Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Húszéves a Szegedi Vadaspark

Szeged - Három igazgató, 25-ből 45 hektárra duzzadó terület, 300 helyett 650 lakó, Xantus és Pro Natura Díj – a Szegedi Vadaspark húszéves mérlege. Az „alföldi dzsungel" két évtized alatt dinamikus fejlődésen ment keresztül. Évente több mint 171 ezren látogatják a nemzetközi ritkaságokra specializálódott parkot, amely a hosszú hétvégén színes programokkal ünnepli születésnapját.
– Az első karámokat diákok és egyetemi tanárok ácsolták a parkban, amely a kezdetekkor, azaz a '80-as évek közepén „féllegálisan" működött. Állatgyűjteménye mindössze 3 majomból, néhány őzből, vaddisznóból és egy óriáskígyóból állt. A lakók száma azonban évről évre gyarapodott, és 1989. május 28-án, hivatalosan is megnyithatta kapuit a Szegedi Vadaspark – meséli Veprik Róbert igazgatótól.

A bejárat akkoriban a Tolbuhin sugárúton volt. A 25 hektáros területen 80–90 állatfaj 300 egyedét csodálhatták meg a látogatók. Egyházi Istvánnak, az első igazgatónak az volt a célja, hogy olyan vadasparkot hozzon létre, amelynek gyűjteményét nemzetközi ritkaságok tarkítják, és ahol az állatok tágas kifutókban élhetnek. Ebben a szellemben épült meg 1994-ben a dél-amerikai bemutató. Az „alföldi dzsungelben" kéznyújtásnyi távolságról ismerkedhettek a látogatók a ritka lámafajtákkal és az alpakákkal.

Borisz a vadaspark legújabb lakója. Fotó: Schmidt Andrea
Borisz a vadaspark legújabb lakója.
Fotó: Schmidt Andrea

Az intézmény Gősi Gábor vezetése alatt vett részt egyre több nemzetközi fajmegmentési programban – számos újabb ritkaság költözött az időközben 45 hektárosra gyarapodott területre. Mára 140 állatfaj 650 egyede csicsereg, üvölt, vinnyog kifutójában. Az intézmény fontos feladatának tartja a gyerekek oktatását és a természetvédelmet. Két évvel ezelőtt természetvédelmi mentőközpontot és oktatóközpontot avattak. Az ezredfordulótól 2008-ig pedig 14 új létesítményt (épületet és kifutót) építettek.

– A jó alapoknak köszönhető az erős fejlődés – vallja Veprik Róbert, aki 2006 óta áll a vadaspark élén. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően dinamikusan nő a látogatószám: a megnyitás óta hosszú ideig évente 100 ezren lépték át a vadaspark kapuját, 2008-ban ez a szám meghaladta a 171 ezret.

Húszéves a Szegedi Vadaspark. Fotó: DM/DV
A kezdetek. Idén húszéves a Szegedi Vadaspark.
Fotó: DM/DV

A Szegedi Vadaspark két díjjal is büszkélkedhet: a 90-es évek elején Xantus-díjat kapott, 2001. április 21-én pedig Pro Natura Díjjal jutalmazták. Ezt a hazai természetvédelem érdekében kiemelkedő tevékenységet folytató szervezeteknek adományozzák.

Régi és új lakók

A Szegedi Vadasparkban egyetlen lakóról, egy majomról tudják biztosan, hogy a kezdetekkor is jelen volt: ő Ede, az üstökös mangábé. A legújabb látványosság a két szibériai tigris és a kínai párduc. A jövőben farkas, bagoly, vidra, siketfajd, aranysakál, zsiráf és zebra is költözhet Szegedre.

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően dinamikusan nő a látogatószám. Fotó: DM/DV
A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően dinamikusan nő a látogatószám.
Fotó: DM/DV

Gyereknapi színezés a delmagyar.hu-val

Töltse a vasárnapot a Szegedi Vadasparkban, ahol a gyereknap alkalmából a delmagyar.hu apró ajándékokkal várja a legkisebbeket! Az ajándékokért a gyerekeknek nem kell mást tenniük, mint letöltetni, kinyomtattatni és kiszínezni a delmagyar.hu képgalériájában található kifestők (http://www.delmagyar.hu/fotocentrum/?mode=search&temakor_id=9) egyikét, és vasárnap leadni a delmagyar.hu standjánál a Szegedi Vadasparkban. A kifestők között számtalan legendás mesehőst és állatot ábrázoló rajz található, ám mivel idén két szibériai tigrisfiúval lepte meg a gyerekeket a Szegedi Vadaspark, a delmagyar.hu a tigrises kifestőknek örülne a legjobban.

Olvasóink írták

 • 11. Anonymuska 2009. június 02. 19:30
  „"Ismerőseim"dolgoznak a Vadasparkban,"gondozó állatok".Én sem értem Madártej hozzászólását.A gondozók is két naponta egyenek,vagy csak minden második csekket fizessenek be?Persze,tudom,máshol sem jobb a helyzet.Igen,az újságban lehet villogni,még szerencse,hogy kevesen tudják mekkora szemfényvesztés,külsőség az egész.De ha az önkormányzatnak ez kell!!Megbecsülés?A dolgozókat,bocsánat,gondozókat,emberszámba sem veszik.Elhívatottan végzik munkájukat,sokszor feleslegesen,mert az állatok is csak addig fontosak míg látogatót hoznak.De erre,persze,nem kíváncsi senki.Pedig mindennek két oldala van,egy fényes és egy árnyékos. Mindenki a szépre büszke?!”
 • 10. nyomdasz63 2009. május 31. 22:15
  „Pár éve Gősi gyásza után mindenki többet várt az új igazgatótól>>>a szponzoroktól a látogatókon keresztül a melósok,a haverok,a környék...mindenki !!! De úgy tűnik,"beállt a sorba" !!!”
 • 9. Tooopszli 2009. május 31. 19:48
  „Sziasztok!

