Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Húszezer kötet Szegedről az erdélyi könyvtáraknak

A Dugonics téren december eleje óta becslések szerint húszezer körüli kötet gyűlt össze Székelyudvarhely és környéke könyvtárainak. A gyűjtést az Ördögszekér Bt. a Városkép Kft.-vel és lapunkkal közösen szervezte. Ma este 6 óráig még várják a könyvadományokat.
Három hét alatt húszezer kötet gyűlt össze. Az adományokat ma este 6 óráig lehet leadni a Dugonics téren Fotó: Frank Yvette
A Dugonics tér ebben az esztendőben nem csupán a megszokott karácsonyi kézművesvásárnak adott helyet: a város adventi koszorúját is itt állították fel. Ehhez kapcsolódott az a jótékonysági akció, amelyet árvíz sújtotta erdélyi települések könyvtárai támogatására hirdetett meg az Ördögszekér Bt., a Városkép Kft. és a Délmagyarország. A gyűjtés december 2-án kezdődött.

– Pontos számlálást még nem végeztünk, becslésünk szerint csütörtök estig mintegy 20 ezer kötet gyűlt össze – mondta Kémeri Attila, az Ördögszekér Bt. munkatársa. – Az adományozók zömében az idősebb korosztályból kerültek ki, és sokan hoztak el ajándékba olyan köteteket, amelyből kettő vagy három volt otthon.

A Dugonics téri vásárban az Árpád tér felől a legutolsó sátorban több doboz könyv hevert tegnap az asztalon – ezeket délelőtt hozták a szegediek. Akadt közöttük krimi Agatha Christie-től, sokat forgatott ifjúsági kislexikon, számtalan szépirodalmi mű, és gyermekeknek szóló könyvek is. Volt, aki két könyvet hozott, volt, aki tucatnyi kötetet ajánlott fel a határon túlra.

– Jó néhány könyvet elhoztam az otthoni könyvtárunkból – mondta Takács András. – Mivel idős vagyok, már nem nagyon tudok olvasni, s arra gondoltam, az erdélyi magyar könyvtárakban még hasznára lehetnek nagyon sok embernek.

A több tízezer kötetet az ünnepek után szállítják teherautóval Székelyudvarhelyre, a helyi könyvtár mellett a szórványtelepülések bibliotékáinak is juttatnak belőlük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzzavarban nem segít a múzeum

Óriási közönséget vonzott a Munkácsy- és – megyénkben – a Chagall-kiállítás, ám közben a… Tovább olvasom