Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Húszezerrel drágább az idei nyár Szegeden

Idén is kiszámoltuk egy jómódú és egy kevésbé tehetős négytagú család Szegeden eltöltött hétvégéjének költségeit, akárcsak egy évvel ezelőtt. A tömegközlekedés ára emelkedett a legdrasztikusabban, és a Macskákat is drágábban mérik, mint Rudolf trónörököst. Fagyizni, enni és aludni sem sikerült olcsóbban a tavalyinál.
Egy Szegeden eltöltött hétvége összköltségeire voltunk kíváncsiak: tavaly nyárhoz képest mennyivel több pénzzel kell érkeznie egy négytagú családnak a napfény városába?

Tesztalanyaink, akárcsak egy évvel ezelőtt, egy kitalált jómódú és egy kevésbé tehetős família – édesapa, édesanya, egy tizenkét és egy tizennégy éves gyerek. Ugyanazokat a programokat szerveztük meg nekik, mint tavaly júliusban: a szállás, az étterem, a strand és a fagyizás helye nem változott. Családjaink 2006-hoz hasonlóan most is péntek délután érkeztek Szegedre, és vasárnap délután indultak vissza a fővárosba.

A vonat, a távolsági busz és a háromnapos, helyi járatokra érvényes jegy jóval drágább lett. Mivel a 2006-ban még létező 67,5 százalékos diákkedvezmény megszűnt, a gyerekeknek már csak félárú jegyet tudott váltani vonaton érkező családunk: darabjáért 1390 forintot fizettek. Nem választhattak már intercity és gyorsvonat között sem: az ez évben bevezetett hibridjáratokra egy teljes árú felnőtt jegy legolcsóbban 2870 forintért váltható. A Tisza Volán buszain szintén drágult a viteldíj, a helyi járatokra szóló háromnapos jegyért pedig a tavalyihoz képest személyenként háromszáz forinttal kell többet fizetni. Mivel a benzin ára nem változott számottevően, jómódú családunk útiköltsége alacsonyabb lett, mint a szerényebb anyagi körülmények között élőké.

A szabadtéri jegyeihez azonban mindkét famíliánk jóval drágábban jutott hozzá, köszönhetően annak, hogy a Macskák költségesebb produkció, mint a Rudolf életét feldolgozó tavalyi ősbemutató. Kevésbé tehetős családunk ezenkívül azzal a ténnyel is szembesült, hogy a Palánkban tavaly nyárhoz képest tíz forinttal lett drágább a fagylalt, a svédasztalos ebédért a Kék Csillag étteremben háromszáz forinttal kérnek többet.

Velük ennek ellenére is fejenként két gombócos fagyit vetettünk, míg jómódúékat újra az A Cappella cukrászdában láttuk vendégül egy-egy fagylaltkehelyre. Az útiköltséget leszámítva egyébként nekik is mindenhol többet kellett fizetniük. A Royal szállodában a kétszer két személyes szoba 3440, a Roosevelt téri halászcsárdában elköltött négy-négy adag pontyhalászlé, főétel és somlói galuska 1600, az Anna fürdőbe wellness családi belépő háromszáz forinttal került többe, mint egy esztendeje.
A tételek összeadása után kiderült: egy július közepi szegedi hétvége ára legalább 60 ezer forintba kerül az idén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helga és Edina – a kitűnő ikerpár

Első osztály óta minden év végén mosolygós ötösök díszítik a szőregi ikerpár bizonyítványait. Szabó… Tovább olvasom