Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Húszéves a Szegedi Kortárs Balett (1.)

Szeged - Emlékképek. Néhány adat. Sorsfordító dátumok és emberek. Történetek. Néhány régi és új fotó – a balettről. Ezt ajánljuk szíves figyelmükbe ennek a hétnek a napjain, hiszen – láss csodát – huszadik évadja érkezett el a Szegedi Kortárs Balettnek.
Emlékképek. Néhány adat. Sorsfordító dátumok és emberek. Történetek. Néhány régi és új fotó – a balettről. Ezt ajánljuk szíves figyelmükbe ennek a hétnek a napjain, hiszen – láss csodát – huszadik évadja érkezett el a Szegedi Kortárs Balettnek. Amint sorozatunk véget ér, szombaton, ünnepi előadásban bemutatja a társulat Juronics Tamás új művét, a Hattyúk tava modern feldolgozását.

Furcsa kanyarokat vesz az élet. A két évtizedes jubileumra a Hattyúk tavát dolgozza fel Juronics Tamás. A kezdetekkor az együttest vezető Bokor Roland és a művészeti irányítást vállalt Imre Zoltán azért nem tudott együtt dolgozni, mert Bokor egy Diótörő-változat bemutatása után további klasszikusokat akart műsorra tűzni, egyebek között – a Hattyúk tavát.

Talán nem is kell mondani, hogy ez a mostani Hattyúk tava nem ugyanaz lesz, mint ama régi – lett volna. Nem lett ugyanis, mert Bokor Roland elment. De ne ugráljunk az időben, lássuk, hogyan lett Szegeden balett.
Az első balettkorszakot 1946-tól számítják, összesen három évig tartott. Haditetteket hajtottak végre. Lőrincz György koreografálta Mandarint mutattak be, sűrűn vendég volt Harangozó Gyula, itt táncolt Lakatos Gabriella, Bartos Irén, Jeszenszky Endre. Süket csönd következett 1958-ig, akkor némi mozgolódás támadt, de végül nem történt semmi említésre méltó. Mígnem 1966-ban egy frissen végzett fiatal tehetség, Imre Zoltán tűnt föl a színházban, jött vele néhány profi táncos. Imre rövid idő alatt tánckari tagból vezető szólista, majd az együttes vezetője lett. Ezt tartják a szegedi balett második korszakának, amely mindössze két évig tartott.

Művek, alkalomra

Az első visszhangos sikerű előadás szinte napra pontosan akkor volt, mint a mostani jubileumon az ünnepi Hattyúk tava lesz. Az 1987. szeptember 27-i bemutatón három, külföldön nevet szerzett alkotó darabjait láttuk: Vámos György és Barbay Ferenc művei mellett Imre Zoltánnak az alkalomra készült két koreográfiáját (Asszonyszerelem, asszonysors és A démonok). Metzger Márta, Zarnóczai Gizella, Szakály György, Lovas Pál táncolták a szólókat.

Mivel Imre Zoltán 1968-ban „kint maradt". A mai fiatalok már nem is értik, mit jelentett akkoriban ez a két szó, ezért felidézzük, hogyan emlékezett Imre a Délmagyarországban 1992-ben megjelent interjújában. „Engedélyt kaptam, hogy a kölni táncakadémia fiatal koreográfusoknak rendezett versenyén résztvegyek. A sok méltánytalanságot elszenvedett Szervánszky Endre Hat zenekari darabjára, az első magyarországi dodekafón zeneműre komponáltam a versenykoreográfiámat, egy kettőst, amelyet Lászay Andreával táncoltam – volna. Három nappal az utazásunk előtt őt lekapcsolták, máig nem tudni, miért. A versenyen nem volt partnerem. Én egy ilyen országba nem megyek vissza – döntöttem."

Tizenhét évet töltött Németországban, Angliában, az Egyesült Államokban. A nyugati táncművészetben forradalom zajlott, a magyar táncos megtanulta a modern technikákat, a Rambert-balettel bejárta a világot – majd hazajött.

De vissza a szegedi baletthez, amely a hetvenes-nyolcvanas években – megszűnt létezni. Az elhanyagolt, maradék tánckar lassan odáig jutott, hogy az operaelőadások balettbetéteit fojtott vihogás kísérte a nézőtéren. A színház rekonstrukciója idején remény se volt kikecmeregni a méltatlan helyzetből, de amikor meglett végre a csodásan megújult épület, elodázhatatlanná vált a balett-élesztés is.

Mamuttársulat lett hirtelen, az 1986–87-es évadra, 32 tagú együttes, olyan neves vendégekkel, mint Pártay Lilla, Metzger Márta, Szakály György, Zarnóczai Gizella, Prepeliczay Annamária. Az együttes vezetője Bokor Roland, szakmai tanácsadónak pedig hazahívták Imre Zoltánt. Az első balettest akkoriban szokatlan médiavisszhangot kapott, mindenki lelkendezett.

De hamarosan kitört az első nagy balettbalhé.

(Folytatjuk)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkosítanak, játszóterek épülnek a szegedi Tarjánban

Szeged - A látványos felszíni munkálatokhoz érkezett a tarjáni városrész-felújítás. Novemberre… Tovább olvasom