Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Húszezer forint alatt nincs ballagás

Szeged - A végzős diákok családjának a középiskola utolsó éve mindig nagyobb kiadást jelent. A szegedi középiskolákban fejenként húszezer forintnál olcsóbban aligha úszható meg a ballagás.
A szegedi középiskolákból ballagó osztályok tablóinak nagy részén már az utolsó simításokat végzik, egy részük pedig már a kirakatokban is látható. Ezekben a hetekben varratják-vásárolják a diákok a ballagóruhákat, szervezik a szerenádot és a bankettet. Szüleik pedig azokat az éttermeket keresik, ahol méltó módon meg tudják ünnepelni a jeles napot.

Deutsch Anettel, az Eötvös József Gimnázium végzősével együtt számoltunk: mit fizetett ki eddig a ballagásra, és mik azok a kiadások, amelyek még terhelni fogják a családi költségvetést. A varratott ruha anyagára, a meghívókra, a tablóra és az érettségi alatt az iskolában üzemelő büfére eddig hatezer-hatszáz forintot fizetett ki. – A szerenádra lovas kocsival megyünk, amit, úgy néz ki, ingyen sikerül megszereznünk.

Deutsch Anett velünk próbált és számolgatott. Fotó: Miskolczi Róbert
Deutsch Anett velünk próbált és számolgatott.
Fotó: Miskolczi Róbert

A bankett helyszínét még keressük – mondta a lány. A biztos kiadások oldalán még felsorolta az osztályukban személyenként 10-15 ezer forintba kerülő kosztüm árát, valamint a fejenkénti háromezer forintos kiadást a tanárok ajándékára. Édesanyja még annyit tett hozzá, hogy a ballagási ebédet étteremben képzelik el, de még sehol sem foglaltak asztalt. – A Fasor vendéglőben vagy a Kárász csárdában gondolkodom – mondta Ani.

Ruha az üzletből

Öltönyöket a szegedi üzletekben 20-85, ingeket 1-20, nyakkendőt 1-12, női és férfi ballagási cipőket 4-25 ezer forintért láttunk. A kosztümök 8-55, a blúzok 3-15 ezer forintba kerülnek.

– Már a jövő évi ballagásra is foglaltak nálunk asztalt! – mondta Répás Gabriella. A Fasorban így sem április 30-ára, sem május 3-ára (ezeken a napokon ballagnak a város középiskoláiból) nincs már szabad hely. Ebben a vendéglőben egyébként nem készítettek ballagási menüt, ám az ételrendelést már korábban le kellett adni. Náluk egy-egy ebéd fejenként egyébként 2-2500 forintba kerül majd. A Kárász csárdában még az étterembe és a teraszra is van szabad hely a ballagások időpontjában – tudtuk meg Puskás Lászlótól.

A csárdagazda négy menüt állított össze ezekre a napokra, amelyek 3400-3800 forintba kerülnek, de természetesen az étlapról is választhatnak majd az ünneplők.

Virág és make-up

Lányoknál a fodrászat és a kozmetika jelent még pluszkiadást. A legnépszerűbb ilyenkor a konty, aminek elkészítéséért 2-6 ezer forintot is elkérhetnek. Az alkalmi sminkre 2-2500 forintot kell áldoznia a ballagónak. Egy komolyabb ballagási csokrétáért legkevesebb háromezer forintot kérnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barátok közt a szegedi klinikán is

Szeged - Mivel lehet eltölteni az időt a kórházban, ha éppen nem operálják vagy vizsgálják az embert? A legtöbben olvasnak, mások gobelint készítenek, vagy egymással diskurálnak, sétálnak. Tovább olvasom