Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Huszár Passiója az alsóvárosi templomban

Huszár Lajos Passiójának ősbemutatóját januárban tartották a Művészetek Palotájában – vasárnap 19 órától a szegedi közönség is megismerkedhet a zeneszerző új darabjával az alsóvárosi templomban.
Budapesten a januári Mini Fesztiválon mutatták be az Erkel-díjas szegedi zeneszerző, Huszár Lajos Passio et mors Domini nostri Jesu Christi című darabját. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának professzora a Passió előzményét még 1968 nyarán, 19 éves korában írta. Akkor talált rá a szenvedéstörténet háromrészes formai beosztására, amit a mostani, 70 perces alkotásában is megtartott. A Passió négy evangéliumból szabadon válogató szövegét néhány ótestamentumi zsoltárversszak és középkori passióvers egészíti ki. Az egész művet bekeretezi a nyitó- és a zárókórus, a miséből kölcsönzött Kyrie eleison és Agnus Dei.

Az ősbemutatón Kollár Éva vezényletével a Művészetek Palotájában nagy sikert aratott a darab. A szegedi bemutatót az akkori közreműködőkkel, az énekes szólistákkal, Megyesi Schwartz Lúciával, Honinger Lászlóval, Asztalos Bencével, az új beálló Cser Krisztiánnal, továbbá Györe Csillával, Láng Zénóval, Nagy Zsolttal, Almásy László Attilával és a Budapesti Monteverdi Kórussal vasárnap 19 órától az alsóvárosi templomban tartják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliomodik látogató a TIK-ben

Még nem töltötte be harmadik évét a József Attila Tanulmányi és Információs Központ, de már több… Tovább olvasom