  Madártej nem teljesen értem mit akartál ezzel mondani. Ne adjanak minden nap enni az állatoknak? Nem kapnak minden nap enni. A kígyók pl 3hetente havonta kapnak, a ragadozók többsége minden másnap, (húsvét és karácsony :) ) vagy kétnaponta. Ha dolgozókra utaltál azok meg a csekkel vannak így egyik nap hopp, a másik kopp. Mint a nagy többség. 171 ezer látogató után, a dolgozóknak egy szelet csokitorta és egy pohár üdítő, az igazgató úrnak pedig egy kb.6 millót érő Toyota Hilux. Szerintem nincs arányban a két jutalom. 27-en dolgoznak a parkban. 1 szelet torta kb.200 forint, 1 pohár üdítő kb.200 forint azaz összesen 400ft*27=10800 forint.
  Senkit nem akarok kioktatni, de érdemes kiszámolni, hogy hány százalékkal megbecsültebb az első ember.”
 • 8. madártej 2009. május 31. 19:10
  „A vadonban sem esznek minden nap a nagy ragadozók. 1-2 nap koplalás még hasznos is lehet nekik néha. A kisebbeknél is nem ritka, hogy egyszer hopp, máskor kopp a kaja. Azaz nincs vacsora vagy elmarad a reggeli. majd holnap jobb ízű a falat...”
 • 7. Tooopszli 2009. május 31. 16:56
  „Sziasztok!

  Barátaim dolgoznak a parkban és sajnos azt kell mondani, hogy ők úgy érzik, rajtuk spórolják meg a fejlesztéseket és nem becsülik meg kellőképpen a munkájukat. Ez nyilván országosan szinte mindenkire igaz, de ha már újságban villogunk.....
  Jó dolog, hogy fejlesztik és mindent megtesznek, hogy a vadak jól érezzék magukat, de a munkás "állatokra" is oda kellene figyelni! Minimálbérért és veszélyességi pótlékért gondozzák a vadakat. Ráadásul ezt is elhivatottsággal és odaadással lehet csak jól csinálni. Ganézni és dzsuvázni, hááát nem sokunknak az álma. A kényszermunka itt meg nem kifizetődő. Az állatok sínyik meg a nemtörődöm dolgozókat. A rengeteg jószágról terjedő betegségekről nem is beszélve.
  A vadak ünnepnap és hétvégén is kérnek enni, mi emberek meg ilyenkor szívesebben lennénk családjainkkal. Ezért az áldozatért, tisztességesen kellene fizetni, nem csak itt, hanem mindenhol! Barátaim elmondása alapján csak étkezési utalványban részesülnek, pedig vannak más egyelőre még adómentesen adható juttatási lehetőséget is. (bízunk benne ez így is marad)
  Reméljük Veprik Róbert igazgató úr is így gondolja és a jövőben mindent megtesz a dolgozó állatai jobb megélhetéséért.”
 • 6. rolee 2009. május 31. 16:17
  „Nem véletlen húsz éves?”
 • 5. achilleus 2009. május 31. 12:10
  „"Az első karámokat diákok és egyetemi tanárok ácsolták a parkban, amely a kezdetekkor, azaz a ´80-as évek közepén ,,féllegálisan" működött." Megjegyzem az egyetemi kapcsolatot Tury Géza jelentette, aki az egész vadaspark koncepció szellemi atyja volt. Pártkapcsolatait felhasználva az első hazai honosságú állatfajokat Gemencről hozatta, pártkapcsolatai magyarázzák a Vadaspark "féllegalitásának" lehetőségét is. Neve egyébként ismerős lehet innen: http://www.delmagyar.hu/delmagyarorszag_tortenete/meghalt_sztalin_nagy_imre_kormanyfo_lett_-_1953/92618/
  De ő szervezte a 84-es kárász utcai rakétaállítást és aláírásgyűjtést is (tiltakozásul az imperialista amerikaiak Európába telepített rakétái ellen). Aktivitása emellett kiterjedt a Bős-Nagymarosi erőműrendszert támogató cikkek írására (pl. a Munkásőr című folyóiratban). Itt érdekes, de nem meglepő, tematikus interferencia alakult ki a későbbi (Horn kormány idején működött) balatoni kormánybiztossal, akivel közösen publikáltak a balatoni angolnapusztulás okairól (1991). A mindezeket megelőző tevékenységét nem részletezném, mert le talál szakadni a mennyezet.”
 • 4. zsebi 2009. május 31. 10:10
  „nekem a nyíregyházi a nyerő, pedig csak 12 évvel "öregebb" a szegedinél”
 • 3. Yucca 2009. május 31. 10:04
  „Nagyon cinikus vagy rosszindulatú, aki ebbe a cikkbe is politikai felhangokat akar keverni....ne tegye!
  Amúgy tényleg gyönyörű, büszkék lehetünk rá! Én kétszer-háromszor megyek ki évente, de mindig megnyugtat és föltölt az a pár óra.”
 • 2. szegedifiú 2009. május 30. 22:46
  „Ez a szegedi Vadaspark olyan szép, sőt: gyönyörű, hogy havonta legalább egyszer érdemes kilátogatni!”
 • 1. maradando 2009. május 30. 17:57
  „Úgye nem lesz "árpádsávos" zebránk meg tigrisünk ? ?Vörös seggű pávián a nyerő! EDE a szakszervezeti főbizalmi a parkban ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: A tömegek szocialista nevelése

Szeged - Ötvenegy hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország.… Tovább olvasom