többre vágyott. Minden előéneklésre elment az Operaházba. Az egyik meghallgatáson annyira megtetszett a hangja, hogy felkérték az Éj királynője szerepére.

– Nyáron egy, nemrégiben pedig két előadást énekeltem. Jól sikerült a bemutatkozás, a kollégák is gratuláltak. Boldog vagyok, hogy a szegedi kórus tagjaként főszerepet énekelhettem az Operaházban. Konkrétumok nélkül szó esett a folytatásról is. Ötödik éve járok már Misura Zsuzsához Budapestre, nagyon hálás vagyok neki, az elért eredmények önmagukért beszélnek. Borzasztóan szigorú tanár, mindenkiből kihozza a maximumot – mondja Barbara, aki Szegeden ritkán jut fellépési lehetőséghez. Drámai hősnőket szeretne játszani, arról álmodik, sötét színű koloratúr hangjával egyszer majd a Nabucco Abigaille-jét is elénekelheti. A tervek szerint januárban Gilda szerepében mutatkozik be egy szombathelyi Rigoletto-produkcióban. Külföldön is szerencsét próbálna, egyelőre tanul, énekel – és reménykedik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatalmas dugó az 5-ösön

Szeged - Óriási forgalmi dugóba kerültek csütörtökön a főváros felől az M5-ösön Szegedre érkezők. A… Tovább olvasom