Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Húszezerhez közelít a tankönyvcsomag ára

Jövő héten megkezdődik a tankönyvosztás az általános iskolákban. A szülőknek mélyen a zsebükbe kell nyúlni, de akik kitartóan írják a támogatási kérvényeket, akár ötven százalékkal is csökkenthetik az iskolakezdési költségeiket.
A jövő héten kezdődik az általános iskolákban a tankönyv-vásárlási roham. A tanintézmények általában több napon át adják a gyerekeknek vagy a szülőknek az előre megrendelt csomagokat, előre meghatározott időpontokban. Az első osztályosoknak átlagosan ötezer, míg a hetedikeseknek 18 ezer forintot kell fizetni a könyvekért.

Kevesebb ingyenkönyv

Az elmúlt tanévben a 23 ezer 921 szegedi általános, középiskolás és szakképzős nappalis diáknak közel a fele, 10 ezer 865 használt ingyen tankönyvet. Az idén szintén 23 ezer diák tanul majd a szegedi közoktatásban, de csak 6300-an, negyven százalékkal kevesebben kaphatnak ingyen tankönyvet. Ennek oka, hogy a kormány szűkítette a jogosultak körét. Ezentúl csak a tartósan beteg, testi, érzékszervi, értelmi fogyatékos, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott, a három- vagy többgyermekes családban élő gyerekek, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyerekek szülei igényelhetnek ingyenes tankönyvet.

Tartós könyvekért

Az Állami Számvevőszék 2006-ban megvizsgálta a közoktatási intézmények tankönyvellátási rendjét. Arra a következtetésre jutottak, hogy ösztönözni kell a tankönyvkölcsönzést minden olyan esetben, amikor a tankönyv többéves felhasználása biztosítható. A parlament törvényt módosított, mely szerint a tankönyvkölcsönzést előnyben kell részesíteni a vásárlással szemben. A törvény 2008. január 1-jén lép hatályba.

Sokféle támogatás


A szülőknek érdemes tájékozódni, mert különféle lehetőségek vannak a költségek csökkentésére. Támogatásokat, segélyeket kérhetnek az önkormányzattól, ösztöndíjakat pedig alapítványoktól. Érdemes kitartóan töltögetni a támogatási nyomtatványokat, mert az iskolakezdés költségeit akár ötven százalékkal is csökkenteni lehet.

Segíthet a munkahely és az önkormányzat

Beiskolázási segélyt abban az esetben kérhetünk, ha a családban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 150 százalékát, ami jelenleg 40 ezer 695 forint. A beiskolázási segélyt szeptember 15-éig folyósítják az önkormányzatok.
Iskolakezdési támogatást a munkáltatótól kell kérni, amit a családi pótlékra jogosult szülő kaphat. A támogatás gyermekenként 20 ezer forintig adómentes.

A gyermekvédelmi támogatásra jogosultak, vagyis akiknél az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 40 ezer 695 forintot, ne feledkezzenek meg az iskolakezdési támogatásról. A szülők gyermekenként évente kétszer ötezer forintot vehetnek fel az önkormányzattól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZIN-es egyéniségek

Szerda óta az újszegedi Partfürdőben a legmagasabb az egy négyzetméterre eső rasztahajúak száma.… Tovább olvasom